• 3 mikrozaļumu audzēšanas knifi no Daces Dambergas

    mikrozaļumi
    Ilvija Melne
    Ilvija Melne
    22. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    Mikrozaļumi Latvijā ir populāri aptuveni gadus desmit, taču īstens zaļo asniņu popularitātes vilnis nerimst divus beidzamos.

    Dace Damberga

    • Audzē mikrozaļumus Talsos, piegādā tos pircējiem un veikaliem Zemgalē, Kurzemē un Rīgā.
    • Dalās mikrozaļumu audzēšanas un lietošanas idejās savā Instagram kontā @daceszalumi.

    Kāpēc mikrozaļumi kļuvuši tik populāri? «Es to skaidrotu ar kopējo tendenci sabiedrībā, ka cilvēki arvien vairāk piedomā, ko viņi ēd un kā tas ietekmē viņu veselību. Cilvēkus izglīto un motivē ēst zaļāk arī svaigēdāju un vegānu kustības. Jā, sākumā mikrozaļumus visbiežāk varēja sastapt uz šķīvja tikai restorānos, taču tagad daudzi tos audzē mājās uz palodzes, pasūta ar piegādi līdz mājokļa durvīm no audzētājiem. Es iestājos arī par zero waste kustību, un no manis nopirkto zaļumu trauciņus ar visu augsni un lielo iepakojuma kartona kasti nākamreiz var atgriezt atpakaļ. Augsni nododu komposta kaudzei, savukārt plastmasas trauciņus un kartona kastes izmantoju atkārtoti,» norāda Dace.

    Trīs noderīgi knifi

    Vai var iesēt sēkliņas atkal tajā pašā traukā, kur mikrozaļumi jau bijuši?  Nē, jo mikrozaļumi ir jutīgi un nebūs priecīgi augt augsnē, kur no iepriekšējās reizes varētu būt arī neizdīgušas un pēc tam sapuvušas sēklas vai savairojušās baktērijas. Taču kastīti gan var otrreiz izmantot – ieber tajā jaunu augsni un audzē atkal!

    Aizmirsi apliet, un zaļumu dārziņš noģībis, ko nu? Tikai nemet zaļumus ārā. Aplej, un tie atdzīvosies! Mazie mikrozaļumi, piemēram, kressalāti, kolrābji, kāposti, piecelsies jau pēc sešām stundām, bet saulespuķes – pēc 12 stundām.

    Tas trauciņā ir pelējums? Reizēm gadās, ka kāds par pelējumu notur sēklu izdīgušās saknītes, kas arī izskatās kā smalks, balts tīklojums vai kā pelējumam līdzīga pūciņa. Satraukumam nav pamata, tā ir tikai sakņu sistēma! Mikrozaļumus vislabāk pievienot ēdienam neapstrādātus, lai tie saglabā savus vitamīnus. Ja zaļumus nevar apēst uzreiz, kastīti vari likt ledusskapī – vēsumā mikrozaļumi pārstās augt, bet saglabās vērtīgās uzturvielas. Ledusskapī tos var uzglabāt līdz pat divām nedēļām.

    Visu rakstu ar 10 padomiem no Daces Dambergas mikrozaļumu audzēšanai mājās, kā arī apskatu par to, kādus vitamīnus un minerālvielas satur kressalāti, rukola, amarants, sinepes, brokoļi un citi zaļumi, lasiet zemāk!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē