• 10 noderīgi padomi koka kubla lietošanā

    Aktuāli
    Lauku Māja
    14. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Viena no ziemas labākajām izklaidēm noteikti ir kubls, kurā izbaudīt temperatūras kontrastu un relaksēties.
    1. Ieteicamā ūdens temperatūra kublā ir 32 līdz 39 grādu robežās. Jāseko līdzi, lai tā nepārsniegtu 48 grādus.
    2. Ziemā pēc karstas pirts var dzesēties kublā, kura ūdens temperatūra uzsildīta līdz 25 grādiem. Savukārt vasarā pēc karstas pirts var atdzesēties vēsā ūdenī un kublu kurināt nevajag.
    3. Lai radītu vēl patīkamāku noskaņu, ūdenim var pievienot pašu vāktas zāles, jūras sāli vai ēteriskās eļļas.
    4. Kubla krāsns jākurina ar sausu malku, ideāli – ar bērzu vai alksni. Kurināšanai labāk neizmantot tikai skujkokus vai tikai ozolkoku, nekādā gadījumā nevajag izmantot akmeņogles.
    5. Pirmās pāris stundas kubls jākurina aktīvi – lai kurtuve nav tukša. Trešajā stundā tikai jāuztur siltums krāsnī, piemetot pa pagalei. Nereti pirmajās stundās šķiet, ka ūdens nesilst, tāpēc beigu beigās sanāk kublu pārkurināt un ūdens ir par karstu.
    6. Malkas krāsni ieteicams tīrīt regulāri – ne retāk kā ik pēc 3 lietošanas reizēm.
    7. Ja ir stiklšķiedras kubls, pēc lietošanas ūdens ir jāizlaiž un baseins jāizskalo. Var lietot augstspiediena mazgātāju vai neabrazīvos tīrīšanas līdzekļus. Drīkst lietot arī baseinu dezinfekcijas līdzekļus.
    8. Ja kublam ir iekšējais oderējums, kam nav plaisu un kas nereaģē uz ārējo temperatūru, ūdens tajā nav jātur.
    9. Ja ir koka kubls bez iekšējā baseina, siltajā sezonā (līdz brīdim, kad gaisa temperatūra pietuvojas 0 grādiem) tajā visu laiku jābūt ūdenim, lai kubls neizkalst un nesāk plaisāt. Lai arī kublu pilda ar ūdeni, kas attīrīts caur filtru, tomēr ar laiku kubla sienas tāpat kļūst glumas, tāpēc tas ir jākopj. Vislabāk koka kubla mazgāšanai noder augstspiediena ūdens mazgātājs.
    10. Kublā var liet gan akas, gan dziļurbuma ūdeni, gan ūdeni no dabiskām ūdenstilpēm, tostarp jūras. Ja ūdens ir no dabiskas ūdenstilpes, to ieteicams mainīt katru lietošanas reizi, lai nesavairojas mikroorganismi. Dziļurbuma ūdeni var lietot vairākkārt, ja vien tas nav kļuvis netīrs.

    Kubls ziemā

    Kad termometra stabiņš noslīdējis zem nulles, nedrīkst pieļaut ūdens sasalšanu kublā. Tā kā ūdens sasalšanas laikā izplešas, tā apjoma palielināšanās var radīt nopietnu kaitējumu oderējumam, koka paneļiem, sildītājiem un masāžas sistēmām, ja tādas ir. Tādēļ ir svarīgi domāt dažus soļus uz priekšu. Piemēram, temperatūra pazeminās līdz mīnus 5 grādiem, un baļļa ir piepildīta gandrīz līdz augšai. Ja to plāno izmantot nākamajā dienā, baseinā var atstāt ūdeni tikai tādā daudzumā, lai tas ātri nesasaltu.

    Tomēr, ja ir zināms, ka kubls stāvēs neizmantots nedēļu vai ilgāk, tas ir pilnībā jāiztukšo.

    Pilnībā iztukšot kublu nozīmē ne tikai izvadīt visu ūdeni, bet arī pārliecināties, ka dažādos savienojumos un šļūtenēs nepaliek ūdens. Ja kublam ir uzstādīta aeromasāžas sistēma, no šīs sistēmas caurulēm un šļūtenēm ir jāizpūš atlikušais ūdens. Vispirms pilnībā jāiztukšo kubla baseins, pēc tam jāieslēdz gaisa masāžas pūtējs un jāatstāj darboties 5 līdz 7 minūtes, līdz viss atlikušais ūdens iztecējis. Runājot par hidromasāžas sistēmu, ūdens nav papildus jāizvada – tas tiek pilnībā izvadīts no sistēmas, kad ventilators ir izslēgts.

    Visu rakstu lasiet zemāk!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē