• 2. sērija Sagatavojam augsni

    Dobes no nulles
    29. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Ja tev ir lauku māja, tad pilnīgi noteikti kāda dobe jau ir. Bet, ja laukos uzbūvēts kas jauns, tad arī dobes jātaisa no jauna. Turpmāk soli pa solim parādīsim, kā iekopt puķudobes, kuru kopšana ir vienkārša un neprasa lielus ne naudas, ne laika ieguldījumus.

    Konsultē Nacionālā Botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas vadošās speciālistes Marija Semerova un Ilma Nereta.

    Iepriekšējā sērijā saplānojām dobes un izvēlējāmies augsnei un vietai piemērotākos augus. Šoreiz – noskaidrojam, kā ielabot augsni vietā, kur iepriekš nekas nav audzēts.

    Tā kā dobēs Nr. 1, 2 un 4 tiks stādītas sīpolpuķes un ziemcietes, zeme tiek sagatavota vienādi. Dobē Nr. 3 augsne sagatavota rozes stādīšanai.

    Cik tuvu mājai un terasei veidot jaunas dobes?

    Veidojot dobes pie dzīvojamās mājas, laba prakse būtu atkāpties vismaz 50 cm, jo dobes būs jālaista un diez vai kāds gribēs regulāri laistīt mājas pamatus. Tas ir pirmkārt! Otrkārt, ja atstarpe būs lielāka, augi labāk vējo-sies un nebojās sienas. Lai dobes būtu vieglāk apkopt, tās nevajadzētu veidot platākas par 70 cm.

    Bet – tā kā šīs vasaras mājiņas stāv uz punktveida pamatiem (kas nozīmē, ka vējojas arī pa mājas apakšu un nav nopietnu pamatu, kurus ūdens varētu bojāt), attālumu līdz mājai samazinājām uz pusi – 25 cm. Savukārt tur, kur dobe obežojas tikai ar terasi, atstarpe nav vajadzīga.

     

    Cik dziļām jābūt dobēm, un kā jāsagatavo augsne?

    • Ja augsne ir trekna un smaga kā šajā dārzā, noņem tikai virskārtu ar zāli, uzrok un sajauc ar neitrālu kūdru (neder tā, kas domāta rododendriem vai skujeņiem) un vismaz gadu veciem kūtsmēsliem – vienādās daļās dārza augsne, neitrāla kūdra un kūtsmēsli. Ņem vērā, ka runa nav par svaigiem kūtsmēsliem, bet jau labi pastāvējušiem un tādiem, kas gandrīz pārvērtušies par treknu augsni. Ja mēsli svaigāki, tos proporcionāli ņem mazāk. Ja mēsli nav pieejami, ņem komposta augsni.

    • Ja zeme ir smilšaina, neauglīga un nav pieejami ne kūtsmēsli, ne komposts, 40 cm dziļumā augsnes virskārtu izrok ārā, piepilda dobi ar kūdru un melnzemi (1:1) un mēslo ar komplekso pavasara mēslojumu, ņemot 20 gramus uz kvadrātmetru. Ja augsne ir ļoti smilšaina, vēlams dobes apakšu izklāt ar mālu.

    NODERĒS:

    MULTIFUNKCIONĀLS INSTRUMENTS, KURAM PIEEJAMI 16 DAŽĀDI UZGAĻI, DUX60. Šoreiz izmantojām divus.

    ZĀLIENA APMAĻU APGRIEŠANAS UZGALIS EE400MP. Ar to iespējams ne tikai apgriezt zālienu, lai tas neaug uz celiņa, un dobju malas, lai nezāles nelien dobēs, bet arī, līdzīgi kā torti, sagriezt iecerēto dobju zālienu nelielos kvadrātos. Tādu vēlāk ar lāpstas palīdzību ir daudz vieglāk noņemt.

    KULTIVATORA UZGALIS KR400MP. Ar to sasmalcinājām un sajaucām augsni. Vieglāk nekā ar lāpstu!

     

    • Rozes bedrei jābūt vismaz 60 cm dziļai un 40–50 cm diametrā. Tāpat kā ziemciešu dobēs, sajauc zemi, kūdru un kūtsmēslus vienādās proporcijās, bet pievieno nedaudz grants. Arī te – ja augsne smilšaina, apakšu izklāj ar mālu.

    NODERĒS:

    ZEMES URBJMAŠĪNA DDG460. Par šo īpaši varētu priecāties tie, kuru dārzos augsne ir smaga un mālaina. Izmantojams, sākot no bedru izurbšanas sētas mietiem līdz bedres izurbšanai rozes, krūmu vai koku stādīšanai. Izmantojām urbja uzgali 20 cm diametrā, ar kura palīdzību (ar 4 urbumiem) izveidojām 80 cm dziļu bedri, kas tik šaurā vietā un smagā zemē ar lāpstu būtu daudz laikietilpīgāks un smagāks pasākums.

     

    Sadarbībā ar:

     

     

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē