• 10 jautājumi par aizkaru izvēli

    Māja
    Zanda Lielbārde
    16. jūlijs, 2022
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Aizkari ir viens no redzamākajiem mājas aksesuāriem. Tie jāizvēlas tādi, kas ne tikai pilda savu funkciju, bet arī veiksmīgi iekļaujas interjerā, mazgājot nemaina garumu un ar laiku neizbalo. Konsultē aizkaru salona MEKA dizainere Eva Kuntsberga un aizkaru dizainere Mendija Leoke.

    1. Kā saprast, cik metru auduma jāpērk dienas aizkariem?

    Pirms nopirkt aizkarus, jāsaprot, kur tiks stiprinātas aizkaru stangas – pie sienas vai pie griestiem. Ja stangu stiprina pie sienas, tai jāatrodas vismaz 15 centimetru virs loga ailas un jābūt katrā pusē aptuveni 15 centimetru garākai par logu. Tikai tad var izmērīt un aprēķināt nepieciešamo aizkaru auduma daudzumu.

    Lai ļoti gaisīgu un caurspīdīgu dienas aizkara audumu varētu sakrokot un tas izskatītos skaisti, platumā tam vajadzētu kādas trīs reizes pārsniegt stangas garumu.

    Platums, augstums un raksts

    • Ja dienas aizkara audumam ir liels raksts, puķes vai arī audums ir blīvāks, tad nepieciešamo auduma platumu var iegūt, reizinot stangas garumu ar 1,8 vai 2.
    • Ja logs ir šaurs, kā tas nereti ir vecās lauku mājās, tad jāreizina ar 2,2, lai aizkars neizskatītos kā logam piekārta šalle.
    • Aizkaru augstums ir variējams – nedaudz pāri palodzei vai līdz grīdai. Ja aizkaru plāno garu, tad tā apakšmalai vajadzētu atrasties kādus 2–4 centimetrus virs grīdas.

    Cilpas, riņķi, tuneļi

    • Aprēķinot aizkaru augstumu, jāatceras arī par malu apdari. Augšpusē visbiežāk audumu noloka un piešuj krokojamo lenti, dažkārt sašuj tuneli, lai aizkaru var uzvērt uz stangas. Var šūt arī cilpas piesiešanai vai iesist aizkara malā speciālos riņķus, caur kuriem tad arī aizkaru uzver uz stangas. Apakšmalu apstrādā, to atlokot.
    • Jāņem vērā, ka dažādiem dienas aizkaru audumiem mēdz būt atšķirīgi parametri – platums vai augstums. Tādēļ par auduma daudzumu ir vērts konsultēties ar pārdevēju vai aizkaru dizaineru.

    2. Cik auduma vajadzēs nakts aizkariem?

    Visbiežāk dekoratīvais audums nakts aizkariem ir 1,40 līdz 1,60 metru plats, un, ja aizkaru stangas garums ir 3 vai 3,20 metri, tad parasti izvēlas pa vienam augstumam katrā loga pusē, piemēram, 2,50 un 2,50 metri. Tātad kopā vienam logam vajadzēs 5 metrus plus aptuveni 15 centimetrus augšējās un apakšējās malas apstrādei.

    Tomēr, lai nakts aizkars izskatītos ideāli, ar krokām, aprēķinot tā kopējo platumu, stangas garumu vajadzētu reizināt ar 1,8. Mēdz būt arī 2,8 vai 3 metrus plats aizkaru audums. Šos audumus atkarībā no raksta virziena var izmantot gan kā platumu, gan kā augstumu vai arī nogriezt lieko malu un uzšūt no tās, piemēram, dekoratīvus spilventiņus.

    Aprēķinot auduma daudzumu, jāņem vērā auduma raksts – tas būs jāsaskaņo, lai tur, kur abi aizkari satiekas, raksts sakristu.

    Dažkārt aizkari pilda tikai dekoratīvu funkciju, taču nebūt nenozīmē, ka loga abās pusēs jākar šauras strēmeles. Aizkaram vajag apjomu, krokas, tādēļ tomēr būtu jāizvēlas audums, kas ir vismaz pusotra metra plats, augšpusē jāpiešuj aizkaru lente un jāsakroko aptuveni 75 centimetru platumā.

    3. Kā zināt, ka aizkars nesarausies un neizbalēs?

    Linam un kokvilnai + 10 cm

    Sintētiskie audumi parasti mazgājot nesaraujas. Ja izvēlas lina vai kokvilnas aizkaru audumu, tad jāņem vērā, ka šie materiāli tik tiešām mazgājot raujas, tādēļ būs jāpērk vairāk, pie nepieciešamā aizkara augstuma pierēķinot vēl centimetrus desmit uz katru aizkara gabalu. Ieteicams audumu izmazgāt vēl pirms šūšanas vai izgludināt ar tvaiku.

    Tagad audumu veikalos un aizkaru salonos ir pieejami arī tādi naturālie audumi, kurus pret iespējamo saraušanos ir apstrādājis ražotājs. Jautā pārdevējam!

    Ar oderi pret izbalēšanu

    Mazāk pakļauti izbalēšanas riskam ir sintētiskie, piemēram, poliestera audumi. Taču, ja logi ir dienvidu pusē, tad ar laiku var pabalēt arī saules izturīgi audumi, tādēļ nebūtu par ļaunu aizkaru izoderēt. Ja odere ir spīdīga (atlasa veida), tā atstaro saules gaismu un aizkara audums tiek pasargāts no izbalēšanas.

    Kop saudzīgi!

    Svarīgi ir arī aizkarus pareizi kopt – mazgāt saudzējošā režīmā 30 grādos vai ar rokām, neizgriezt, bet gan notecināt.

    Karsts ūdens, spēcīgi mazgāšanas līdzekļi un nepiemērots režīms bojā auduma struktūru, tātad arī krāsu un izskatu kopumā.

    Nevajadzētu aizkarus nodot ķīmiskajā tīrīšanā – tad tie bieži vien maina krāsu, kļūst pelēcīgi, gludinos tiek pārlieku sapresēti.

    4. Kāds audums jāpērk, lai aizkariem nekas nespīd cauri?

    Ar papildu kārtu

    Ja nakts aizkaru audums ļoti patīk, taču tas nav tik blīvs, kā varētu vēlēties, jāšuj odere. Kokvilnas aizkariem parasti arī oderei izmanto kokvilnas audumus, taču var iešūt arī poliestera oderi. Tad gan vēlams kokvilnas audumu iepriekš izmazgāt, lai saraujas, citādi, pirmo reizi mazgājot jau sašūtus aizkarus, audums var rauties, savukārt poliestera odere noteikti nesarausies, un aizkars ne vien būs par īsu, bet arī izskatīties neglīti.

    Jāņem vērā, ka kokvilnas audumi mēdz sarauties, arī atkārtoti mazgājot. Risinājums – apakšmala ar rezervi, lai vajadzības gadījumā var pagarināt.

    Divi vienā

    Ja tomēr ķēpāties ar oderi nav vēlēšanās, iespējams iegādāties arī necaurspīdīgus nakts aizkaru audumus, kam nav nepieciešama papildu kārta. Viena šāda auduma puse var izskatīties, piemēram, kā lins, bet otra – blīva un gluda.

    Pārdošanā ir audumi, kam vienā pusē ir krāsains raksts, bet otra puse ir vienkrāsaina, kas atkārto vienu no toņiem krāsainajā pusē. Šo aizkaru pluss ir iespēja izmantot abas puses, lai veidotu interesantas aizkaru kompozīcijas vai, attiecīgi apstrādājot malas, varētu izmantot interjerā te vienu, te otru aizkaru pusi.

    5. Kāds audums pilda abu – dienas un nakts – aizkaru funkcijas?

    Tie ir aizkaru audumi, kas nav tik caurspīdīgi, lai no ārpuses varētu saskatīt cilvēka siluetu (protams, ja vien istabā nav ieslēgts apgaismojums), tomēr laiž cauri dienas gaismu. Šādi aizkari mēdz būt gan no lina vai kokvilnas, gan arī no poliestera, ar nelielu lina procentu sastāvā vai arī tikai no sintētikas, kas tomēr izskatās gluži kā lins vai kokvilna. Tie var būt arī sintētiska auduma aizkari, kuri noausti tā, ka blīvāka auduma raksts vai joslas mijas ar caurspīdīgām.

    6. Kā pareizi izvēlēties aizkaru auduma krāsu?

    Krāsu izvēle ir atkarīga no telpas lieluma un sienu krāsas.

    • Ja siena ir vienkrāsaina, telpa maza un samērā tumša, tad nakts aizkarus vajadzētu izvēlēties gaišākus, lai tie telpu nesamazina vēl vairāk, turklāt jāizvairās no auduma ar lielu rakstu vai puķēm.
    • Ja telpa ir liela un gaiša, tad ir labākas iespējas variēt un droši var izvēlēties arī tumšu audumu vai audumu ar lielu zīmējumu. Telpā, kurā jau ir daudz dažādu krāsainu elementu, labāk iederēsies aizkari mierīgos toņos. Ja izvēlas akcentu, tad aizkara apakšējā malā var piešūt kanti – košākas krāsas joslu.
    • Telpā, kurā valda mierīga krāsu gamma, aizkari var kalpot kā atdzīvinošs elements, turklāt telpu var papildināt arī ar tāda paša auduma spilventiņiem.   
    • Raibas tapetes neizslēdz raibus aizkarus, taču tādā gadījumā tapešu un aizkaru rakstam un toņiem ir jāsaskan vai pat jāatkārtojas, veidojot vienotu kompozīciju.

    Vislabāk aizkaru audumu izvēlēties, jau veikalā to paceļot vertikāli – tā tas uzreiz izskatās par pāris toņiem gaišāks.

    7. Kā saskaņot dienas un nakts aizkarus?

    • Rakstains + vienkrāsains

    Ja nakts aizkars ir rakstains, tad dienas aizkaram vajadzētu būt bez raksta vai ar niecīgu reljefu. Ja tam ir lina struktūra, tad audumu ar tādu pašu struktūru var izvēlēties arī dienas aizkariem. Savukārt, ja dienas aizkars ir ļoti rakstains, tad nakts aizkaram jābūt vienkrāsainam un mierīgam.

    • Siltam – silts. Vēsam – vēss

    Ja telpa ir siltos toņos, vajadzētu izvēlēties nevis koši baltus dienas aizkarus, bet gan piena tonī. Koši balti iederēs tikai vēsu toņu interjerā.  

    • Ačgārni

    Ierasts, ka dienas aizkari parasti ir balti, bet nakts – krāsaini. Tomēr var darīt arī otrādi: interjerā, kurā sienas ir teju baltas, bet mēbeles tumši brūnas, dienas aizkarus iegādāties tumšā mēbeļu tonī, bet nakts aizkarus – gaišus.

    Lai aizkaru kompozīcija būtu ideāla, tos var izvēlēties no ražotāja vienas kolekcijas.

    8. Cik prātīgi ir kārt pie loga piemēram, kleitu audumu, ja tas šķiet vispiemērotākais istabas interjeram?

    Ražojot audumu, tiek paredzēts tā lietošanas mērķis. Ja audums ir definēts kā dekoratīvais, tam piešķirtas arī atbilstošas īpašības. Protams, nav aizliegts pie loga kārt kleitu audumu, bet, visticamāk, tas nekalpos ne tik labi, ne tik ilgi kā dekoratīvais audums – ātrāk izbalēs un sairs struktūra. Tomēr nevajag baidīties fantazēt un eksperimentēt – arī dekoratīvos audumus taču mēdz izmantot citiem mērķiem, piemēram, no tiem šuj mēteļus, svārkus vai somas.

    9. Vai pastāv ugunsdroši aizkari?

    Jā, ir audumi, kuru ražošanas tehnoloģija paredz, ka šie aizkari nav viegli uzliesmojoši. Parasti tos izmanto sabiedriskajās ēkās – skolās, viesnīcās, taču var lietot arī mājās, jo vizuāli tie ne ar ko neatšķiras no jau ierastu izejmateriālu aizkaru audumiem. Ja veikalu piedāvājumā šādu aizkaru nav, tos var pasūtīt aizkaru salonos.

    10. Kāpēc logiem būtu nepieciešama ziemas un vasara kārta?

    Aizkarus mainīt pāris reižu gadā ir ļoti labi vismaz divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, aizkari ilgāk kalpos, otrkārt – mainot aizkarus var atsvaidzināt interjeru. Lielākoties ziemai saimnieces izvēlas mierīgākus aizkaru toņus, bet vasarai – spilgtākus. Tomēr, iespējams, vajadzētu darīt otrādi – drūmajiem, tumšajiem rudens un ziemas vakariem piešķirt dzīvīgumu ar košiem, siltas (piemēram, samta) faktūras aizkariem, savukārt siltajā gadalaikā, kad aiz loga viss zied un zaļo, piekārt mierīgus (lina, kokvilnas) aizkarus, kas ļauj ienāk istabā vasaras ainavai.

    Mūsdienās aizkari ir labi kopjami, tādēļ neatkarīgi no gadalaika nevajag baidīties no gaišu toņu audumiem – gaiši aizkari jebkuru telpu padara vieglāku un plašāku.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē