• 10 padomi kokveida peoniju audzēšanā. Lai ziedi kā pusdienšķīvji!

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    4. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Kokveida peonijas jeb krūmpeonijas ir neparasti krāšņas peonijas, kas izaug kā liels krūms, ilgstoši zied un brīnišķīgi smaržo. Nav jābrīnās, ka tās kļūst arvien populārākas.

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Konsultē Raimonds Petrovskis:

    • Puķkopis un selekcionārs, kurš kokveida peoniju šķirnes kolekcionē jau vairāk nekā 40 gadu.
    • Kolekcijā ir vairāk nekā 50 kokveida peoniju šķirņu. Daļu no to stādiem piedāvā arī citiem peoniju draugiem.
    • Iemēģinājis roku arī selekcijā. «Taču tas prasa daudz laika. Ar to ir jānodarbojas cilvēkiem vairākās paaudzēs, lai varētu domāt par kādiem panākumiem.»

    Audzēšanas nianses:

    1. Stādi vietā, kur tava kokveida peonija jeb krūmpeonija var palikt uz mūžu – desmit, divdesmit, pat vairāk gadu –, lai to vairs netraucētu ar pārstādīšanu. Ja vēl šaubies par vietu, kur stādīt, krūmpeoniju vari audzēt konteinerā.
    2. Saulē kokveida peonijas aug ļoti labi, un tomēr vairāk tām patīk pusēna. Droši vari stādīt arī vējainās vietās. Nepatīk augt zem ābelēm. Un mitrās vietās, ieplakās, kur sakrājas ūdens.
    3. Sagatavo augsni, lai tā būtu ūdens caurlaidīga. Nestādi plikā mālā, jo tas ilgstoši uztur mitrumu, bet kokveida peonijām labāk patīk sausums, nevis par slapju. Es dārza augsnei jaucu klāt mazliet kūdras, mazliet grants, smilts, komposta. Bet ne govju mēslus! Jo kokveida peonijai nepatīk, ka to piespiež augt ātrāk. Nepatīk skābas augsnes.
    4. Nečubini! Kokveida peoniju vajag atstāt mierā, lai aug savā nodabā, un netraucēt. Visbiežāk stāds ir ar vienu dzinumu. Kad krūmpeonija iesakņosies, tai veidosies lielāka sakņu sistēma, labāk uzņems barības vielas, un tad arī pats augs dos papildu dzinumus, un ar laiku izveidosies riktīgs upeņkrūms.
    5. Ja iestādīts neliels, divus trīs gadus vecs stādiņš, to vajadzētu pirmās trīs ziemas piesegt – uzbērt apmēram 30 cm biezu neitrālas sausas kūdras slāni. Aprīlī kūdra jānoņem. Ieaugšana un laba iesakņošanās notiek lēni, līdz ar to kokveida peonijas jāpasargā, it īpaši no kailsala ziemā pēc atkušņiem.
    6. Nepārmēslo! Ja krūmpeonijai apliek daudz kūtsmēslu, tā var pat aiziet bojā, jo šādā gadījumā dzinumi turpina augt arī septembrī, kad patiesībā tiem jau vasaras vidū vajadzēja sākt nobriest, pārkoksnēties. Un – piespiežot augu augt ātrāk, nekā daba tam nolikusi, palielinās šūnas, rezultātā šūnu apvalciņi iestiepjas un augs kļūst jutīgāks pret ārējām iedarbībām.
    7. Labāk, lai kokveida peonijas  aug lēni un pusbadā. Es pats mēsloju tikai reizi gadā – pavasarī ap nelielu krūmu apberu vienu vai divas tējkarotes (vai vienu ēdamkaroti uz vienu kvadrātmetru) granulēto koncentrēto lēnas iedarbības pilnmēslojumu  Flortis Blue vai Flortis Plus, ko itāļi ražo speciāli ASV. Vienīgā vieta Baltijā, kur tos var iegadāties, ir dārzu centrs Hedera. Jauniem stādiem pilnīgi pietiek ar vienu tējkaroti visai sezonai.
    8. Ja krūmpeonijas taisās uz ziedēšanu, bet pēkšņi uznāk pamatīgs aukstums, tām var uzvilt džutas maisus, lai sals nebojātu pumpurus.
    9. Pēc ziedēšanas nogriez vecos ziedus, lai sēklu veidošana augam nenoņemtu spēku, citādi tas mazāk ziedēs nākamajā sezonā. Augošus zarus es neapgriežu un nesaīsinu.
    10. Dalīt kokveida peonijas krūmu nevar, nevajag – nav jau upeņkrūms! Arī pieliektie zariņi neapsakņojas.

     

    Vairāk par kokveida peoniju audzēšanu lasi šeit:

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē