• 10 padomi, kā ogas sargāt no putniem

    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    3. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Vārnas, žagatas, strazdi un citi putni zemeņu un ķiršu sezonu gaida tikpat nepacietīgi kā dārzu saimnieki, kam jāgādā, lai vismaz daļa ogu paliek pašam.

    Sliktā ziņa ir tā, ka neviens brīnumainais ogu nosargāšanas paņēmiens vēl nav atklāts, savukārt labā ziņa – vismaz desmit padomi, kā ogas tomēr nosargāt.

    1. Sāc sargāt laikus! Dari visu, lai putni tavas ogas nemaz neatrod – pirms putni sākuši domāt par tavām ogām, padomā tu par viņiem. Dari visu, lai tavs dārzs izskatās putniem bīstams un tie tam pat netuvojas.
    2. Neiekļūsti putnu ceļā! Mēdz gadīties, ka vienā dārzā putni noēd visas ogas, kamēr citā dārzā turpat netālu nav neviena putna. Tas tādēļ, ka putniem ir migrēšanas ceļi. Piemēram, strazdi lido pāri Latvijai no ziemeļiem uz dienvidiem, un gadu no gada lidojuma maršruts ir aptuveni vienāds. Ja iepriekšējos gados putni tavas ogas nav aiztikuši, bet šogad dārzā pēkšņi parādās migrējošu strazdu bari – dari visu, lai tos aizbaidītu un lai tavā dārzā viņi nedabū paēst. Ja putni te krietni pamielosies, viņi nodos ziņu nākamajām paaudzēm, un nākamgad uz šo dārzu dosies atkal – tā veidosies putnu migrēšanas ceļš.
    3. Piemāni ar akmeņiem! Zemeņu dārzā labi noder padoms pirms ogu gatavošanās izlikt dārzā sarkanā krāsā nokrāsotus akmeņus. Ja putni tos pamanīs un nāks ēst, sapratīs, ka šī dārza ogas nav viņiem piemērotas, un meklēs vitamīnus citur.
    4. Izliec dārzā putnubiedēkļus! Gatavo tos tā, lai kaut kas plīvotu, kaut kas vizuļotu un kaut kas skanētu. Labi der uz garas kārts uzlikta vai auklā iesieta cepure. Diemžēl putnubiedēkļi savas funkcijas slikti pilda bezvēja laikā. Ja putnubiedēklis vienkārši stāv, bet tā drēbes neplīvo, putni no tā drīz vien nebaidās.
    5. Radi dārzā kustību un skaņu! Izliec dzirnaviņas, kas vējā griežas un skan, iesien auklās kompaktdiskus tā, lai vējš tos šūpo.
    6. Pārsedz ar tīklu! Ogas efektīgi tiek nosargātas, vagas, krūmus un kokus pārsedzot ar agrotīklu vai citu smalku tīklu. Svarīgi, lai tīkla acis nav lielākas par diviem centimetriem, jo tad putni var tīklos sapīties vai arī izlīst tiem cauri un mieloties ar ogām zem tīkla. Pārsegšanai ar tīklu ir savi mīnusi – ja ar to noklāj ogas, kas ražo pakāpeniski un ražo regulāri, tīklu ir piņķerīgi katrreiz uzlikt un noņemt.
    7. Izveido pretputnu tīkla māju! Ja ogulāju vai augļukoku nav daudz, ap tiem var uzcelt koka karkasus, pie kuriem ogu laikā piestiprina sieta sienas un jumtu. Šāds risinājums ir ļoti ērts, jo paši saimnieki, atverot vienu karkasa malu, var ērti piekļūt augļiem, bet putni tiem netiek pat tuvumā.
    8. Izmanto skaņas! Pie dārzā ieslēgta radio putni drīz vien pieradīs, tādēļ daudz efektīgākas ir pēkšņas un īsas skaņas: piemēram, ik pa laikam atskanošs lielgabala šāviena ieraksts vai arī satrauktu putnu balss ieraksti, kas atrodami mājaslapā putni.lv.
    9. Ūjini, skrien un sit plaukstas! Lai kādus putnu aizbaidīšanas paņēmienus izmanto, viens no vērtīgākajiem ir tieši cilvēks – ieraugot putnus dārzā, ūjini, sit plaukstas, skrien uz putnu pusi. Šis paņēmiens aizstāj visus citus, jo tajā apvienota gan kustība, gan skaņa.  
    10. Maini sargāšanas paņēmienus! Putni ir gudri. Ja sapratīs, ka tas, no kā viņi sākumā baidās, patiesībā nav nekas bīstams, ēdīs ogas kaut putnubiedēklim no rokas. Tādēļ ik pa laikam sargāšanas paņēmiens jānomaina – putnubiedēklis jāpārliek citā vietā vai jāpārģērbj, jānomaina trokšņa avots pret kādu citu utt.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē