• 12 svarīgi jautājumi par ārdurvīm

    Māja
    Zanda Jankevica
    7. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ārdurvis ir mājas vizītkarte, tāpēc ir nozīme gan to izskatam, gan kvalitātei, kas noteikti ietver siltuma un skaņas izolācijas spēju, kā arī drošību. Ko der zināt pirms jaunu ārdurvju izvēles? Konsultē MĀRTIŅŠ VALBAHS, būvinženieris

    Svarīgi jautājumi par ārdurvīm: 

    1. Vai veikalā var nopirkt jaunas durvis vecai mājai?
      Protams, ja vien durvju ailas izmērs atbilst kādam no veikalos pieejamo durvju kārbu izmēriem. Visizplatītākais kārbas izmērs ir šāds: 90 cm platums un 210 cm augstums. Taču ir nopērkamas arī šaurākas (mīnus 10 līdz 20 cm) un platākas (plus 10 cm) rūpnieciski ražotas ārdurvis. Ja durvju aila ir nestandarta un veikalā durvis atrast nav iespējams, tās var pasūtīt individuāli kādā durvju ražotnē vai pie galdnieka.

    2. No kādiem materiāliem izgatavo ārdurvis?
      Tradicionālais materiāls ir koks, taču mūsdienās ārdurvis izgatavo arī no PVC (polivinilhlorīda jeb, vienkāršāk runājot, plastikāta), no metāla, alumīnija, MDF (līmētas kokšķiedras plāksnes) un metāla slāņa.

    3. Ar ko atšķiras ārdurvis mājai no ārdurvīm dzīvoklim?
      Dzīvokļa durvis atrodas kāpņutelpā, kas jau ir pasargāta no temperatūras svārstībām un vēja, bet mājas durvis ir pakļautas laika apstākļu ietekmei. Izvēloties durvis mājai, jālūko pēc tādām, kas ir ne tikai drošas, bet arī labi aizsargā pret aukstuma iekļūšanu telpās (īpaši, ja mājai nav izbūvēts vējtveris), lai uz durvīm neveidotos sarma vai pat apledojums, kas var traucēt durvis atslēgt. Durvis ar samērā labu siltinājumu maksās ap 600 eiro. Bet, ja mājai ir vējtveris, var pirkt durvis, kas iekšpusē nav tik pamatīgi nosiltinātas un maksā ap 400–500 eiro.

    4. Vai ārdurvīs iestrādāts stikls samazina durvju energoefektivitāti?
      Lai no kāda materiāla ir durvis, stiklojums nedrīkst būt plāns. Nepietiekama siltuma izolācija var būt pat modernajam pakešu stiklam, tāpēc svarīgi, lai ārdurvīs būtu ievietots vismaz trīskameru stikls.

    5. Kā laika apstākļi var ietekmēt ārdurvis?
      Ārdurvis atrodas nepārtrauktā laika apstākļu ietekmē, tāpēc ir nozīme arī tam, vai virs durvīm ir pārkare, kas var pasargāt no tiešu saules staru un mitruma ietekmes. Piemēram, metinātas metāla durvis ilgstošā mitruma ietekmē var sākt rūsēt, tātad metāla durvīm būtu jābūt apstrādātām ar pulverkrāsu.

      Koka ārdurvīm ir svarīgi, no kāda materiāla tās izgatavotas (dažādu kokmateriālu īpašības ir atšķirīgas) un ar ko tās apstrādātas: laku, beici vai eļļu. Lakas pārklājums būs izturīgāks. Eļļas pārklājumam saule neko sliktu nenodarīs, taču mitrums gan kaitēs. Tiesa, uz eļļas kārtas var uzklāt speciālu pārklājumu, kas aizsargā no saules.

    6. Kāpēc metāla durvju cenas tik ļoti atšķiras?
      Visas metāla durvis ne tuvu nav vienādas. Tās mēdz būt, piemēram, ugunsdrošas, ar dūmu blīvējumiem, siltinātas, metinātas vai liektas. Jāņem vērā, ka liektās metāla durvis atšķirībā no metinātām ir mīkstas, tas ir, metāls lokās, ir grūtāk veikt durvju ailas apdari. Dārgāko durvju priekšrocība līdztekus labam siltinājumam ir labāka skaņas izolācija, ugunsdrošība un mazāka uzlaušanas iespēja. Izvēloties metāla durvis, noteikti jāpajautā pārdevējam durvju siltuma noturības rādītāji. Normāli siltinātu standarta metāla durvju cena būs ap 400 eiro.

      Lētās metāla durvis (dažkārt vien nepilni 200 eiro) ir izgatavotas no ļoti plāna metāla un nav siltinātas. Nereti par metāla durvīm tirgotāji uzdod skārda durvis, ko profesionāli būvnieki neuztver nopietni.

      Vēl cenas atšķirību veido durvīs iemontētā atslēga un eņģes.

    7. Kuras labākas – metāla vai alumīnija durvis?
      No estētiskā viedokļa alumīnija durvis ir daudz glītākas nekā metāla durvis, kas tomēr izskatās samērā industriāli. Alumīnija durvis ir arī vieglāk konfigurēt: veidot pildiņus, ievietot stiklu utt. Alumīnija durvis parasti ir ļoti labi nosiltinātas un apstrādātas ar pulverkrāsu. Tiesa, tās būs divas trīs reizes dārgākas par metāla durvīm un maksās, sākot no 1000 eiro. Līdzīgas alumīnija durvīm ir metāla profila durvis (arī cena būtiski neatšķiras), taču no siltumizolācijas viedokļa tās nav tik labas kā alumīnija durvis.

    8. Cik dārgai jābūt atslēgai, lai durvis varētu uzskatīt par neuzlaužamām?
      Atslēgas, kā zināms, ir domātas godīgiem cilvēkiem, jo prasmīgs zaglis var atmūķēt teju jebkuras durvis. Un tomēr – svarīgākais durvju furnitūras elements ir slēdzenes cilindrs un arī durvju eņģes. Lētākais cilindrs maksā vien pāris eiro, bet salīdzinoši drošs atslēgas mehānisms – tā sauktais zirneklis – var maksāt pat 200 eiro. Zirnekli var iestrādāt ne tikai metāla, bet arī koka durvīs.

    9. Kādas ir koka ārdurvju priekšrocības un trūkumi?
      Kvalitatīvas masīvkoka durvis neapšaubāmi izskatās cēli, kas noteikti ir koka priekšrocība. Ja mājai turklāt ir koka logi, loģiska ir koka ārdurvju izvēle. Koka durvīm ir labas siltumizolācijas īpašības, tiesa, ja tās ir vismaz četrus centimetrus biezas. Lētākais kokmateriāls, no kura var izgatavot ārdurvis, ir priede, taču tā ir mīksta, reaģē uz laika apstākļu maiņu. Populārākais materiāls ir osis, bet labākais – ozols.

      Skaistas durvis var izgatavot arī no lapegles. Oša un ozola tehniskās īpašības atšķiras visai maz, taču ozols ir krietni dārgāks. Osis ir blīvs, neuzsūc daudz mitruma, arī ozols uz laika apstākļu izmaiņām strauji nereaģē. Koka dabiskums ir tā priekšrocība un zināmā mērā arī trūkums, jo koks dzīvo savu dzīvi – pat kvalitatīvas durvis var izplesties vai sarauties, ķerties, grūtāk vērties (sevišķi starpsezonās).

    10. Kāpēc koka durvis staigā, un kā to novērst?
      Mūsdienās kokmateriāli ne vienmēr ir zāģēti īstajā laikā un pareizi žāvēti. Durvis parasti izplešas platumā, tāpēc, tās izgatavojot, starp vērtni un kārbu atstāj apmēram četru milimetru spraugu. Bet, lai durvis būtu iespējams regulēt, nevis slīpēt, tām vajadzīgas kvalitatīvas eņģes (3D). Šādu eņģu komplekts maksā ap 80 eiro – nav lēti, taču tās ir praktiskas un ērti regulējamas.

    11. Kur iegādāties labas ārdurvis?
      Ne vienmēr agresīva reklāma nozīmē arī vislabāko kvalitātes un cenas attiecību. Jāatceras, ka interneta veikali nereti ir tikai preču pārpircēji. Prātīgāk būtu izvēlēties Latvijā izgatavotas durvis vai arī pirkt tāda ražotāja durvis, kam Latvijā ir pārstāvniecība, jo tas liecina par ražotāja gatavību atbildēt par kvalitāti un nodrošināt servisu.

    12. Vai saimnieks pats var ielikt ārdurvis?
      Prasmīgam mājas saimniekam ārdurvju nomainīšana ir pa spēkam, tikai jāizdomā, kā labāk nostiprināt durvju kārbu ailā, lai durvis būtu stabilas un drošas. Jāņem vērā, ka pēc tam būs nepieciešama ailas apdare.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē