• 3. sērija Stādām puķes

    Dobes no nulles
    Sandija Šēnberga
    27. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Ja tev ir lauku māja, tad pilnīgi noteikti kāda dobe jau ir. Bet, ja laukos uzbūvēts kas jauns, tad arī dobes jātaisa no jauna. Turpmāk soli pa solim parādīsim, kā iekopt puķudobes, kuru kopšana ir vienkārša un neprasa lielus ne naudas, ne laika ieguldījumus.

    Aprīļa un maija numuros izvēlējāmies augsnei un vietai piemērotākos augus un sagatavojām zemi stādīšanai. Šoreiz – satādām puķes!

    DOBE NR. 1

    Sagatavojot augsni, atklājās, ka dobe daļēji atrodas uz akmeņu kaudzes, kas apaugusi ar velēnu. Tādēļ plānoto 70 cm vietā veidota 50 cm platumā, garums – 3,6 m. Lai šādu laukumu aizpildītu, pietiek ar 4 hostām, bet terasei tuvākajā galā tika iestādītas kletru zeltenes. Augi jānovieto plaukstas attālumā no dobes malas un apmēram 70 cm attālumā citu no cita, izvietojot tos nelielā zigzagā.

    Ja kletru zeltenes (Lysimachia clethroides) stāds ir liels, šāda izmēra dobei pietiek tikai ar to. Ja stādiņi ir mazāki, stāda trīs, ievērojot 15 cm attālumu citam no cita. Jārēķinās, ka šis ir ložņājošs augs, tāpēc pēkšņi var parādīties arī terases otrā pusē.

    DOBE NR. 2

    Jo augu vairāk, jo svarīgāk tos pirms stādīšanas ar visiem podiņiem izlikt plānotajās vietās. Tas palīdz novērtēt kopainu un ļauj pārliecināties, vai viss ir, kā plānots. Arī stādīšana pēc tam iet raitāk. Šī dobe ir 6 m gara un 70 cm plata. Augi tika stādīti divās rindās – gar dobes ārmalu taisni, bet otrā rindā zigzagā. Rindā gar malu iestādītas 7 mūžzaļās ibēres, 6 zilganās auzenes un 7 raspodiņi, vienmērīgi izretinot gar malu un stādot plaukstas attālumā no tās.

    Saulainākajā dobes galā (pie terases) otrajā rindā stādījām vārpu liatres pamīšus ar pīpenēm (6 liatres un 2 pīpenes). Liatres stāda pa trim – tā, lai malai tuvākā ir starp ibērēm.

    Aiz liatrēm un pīpenēm zigzagā iestādītas 6 dažādu toņu helēnijas.

    TEV NODERĒS

    ĶERRA, DCU180

    Ja dārzs ir lielāks par pāris kvadrātmetriem, šī ķerra būs zelta vērtē: piekrauj, cik gribi, pieturies pie rokturiem un stūrē – tā pati visu aizvedīs tur, kur nepieciešams. Ir pieejams gan platformas rāmis, kas noderēs malkas un citu smagumu pārvadāšanai, gan tvertne beramkravai. Ķerra darbojas ar vienu akumulatoru, tai ir divi ātrumi, atpakaļgaita un bremzes.

    ZĀLES TRIMMERIS DUR368A

    Arī bez šī instrumenta laukos neiztikt – viegls un ērts. Pateicoties plecu siksnām un U veida rokturim, nenogurst ne rokas, ne mugura. Izmēģinājām gan trimmera spoli, gan 4 zobu asmeni – savu darbu veic perfekti. Tā kā instrumentam ir garš rokturis, ar to var tikt klāt arī grūtāk sasniedzamās vietās, piemēram, zem terases. Trimmeris darbojas ar diviem 18 V akumulatoriem (vairāk nekā 2 stundas), tiem pašiem, ar kuriem darbojas gan ķerra, gan pļaujmašīna.

    PĻAUJMAŠĪNA DLM480

    Pļaujmašīna, kas ne tikai pļauj, bet arī mulčē un savāc nopļauto. Ļoti viegla un ērti manevrējama, ar regulējamu roktura un asmeņa augstumu. Darbībai nepieciešami
    2 akumulatori.

    Sadarbībā ar

    DOBE NR. 3

    Dobe gar terases malu veidota L formā, kur garākā mala ir 6 m, bet īsākā – 3 m gara. Dobes platums abās daļās – 50 cm. Augi tika sastādīti vienā rindā – 13 kaķumētras pamīšus ar 7 dienziedēm. Vietā, kur atrodas neliels celms, iestādītas 3 skarbās saulesactiņas. Dienziedes stādītas 1 m attālumā cita no citas.

     

    DOBE NR. 4

    Tā kā dārzs atrodas laika ziņās bieži pieminētajos Zosēnos, roze, lai izturētu ziemas salu, jāstāda ar potējuma vietu plaukstas platuma dziļumā zem zemes. Ja, par spīti piesegšanai, virszemes daļa ziemā nosals, potējuma vieta būs drošībā, un roze dzīs jaunus dzinumus.

    Lai roze labāk ieaugtos, pēc iestādīšanas tā jāapgriež – šajā gadījumā abas galotnes.

    Pērkot rozes stādu, pajautā, vai materiāls, ar kuru aptīta potējuma vieta, jāņem nost vai arī tas sadalīsies pats.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē