• VIDEO: Kā tapa šā gada pasaules hokeja čempionāta medaļas

    Sabiedrība
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    21. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video
    2021. gada pasaules hokeja čempionāts ir neparasts un unikāls daudzos aspektos, un arī medaļas, ko 6. jūnijā pēc noslēdzošajām spēlēm kaklā kārs čempioni, ir īpašas.

    Jau šodien Rīgā sākas pasaules čempionāts hokejā, kurā 16 valstsvienības uzsāks cīņu par zelta, sudraba un bronzas medaļām – trīs labākajām komandām tiks pasniegtas kopumā 40 medaļas. Pirmo reizi vēsturē pasaules līmeņa sporta notikumam medaļas izgatavo Latvijas uzņēmums – Latvijas Monētu nams, kas ir oficiālais čempionāta partneris.

    Šī gada pasaules čempionāta medaļas izcelsies ar vairākām lietām. Medaļas svars ir ievērojams – no 416 līdz 418 gramiem, bet ar lentu un tās stiprinājumiem kopējais svars ir tuvu puskilogramam. Līdz šim pasaules hokeja čempionāta medaļu svars ir bijis ap 350 gramiem. Arī medaļas izmērs ir ļoti ievērojams – 100 mm, kas saskaņā ar medaļu izgatavošanas noteikumiem ir lielākais iespējamais diametrs. Medaļas ir izgatavotas no vara sakausējuma un pārklātas ar augstākās proves dārgmetāliem – zeltu un sudrabu. Pretēji plaši izplatītam maldīgam viedoklim, pat visaugstākā līmeņa sacensību medaļas netiek izgatavotas no tīra zelta vai sudraba.

    “Medaļu tapšanā mums vajadzēja ievērot vairākus noteikumus. Piemēram, medaļām ir stingri noteikts minimālais pieļaujamais svars, diametra amplitūda, kā arī tas, ka medaļām jābūt apaļām," atklāj Latvijas Monētu nama pārstāvis Gints Rijnieks. "Lielākais izaicinājums bija īsais darbu izpildes termiņš. Lai arī vienas medaļas izgatavošana kaltuves iekārtā aizņem tikai dažas minūtes, papildus tam vēl ir materiālu sagāde, manuāla medaļu apstrāde, apzeltīšana, lentas stiprinājuma pievienošana un pašas lentas piestiprināšana. Tas viss lielā mērā ir roku darbs. Kopējais medaļu izgatavošanas process aizņēma vairākas nedēļas – un tas ir, iespējams, rekordīss termiņš, kādā jebkad tapušas pasaules hokeja čempionāta medaļas, kas parasti aizņem vairākus mēnešus.”

    Kaltuvē pat tika atlikti vairāku citu pasūtījumu izpilde, lai nodrošinātu hokeja čempionāta apbalvojuma medaļu savlaicīgu piegādi.

    Tā kā Latvijā nav monētu kaltuves un tik specifisku darbu nav iespējams veikt, Latvijas Monētu nams medaļu izkalšanu uzticēja Norvēģijas monētu kaltuvei, kurā tiek kalta arī Nobela Miera prēmijas zelta medaļa. Pasaules hokeja čempionāta medaļu kalšana notika ar ļoti lielu spiedienu radot metālā speciāli izveidotas veidnes nospiedumu. Ar 10 000 kiloņūtoni (kN) lielu spēku divas reizes tika izdarīts spiediens uz medaļas sagatavi, līdz tika panākts nevainojams medaļas reljefs.

    “Lai arī medaļu tapšanā ieguldīts daudz līdzekļu un cilvēku darba stundas, to patiesā vērtība radīsies turnīra beigās, kad tās tiks kārtas kaklā uzvarētājiem. Medaļu vērtība un nozīme ir simboliska gan tās saņēmējiem, gan hokeja līdzjutējiem – tās apliecina panākumus, azartu un mērķtiecību pasaules mērogā,” stāsta Gints Rijnieks.

    Medaļas aversā ir attēlots hokeja spēlētājs uz stilizēta hokeja laukuma fona, kas ir 2021. gada pasaules hokja čempionāta oficiālais logotips. Gar medaļas ārmalu ir turnīra nosaukums IIHF ICE HOCKEY WORLD CHAMPIONSHIP un čempionāta norises vieta RIGA LATVIA. Medaļas lenta ir Latvijas karoga krāsās par godu čempionāta norises vietai – Latvijai.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē