• 4 padomi, kā ienest vasaras saulgriežus pilsētas dzīvoklī

    Svētki
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Gada īsākā nakts ir maģisks laiks, ko ieskauj kalmju smarža, ugunskuru ņirboņa, rīta rasas spirdzinošais spēks un putnu dziesmas. Bet ko darīt, ja iespējas doties dabā nav un saulgrieži jāpavada pilsētas dzīvoklī?

    1. Iedvesmojies no ticējumiem

    Līgo ticējumi jau gadsimtiem ilgi mūsu senčiem teikuši priekšā, ko darīt gada īsākajā naktī, lai mājā būtu svētība, valdītu saticība un mājiniekus pavadītu veiksme. Tāpat kā ziemas, arī vasaras saulgriežu laiks ir maģisks, tāpēc neiztikt bez mazas buršanās un pieburšanas. Virs ieejas piespraud pīlādža zaru, lai raganas netiek mājā. Arī paparde Jāņu naktī ziedot zelta ziediem – kam to palaimējas redzēt, tas var vēlēšanos iedomāties, kura noteikti piepildīsies.

    Tāpēc liec papardes vāzē uz galda jau saulgriežos un rūpīgi vēro tās Jāņu naktī – kas zina, varbūt tieši kādā Rīgas dzīvoklī notiks īstais brīnums!

    Mēdz teikt, ka Jāņu ugunskurs jākur kalna galā, tad Dieviņš ugunskura pelnos naudu kaisa. Ugunskurs dzīvokļa vidū vai uz balkona nav laba ideja, arī kamīns atrodams ne katrā mājā. Tāpēc liec galda vidū svečturi uz augstas kājas un rotā ar ozolu lapām, lai sveces liesma paceļas pāri mielasta gardumiem un simbolizē Jāņu nakts ugunskuru kalna galā! Tikai neaizmirsti par ugunsdrošību un neatstāj degošu sveci bez uzraudzības.

    2. Saules simbols – ne tikai uz galda

    Saule ir mūžīgās kustības un dzīvības simbols, labvēlīgas ražas devēja, māte jebkurai dzīvai radībai – saule spīd visiem vienādi. Saule ir arī visa redzētāja un zinātāja, kas vasaras saulgriežos griež ratus uz otru pusi un sāk ceļu lejup no kalna. Šie svētki nav iedomājami bez saules zīmes, ko lielākoties atveido kā apli vai riteni, reizēm arī kā kvadrātu vai rombu, jo saule allaž ripo pa debesu jumu. 

    Dzeltens, apaļš Jāņu siera ritulis ir visīstākais saules simbols.

    Liec sieru galda vidū uz apaļa šķīvja un viducī spraud pīpenes ziedu – kā mazu saulīti. Cep apaļus pīrāgus un izvēlies apaļus galda dekorus. 

    Saule atbalsosies arī pīpeņu ziedos, apaļas formas auduma rakstos un dzeltenā krāsā, ko savā interjerā vari itin viegli ienest ar tekstila izstrādājumiem vai traukiem.

    3. Cel ārā dārgumus no vecmāmiņas pūralādes

    Vasaras saulgrieži ir īstais laiks, kad no skapju dzīlēm un vecmāmiņu krājumiem vilkt ārā seno laiku godību – lina galdautus un dvieļus, lina palagus, māla traukus. Saposies no paaudzes paaudzē nodotajos tautiskajos brunčos, uz dīvāna klāj sendienās austo deķi, kuru caurstrāvo zemes un debesu krāsas, pīrāgus liec pieredzes bagātā klūgu pinuma grozā.

    Ja tavas vecmāmuļas pūralāde līdz mūsdienām nav saglabājusies, neskumsti – lins mūsdienās piedzīvo īstu renesansi.

    Sarūpē savam vasaras saulgriežu galdam lina salvetes, kurās savienotas gadsimtu tradīcijas un mūsdienu dizaina tendences, vai kārto ziedus krāšņā Latgales podnieku darinātā vāzē.

    Tai nav jābūt vēsturiskai, izvēlies mūsdienīgu dizainu, kas tevi priecēs arī citos svētkos, taču māla pamatīgais skaistums būs lielisks papildinājums tavam vasaras saulgriežu interjeram. 

    4. Ļauj pļavai uzplaukt istabā

    Pastāv ticējums, ka pļava, kur staigājuši, līgotāji, aug kuplāka un krāšņāka. Ja nevari doties īstā pļavā, ienes pļavu savā mājoklī! Liec pļavas puķes vāzēs, ļauj tām uzziedēt salvetēs, galdautos, trauku noformējumā vai uz virtuves priekšauta. Lai šajos vasaras saulgriežos tavas mājas rotā pīpenes, magones, madaras, suņuburkšķi un pēterpogas! 

    Padomus apkopojuši Bonava Latvija eksperti.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē