• 13. maijs – Melnā piektdiena. Kāpēc daudzi baidās no šīs dienas?

    Ezoterika
    Ilvija Melne
    Ilvija Melne
    13. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Piektdiena, kas iekrīt jebkura mēneša 13. datumā, daudzās kultūrās tiek uzskatīta par neveiksmīgu dienu un tiek saukta par melno piektdienu.

    Melnā piektdiena tiek uzskatīta par dubultneveiksmīgu dienu, jo šajā datumā saplūduši divi seni ticējumi: pirmais – par piektdienas nelaimīgumu, otrais – par skaitli «13», kas kopš seniem laikiem ticis uzskatīts par mistisku, neveiklu un dīvainu. Skaitlis «12» ir pilnības un harmonijas simbols, bet aiz tā sekojošais «13» izjauc šo ideālo kārtību un dievišķos likumus.

    Savukārt par piektdienu profesors Pēteris Šmits izpētījis, ka «piektdiena senāk turēta par laimīgu dienu, bet, tā kā piektdienā Kristus krustā ticis sists, tad sākuši to pieskaitīt pie nelaimīgām dienām.» Vairāk ticējumu par piektdienu var izlasīt – http://valoda.ailab.lv/folklora/ticejumi/piektd.htm

    Medicīnā bailes no 13. datuma piektdienas tiek uzskatītas par vienu no fobijas paveidiem un tām ir savs nosaukums — paraskevidekatriafobija.

    Pasaulē daudzi cilvēki patur atmiņā mīklainas sakritības par negatīvajiem notikumiem, kas atgadās piektdienā, 13. datumā. Daži to skaidro kā cilvēka psiholoģijas iezīmi, daži — kā kaut ko tiešām mistisku un neizskaidrojamu. Tiek arī uzskatīts, ka piektdiena, 13. datums, Eiropā kļuvis bēdīgi slavens pēc Templiešu ordeņa mestra un daudzu ordeņa biedru masveida arestiem Francijā 1307. gada 13. oktobrī pēc karaļa Filipa IV pavēles.

    Melnā piektdiena izsenis bijusi arī liela maģijas un rituālu diena. Taču mūsdienu ezoterikas speciālisti iesaka no rituāliem un garīgām praksēm šajā dienā atturēties.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē