• 5 padomi zirņu audzēšanai un labāko šķirņu izlase

    Dārzs
    Santa.lv
    Santa.lv
    9. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Zakhar Mar / Shutterstock
    Klāt gada simtā diena, ko tradicionāli uzskata par labvēlīgāko dienu zirņu sēšanai. Par godu šai dienai iesakām saldākās un sulīgākās zirņu šķirnes un zirņu audzēšanas knifus.

    Kas jāņem vērā

    1. Zirņiem patīk saulaina, no vējiem aizsargāta vieta. Labākie priekšaugi ir rušināmie augi, piemēram, kartupeļi, zirņi labi aug arī pēc gurķiem, kāpostiem, bietēm, burkāniem. Nedrīkst zirņus sēt tur, kur iepriekšējā gadā augušas pupas un pupiņas vai blakus ķiplokiem un sīpoliem.
    2. Zirņi ir aukstumizturīgi, to sēklas sāk dīgt jau 1–2 grādos, bet cukurzirņu sēklas 4–6 grādos. Tādēļ zirņus var sēt agri, bet, ja augsne ir slapja un smaga un laiks ir vēss, labāk tomēr nogaidīt, jo tādā augsnē ieliktas sēklas var arī sapūt. Zirņu dīgsti pacieš salnas līdz mīnus 5–7 grādiem, bet, ja laiks pieturas vēss, var arī uzklāt agrotīklu. Lielākie augi aiziet bojā jau mīnus 2 grādos. Kūtsmēslus zirņu audzēšanā labāk nelietot, jo tad zirņiem būs daudz zaļās masas, bet maza sēklu raža.
    3. Zirņi labāk augs un bagātīgāk ziedēs, ja tiem būs atvēlēts vairāk vietas – zirņiem neieciešams daudz gaismas, tie necieš noēnojumu. Vidēji zirņiem pietiek ar rindstarpu platumu 25–45 cm. Starp sēklām rindā jāatstāj ap 10 cm. Sējas dziļums 4–8 cm atkarībā no augsnes sastāva.
    4. Kad zirņi sadīguši, daudz ūdens nav nepieciešams, taču jāraugās, lai neiekalst. Ja ziedēšanas laikā ir sauss, der vismaz vienreiz nedēļā augus kārtīgi apliet. Agrās šķirnes ir mazāk jutīgas pret lietus trūkumu nekā vēlās. Mitrumu augsnē palīdzēs saglabāt mulča, un arī nezāļu tad būs mazāk.
    5. Ja augsne ir bagāta, tad zirņi speciāli nav jāmēslo, it sevišķi ar mēslojumu, kas satur slāpekli, jo zirnis pats to mācēs paņemt: uz zirņu saknēm mīt gumiņbaktērijas, kas saista atmosfēras slāpekli un piegādā to auga saknēm. Ja zirņu sēklas pirms sējas apstrādā ar speciāli zirņiem paredzēto mikrobioloģisko preparātu Nitragīns zirņiem, vīķiem un pupām, gumiņu baktērijas vairosies ātrāk.

    Pēc cik dienām būs ēdami

    • Agrīno šķirņu sēklas nobriest 65–80 dienās pēc uzdīgšanas.
    • Vidēji agrīnās – 70–90 dienās.
    • Vidēji vēlīnas – 90–105 dienās.
    • Vēlīnās – līdz sēklu nogatavošanai paiet vairāk nekā 100 dienas.

    Labāko šķirņu izlase

    • Saldo šķirņu zirņi, ko var ēst gan ar pākstīm, gan bez tām. Tiem nav nepieciešami balsti. Iecienītas šķirnes ir ‘Markana’, Jessy’, ‘Progress’ un ‘Sugar Bon’ – zirņi ir saldi un kraukšķīgi. ‘Markana’ ir neparasti zirņi tāpēc, ka tiem tikpat kā nav lapu, toties ļoti daudz stīgu, ar kurām tie saķeras kopā un balsta cits citu.
    • Agri un ļoti agri saldo šķirņu zirņi. Tie visi aug gari, tāpēc nepieciešami balsti. Labas šķirnes ir ‘Oscar’, ‘Hurst Green Shaft’, ‘Karina’, ‘Premium’, ‘Gloriosa’. Bez balstiem var audzēt šķirni ‘Avola’, izaug 60 cm augsti augi.
    • Saldēšanai un konservēšanai piemēroti saldi lobāmie zirņi. Šie ir garie zirņi, kam nepieciešams balsts. Ziemas krājumu gatavošanai labas šķirne ir ‘Ambasador’, arī ‘Kelvedon Wonder’, jo tai nevajag balstus.
    • Lobāmie zirņi ar garām pākstīm, kurās ir ļoti daudz zirņu. Tautā ļoti iemīļota šķirne ir garais zirnis ‘Telefon’, kā arī ‘Boogie’ un ‘Ambasador’.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē