• 10 veidi, kā cīnīties pret skudrām

    Zelta padomi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    25. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Skudru kaitējumu dārzam nevajadzētu pārspīlēt – neko ļoti ļaunu tās nenodara, turklāt palīdz cīņā pret vairākiem kaitēkļiem.

    Skudru daudzums jāizvērtē un cīņa jāsāk tikai tad, ja to ir tik ļoti daudz, ka patiešām sāk traucēt.

    1. Regulāri rušini augsni

    Rušini, uzroc un izjauc skudru takas dārzā. Līdz skudras sapratīs, ka labāk pārcelties uz dzīvi kādā mierīgākā vietā.

    2. Baidi prom ar skudrām netīkamu aromātu

    Skudrām labāk patīk vietas, kur nekas nesmaržo. Skudru ceļā var mēģināt likt kanēli, ķiplokus, pētersīļus, tomātu lapas, kliņģerīšu, biškrēsliņu ziedus, arī citronu un apelsīnu mizas.

    3. Regulāri laisti

    Skudrām ļoti nepatīk mitrums. Tieši tādēļ – meklējot siltumu un glābiņu no lietus, skudras mēdz ieperināties siltumnīcās, lecektīs, starp celiņu flīzēm, kur var paslēpties no mitruma.

    4. Pārcel uz citu dzīvesvietu

    Ja dārzā iekārtots skudrupūznis, vari to ar lāpstu iecilāt kādā traukā vai ķerrā, un uz mežu prom. Tu vari savilināt skudras vienkopus, noliekot to ceļā otrādi apgāztu puķupodu. Skudrām tā noteikti šķitīs droša vietiņa, un tu tās notversi, lai aizvestu uz mežu. Šis ir dabai draudzīgākais paņēmiens.

    5. Uzber pelnus

    Ja tev pieejami pelni, atroc pūzni, ber pelnus un apmaisi tos ar satrauktajām skudrām un to kūniņām. Var gadīties, ka šī procedūra jāatkārto vairākkārt.

    6. Kaisi sāli vai sodu

    Skudru ceļos var pakaisīt sāli vai sodu, tā var padzīt skudras gan no dārza, gan arī no istabas, ja tās tur ielavījušās. Tomēr to var darīt vien tad, ja mājās nav dzīvnieku, kam sāls var apskādēt ķepiņas, savukārt dārzā sāls un soda kaitēs augiem. 

    7. Salej ejās eļļu

    Nolīdzini pūzni ar grābekli un laikā, kad skudras atjauno ejas, salej tur augu eļļu. Tomēr jāņem vērā, ka eļļa piesārņo augsni un atstāj pēdas uz bruģa, turklāt šis paņēmiens ir mokošs skudrām.

    8. Pievilini ar saldumiem

    Ja gribi vienkopus savākt iespējami vairāk skudru, izliec tām kādu saldu ēsmu – ievārījumu, medu šķīvītī, kūstošu konfekti –, un drīz vien ap šo cienasta galdu būs sapulcējušās svinētājas. Tad vari tās aiznest uz citu vietu.

    9. Piedāvā apēst ko skudrām kaitīgu

    Piemēram, raugu vienādās daļās sajauc ar cukuru, ievārījumu vai medu, kas pievilina skudras. Raugs skudrās uzrūgst, un kukainis pagalam ir.  Šādi gan iespējams atbrīvoties arī no vērtīgajiem kukaiņiem, kas apputeksnē dārzu.

    10. Izmanto ķīmiskos apkarošanas līdzekļus

    Skudru un citu rāpojošo insektu aerosolveida iznīcināšanas līdzekļi dārzam nederēs, bet augu aizsardzības līdzekļu tirgošanas vietās var iegādāties dažādus skudru apkarošanas līdzekļus – pulverus, skudru mājiņas, želejas –, kas parasti satur ķīmiskas vielas: fipronilu, spinosadu, permetrīnu. Skudras paņem kripatu saindētās barības, aiznes citām skudrām un pagalam ir. Jāuzmanās, lai indei nepiekļūtu bērni, mājdzīvnieki un savvaļas dzīvnieki. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē