• 4. sērija Kopšana

    Dobes no nulles
    Sandija Šēnberga
    29. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Ja tev ir lauku māja, tad pilnīgi noteikti kāda dobe jau ir. Bet, ja laukos uzbūvēts kas jauns, tad arī dobes jātaisa no jauna. Turpmāk soli pa solim parādīsim, kā iekopt puķudobes, kuru kopšana ir vienkārša un neprasa lielus ne naudas, ne laika ieguldījumus.

    Konsultē Nacionālā Botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas vadošās speciālistes Marija Semerova un Ilma Nereta.

    Šoreiz parunāsim par to, kā augus mēslot, laistīt un cīnīties ar kaitēkļiem, kas uzbrūk gan pa gaisu, gan pa zemi.

    Laistīšana

    Kad? No rīta vai vakarā. Nevajadzētu laistīt karstākajā saulē, dienas vidū – īpaši tas nepatiks augiem, kuriem ir lielas lapas, jo tās ūdens un saules ietekmē var apdegt. Ja diena apmākusies vai dobe ir ēnā, var laistīt droši, galvenais, lai augi paspēj apžūt, līdz parādās saule. Ja nav citas iespējas kā vien laistīt saulainā laikā, tad jācenšas liet tikai uz augsnes, lai netrāpa lapām.

    Kā? Labāk lēni, nevis strauji. Ar to labi tiek galā dažādie laistītāji, ko piestiprina šļūtenei un kas lēnām rasina augus, – atstāj un aizmirsti uz stundu. Turklāt labāk ir kārtīgi salaistīt vienu reizi nedēļā, nevis katru dienu mazliet. Īpaši tas attiecas uz vietām, kur zeme ir blīva, smaga un labi tur mitrumu. Tos augus, kuri mēdz slimot ar miltrasu (flokši, miķelīši u. c.), labāk laistīt tikai no rīta.

    Kā saprast, vai jālaista? Vecā labā metode ar pirkstu: ja pirksta dziļumā ir sauss – jālaista kārtīgi! Ja sausa ir tikai virskārta – to samitrina.

    Ar kādu ūdeni laistīt? Vislabāk laistāmo ūdeni ņemt no dīķa. No akas vai dziļurbuma ņemtu ūdeni laistīšanai nevajadzētu izmantot – īpaši karstā laikā temperatūru atšķirība ir par lielu, un tas ir lieks šoks augiem. Ja dīķa nav, ūdens jāsalej kublos, spaiņos vai vanniņās un jāatstāj sasilt. Ļoti labi noder sakrātais lietus ūdens. Bet, protams, ja ir tikai auksts ūdens, tad labāk laistīt ar tādu, nevis nelaistīt vispār.

    Mēslošana

    Vai pirmajā gadā vispār jāmēslo, ja augi sastādīti labi sagatavotā un samēslotā augsnē? Nē, tādā gadījumā var gadu nemēslot. Īpaši, ja augsne ir smaga.

    Ja jāmēslo, tad – ar ko? Ja ir smilšaina zeme vai augsne sliktāk sagatavota, tad samēslo ar komplekso mēslojumu – beramo vai lejamo. Veikalos izvēle ir liela, bet, jo vairāk mēslojumam papildus pamata elementiem – slāpeklim, fosforam un kālijam – klāt ir vēl citas vielas, jo labāk, mēslojums būs pilnvērtīgāks. Ieteicams, lai sastāvā būtu arī dzelzs.

    Cik bieži mēslot? Jūlijā pietiek ar vienu reizi.

    Kā jāmēslo? Gan beramais, gan šķidrais mēslojums obligāti jālieto uz mitras augsnes, lai tas spētu pilnvērtīgāk uzsūkties un nokļūt līdz augiem.

    Augu aizsardzība

    Kaites un mošķi, kas potenciāli var uzglūnēt augiem, ir vairāki…

    SLIMĪBAS

    Puve, miltrasa un citas sēņu slimības. Pret šīm kaitēm augi jāapstrādā ar fungicīdiem, kas pārsvarā pieejami izsmidzināmā veidā. Lieto tikai tad, kad parādījušās pirmās slimības pazīmes, piemēram, baltas miltainas vai sačervelējušās lapas, tumši pleķi. Ja laiks lietains, atkārto pēc 7 dienām, ja sauss – pēc 14 dienām.

    POPULĀRĀKIE KAITĒKĻI

    1. TĪKLĒRCE. Var parādīties sausā un karstā laikā – augs sāk dzeltēt, lapas sāk griezties. Tai ļoti nepatīk mitrums, bet, tā kā kukainis dzīvo lapas apakšā, lai no tā atbrīvotos, jāmēģina ūdens šalti trāpīt augam no apakšas. Ja dārzs tiek regulāri laistīts un uzturēts mitrs, tīklērcei nevajadzētu parādīties.

    2. LAPUTIS. Lūk, vairākas iespējas, ar ko tās uzveikt!

    • Ļoti salds šķidrums. Der arī populārā kola, cukura sīrups u. c. – cukurs salipina utij kājiņas un visu pārējo ķermenīti, tā piekalst vai arī vairs nevar paēst un aiziet bojā. Bet – jāpatur prātā, ka izdētās oliņas izdzīvo un izšķiļas jaunas utis. Turklāt šādi utis nedrīkst nīdēt bieži – cukurs salipina arī auga atvārsnītes jeb īpašas poras auga epidermā (tā ir gluži kā āda cilvēkam) un arī augs vairs nevar paelpot. Ja ir vēlme izmantot šādu metodi, augs ir regulāri jāmazgā laistot, lai cukurs izkustu un noskalotos.
    • Mehāniski nospiest.
    • Pulverūdens. Dara tā: kārtīgu ēdamkaroti veļaspulvera (ņem to, kas paredzēts veļasmašīnām – mazāk putos) izšķīdina 1 litrā silta ūdens, tad samaisa ar 9 litriem ūdens un laputis apsmidzina vai aplej ar lejkannu. Arī te oliņas paliek dzīvas, tādēļ pēc nedēļas šī procedūra jāatkārto. Tas jādara no rīta vai vakarā. Nevajag pulverūdeni izmantot saulē, jo tas kaitēs augiem, kā arī pirms lietus un slapjā laikā, jo gluži vienkārši viss labums tiks noskalots.
    • Veikalos pieejami dažādi insekticīdi, piemēram, NeemAzal, Marvik un citi, kas iedarbojas pret laputīm. Izvēlies to, ko tavā situācijā iesaka pārdevējs, un lieto saskaņā ar instrukciju!

    3. KURMJI. Labs un pārbaudīts līdzeklis ir Bros Karbid (cena 3,99 eiro, iegādājams ksenukai.lv). Granulas ievieto samitrinātā kurmja rakumā (vislabāk pēc lietus), uzlej nedaudz ūdens un aiztaisa rakumu. Reakcijas rezultātā rodas gāze, kas izdzīs kurmjus no dārza. Procesa laikā tikai jāpaskatās, vai no zemes nenāk dūmi, ja nāk – jāpiemin zeme un jāaiztaisa ala, lai gāze ceļo tikai pa kurmja alām.

    Ņem vērā! Ar šo metodi kurmjus no dārza jāsāk dzīt ārā no viena stūra, nevis haotiski jāsaliek granulas pa dārzu. Pretējā gadījumā kurmji tiks nevis izraidīti, bet ies bojā, nosmokot zem zemes.

    4. SKUDRAS. Sliktā īpašība – skudras pārnēsā laputis un slimības. Ja ieperinās pie auga saknēm, tas var iet bojā. Piemēram, tā var notikt ar rozēm, peonijām un citiem augiem. Pret skudrām nopērkami visdažādākie pulverveida līdzekļi. Jālieto uz skudru ceļiem, midzeņos.

    5. GLIEMEŽI.

    • Nolasi un iznīcini.
    • Veikalos nopērkama gliemežu inde – limacīdi. Pārbaudīts līdzeklis kailgliemežiem ir Ferramol Neudorff (cena – ap 10 eiro, veikalā Depo).

    Tev noderēs

    • Zāles un dzīvžoga šķēres DUM604
    • Nelielas rokas šķēres, ar kurām var tikt klāt tur, kur trimmeris ir par bīstamu vai vienkārši nespēj – zem terases, tuvu augiem u. c. Lai darbotos, nepieciešams viens 18 V akumulators. Instrumentam pieejams arī otrs viegli nomaināms uzgalis dzīvžoga sakopšanai.

      • Multifunkcionāls akumulatoru instruments, kuram pieejami 16 dažādi uzgaļi, DUX60
      • Šoreiz izmantojām zāles šķēru uzgali EN420MP, lai nopļautu slīpās dīķa malas. Pateicoties tam, ka uzgalim ir regulējams leņķis, var aizsniegt arī grūti nopļaujamas vietas. Tiesa, instruments svara dēļ vairāk būs piemērots vīrietim.

        • Ūdens sūknis

        Ūdens sūknis kā rokassomiņa – paņem, aiznes un noliec, pie kura dīķa vai ūdenstilpes gribi. Tā kā darbojas ar benzīnu, nav jādomā, kā pievilkt elektrību. Īpaši ērti, ja mājā uzturaties tikai brīvdienās, – atvieno no šļūtenes un aiznes. Ar vienu tvertni darbojas 120 minūtes.

        Sadarbībā ar

         

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē