• Otrā rīta mācība jeb kā tikt galā ar paģirām

    Padomi
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    18. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Konsultē INGA LANDSMANE, narkoloģe, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra Ambulatori konsultatīvās nodaļas vadītāja.

    Uz paģirām – oglīti un ūdeni

    Ir izstrādāti Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumi par drošas dzeršanas robežām un devām, ko nebūtu prātīgi pārsniegt nevienam no mums. Latvijā pieņemts, ka viena alkohola deva ir 12 grami (aprēķinam par pamatu ņemot simtprocentīgu spirtu), kas ir apmēram viena glāze vīna, mazā 0,5 litru skārdene gaišā alus, ap 40 mililitriem stiprā dzēriena – degvīna, konjaka, viskija.

    Drošas dzeršanas principos ietilpst, ka vīrietim nevajadzētu vienā reizē izdzert vairāk par 2–3 standarta alkohola devām, bet sievietēm – vairāk par 1–2 alkohola devām. Nedēļā tas ir – vīriešiem ne vairāk kā 14 devas, bet sievietēm – ne vairāk kā 9 devas. Turklāt ieteicams kādu dienu no alkohola lietošanas vispār atturēties. Vai devas var iekrāt un tad piektdienas vakarā izdzert nedēļas normu? Nē, jo – ja vienā dzeršanas reizē tiks lietotas vairāk nekā 5 alkohola devas, mēs, narkologi, to saucam jau par plostošanu.

    Kā pareizi jaukt alkoholu? Grādu un alkoholisko dzērienu miksēšanu jēgpilni izskaidrot īsti nevar, jo katrs, kurš dalās secinājumos, visticamāk, ir balstījies uz savu individuālo reakciju. Tomēr nozīme ir tam, kā alkohols uzsūcas… Proti, alkohols uzsūcoties ļoti ātri nonāk visos organisma audos, un līdz ar to arī smadzenēs. Bet pirmais uzsūkšanās posms notiek kuņģa un zarnu traktā, tāpēc kuņģis ir tas nabadziņš, kas vēl mēģina pretoties. It īpaši, ja runa ir par stiprinātajiem dzērieniem, kuņģis cenšas aizturēt uzsūkšanos, lai attālinātu reibumu.

    Savukārt vieglais alkohols uzsūcas daudz ātrāk, un tam piemīt daudz pakāpeniskāka reibuma iestāšanās.

    Bet, ja abas šīs dzērienu grupas miksē kopā, jārēķinās – tā kā, visticamāk, tiks pārtērēts ieteicamais devu skaits, kādā brīdī reaģēs visas organisma sistēmas. Tāpat alkohola ietekme ir cieši saistīta ar to, kas ir ēsts un vai dienas laikā vispār ir ieturēta maltīte. Daudz kas atkarīgs arī no tā, kā svinību dienā cilvēks jūtas psiholoģiski. Atpūties, izgulējies un paēdis svinētājs tik ātri nenoreibs. Savukārt pārgurušam, neēdušam un stresainam cilvēkam reibums pat pie niecīgām uzņemtā alkohola devām var būt izteiktāks.

    Profilaksei… Paralēli alkohola dzeršanai būtu labi lietot ūdeni, jo tas neļaus alkoholam tik strauji ietekmēt centrālās nervu sistēmas punktus, kas izraisa eiforiju un liek zaudēt kritisku domāšanu un paškontroli.

    Vissliktākais, ko celt galdā – lēti, zemas kvalitātes stiprinātie alus izstrādājumi, arī ar pašbrūvētiem alkoholiskiem dzērieniem jāuzmanās. B

    Bet – lietojot milzīgos daudzumos, neko labu nevar gaidīt arī no kvalitatīva alkohola!

    Par metodēm, ko izmantot, ja tomēr gadījies iedzert pār mēru:

    • Daži ieraduši lietot aktivēto oglīti. Jā, to var darīt, jo oglīte palīdz atbrīvot organismu no liekiem toksīniem un mazina intoksikācijas pazīmes, kas parasti jūtamas otrajā dienā. Bet – oglīti nav jēga dzert pa vienai tabletei, drīzāk jāieņem pa 10 un pat 20 tabletēm vienā reizē. Ja ir jaunās formas koncentrētās oglītes kapsulas, piemēram Sorbex, tad gan pietiks ar vienu devu, jo tā parasti atbilst 10 oglītes tabletēm.
    • Daži ieviesuši praksi lietot aspirīnu, bet es tam īsti neredzu jēgu. Jā, var domāt, ka šim medikamentam ir pretiekaisuma iedarbība un tas var mazināt intoksikācijas pazīmes, smadzeņu tūsku, bet vai tiešām tā ir, grūti teikt… Kaut ko pret galvassāpēm drīkst iedzert, piemēram, ibumetīnu, bet tas jādara tikai tad, ja vairs nav plānots turpināt dzert. Ja iecerēts plostot no jauna, zāles labāk nedzer!
    • Tautas metodes aicina iedzert gurķu marinādi vai skābētu kāpostu sulu… Jā, šie līdzekļi palīdz uzlabot, atjaunot kuņģa darbību, bet tiem, kam jau bez alkohola ir kairināts zarnu trakts, šīs metodes nemaz nav tik ieteicamas. Prātīgāk būtu uztaisīt lielā krūzē citronūdeni un veldzēties ar šādu sārmainu dzērienu, kas gan atspirdzinās, gan izlīdzinās organisma pH līmeni.
    • Kas attiecas uz lāpīšanos – tā aktuāla kļūst tiem, kam iedzeršana nav tikai retu reizi viesībās, bet gan ikdienišķs paradums… Salāpīšanos pavada doma, ka, nedaudz iedzerot, alkohols atkal nonāk centrālajā nervu sistēmā, ietekmē organisma psiholoģiskos mehānismus, un tā tiek nomāktas sliktās fiziskās sajūtas. Taču šis ir ļoti bīstams paradums, jo darbojas apburtā loka princips – sevis uzturēšana pie normālas funkcionēšanas, dzerot mazās devās alkoholu, dienas gaitā atkal novedīs pie lielākām devām, un plostošana sāksies no jauna. Pēc pārmērīgas vienas dienas iedzeršanas, piemēram, Jāņos, lāpīties nav nepieciešams!
    • Ja vīrs nespēj nokāpt no korķa jau nedēļu, kā tas Latvijā diemžēl mēdz notikt, labāk vērsties pie mediķiem, nevis izsniegt ārstniecisko devu alkohola. Palīdzību šādās reizēs var saņemt pie mums, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā, arī dažās privātās maksas iestādes. Saukt ātros pašā alkohola reibumā gan nav vērts, jo tad vienīgā palīdzība ir dzērumu izgulēt. Tomēr ātrie jāsauc, ja ir stipra saindēšanās, vai ja slikti ir tajā dienā, kad jau pārtraukts dzert un dzērums šķietami izgulēts.
    • Kas pēc dzīrēm labāk – kustēties vai gulēt?… Protams, ka nevajag organismam radīt vēl papildu slodzi, bet atpūsties, pagulēt.

    Dzīvībai SVARĪGI!

    Bez kautrēšanās sauc dakteri, ja savam vīram vai citam radagabalam pamani:

    • elpošanas traucējumus un izmaiņas ādas krāsā;
    • ķermeņa trīci, kad viņu nekādi nevar sasildīt;
    • nekontaktēšanās, dzirdes vai redzes halucinācijas, neadekvāta uzvedība vai nesakarīga runāšana, ko tautā sauc par baltajām pelītēm.

    Alkohols + pirts = kategorisks NĒ!

    KRISTĪNE JUBELE, kardioloģe P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Aritmoloģijas un kardiostimulācijas nodaļā:

     – Jā, arī mēs, kardiologi, izjūtam savā nodaļā pēcjāņu sindromu. Visbiežākās sirds problēmas, ko izraisa paģiras pēc ilgas plostošanas, ir mirdzaritmija – gan jauniem, gan vecākiem ļaudīm tas bieži vien liek brīvdienas pavadīt slimnīcas uzņemšanas nodaļā.

    Vēl nevajadzētu aizmirst, ka daudzās ģimenēs Līgo naktī un Jāņos ierasts iet pirtī, un tas NAV savienojams ar alkohola lietošanu. Jo – gan alkohols, gan pirtī būšana atūdeņo organismu, rada dehidratāciju, un dehidratācija – tas nav tikai vārds.

    Ja organisms ir atūdeņojies, asinis kļūst biezas un palielinās risks iegūt asinsvados trombu turpat uz lāviņas.

    Absolūti izslēgt alkoholu no savas dzērienu kartes arī nevajag, un pat tam, kurš regulāri lieto kādas sirdszāles vai līdzekļus asinsspiediena regulēšanai, kauss alus Līgo vakarā nekaitēs, bet – ne vairāk!

    Galvenais ir lietot alkoholu tā, lai nākamā diena nebūtu sabojāta, un katram pašam tad arī jāzina – kāds ir viņa slieksnis, kad kļūst slikti. Viss pārējais ir tikai kontrole: netuvoties un – vēl jo mazāk – nepārkāpt šo robežu! Ikvienam, kurš nolēmis iemalkot ko grādīgu, iesaku balansēt alkohola lietošanu ar bezalkoholisko dzērienu dzeršanu, piemēram, dzert ūdeni. Tas gan parasti aizmirstas. Arī nākamajā dienā, ja tomēr nomāc slikta pašsajūta, galvenais ir dzert šķidrumu.

    Veltījums tiem, kuri uz paģirām dzer zāļu skapītī atrastus sirds pilienus, validolu vai nitroglicerīnu… Pilieniem un tinktūrām drīzāk ir nomierinoša iedarbība, kam ar paģirām un sirdsdarbību ir maz sakara. Validols patiesībā ir mentola dražeja, taču nitroglicerīnam jāsaka strikts NĒ, jo tās patiešām ir zāles, kas domātas sirdij, bet ne lietojamas uz savu galvu.

    Obligāti jāvēršas pie mediķiem, ja jūtamas sirdsklauves, sāpes krūtīs, elpas trūkums. Auksti sviedri, vājums ne vienmēr liecinās par sirds problēmām, jo tās parasti ir neizbēgamas paģiru pazīmes.

    Ar reibuma iziešanu gan ir tā… Kāpēc tas jādabū ātrāk ārā, ja tikko darījām visu, lai to gūtu? Ja negribas reibumu, tad nevajag dzert!

    Ja nevar izčurāties – pie ārsta

    ANDREJS LEIŠE, urologs Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā:

    – Alus un vispār alkohols tiešā veidā uroloģiski neko kaitēt nevar, un Jāņos kauss alus pat jāizdzer. Bet ir kāda cita lieta… Iedzerot alkoholu, atslābinās muskulatūra, tad svinētājs aiziet gulēt saldā, ciešā miegā, bet urīnpūslis pa to laiku pārpildās un pārplešas. Pūslis pēc savas struktūras ir muskulis, un kas notiek, ja mēs kādu muskuli intensīvi nodarbinām? Piemēram, ilgi turam izstieptā rokā kādu smagumu. Roka pamazām piekūst un kļūst vāja. Tas pats notiek ar pūsli.

    Alus to no iekšpuses izstiepj, un pūslis vairs nespēj sasprindzināties un izspiest laukā urīnu – lūk, arī problēma, ko sauc par urīna aizturi. Tā ir sevišķi aktuāla vecākiem kungiem, kuriem parasti ir tāda vaina kā palielināta prostata – tā it kā aizliecas priekšā urīnizvadkanālam, kas atiet no pārpildītā pūšļa, un viss, pačurāt vairs nevar!

    Bet tāda liga var gadīties arī gados jaunākam vīrietim, kas ir krietni par daudz pārdzēries alu un kuram ar prostatu nav problēmu.

    Kāpēc tieši alu? Teorētiski alkohola atslābinošo iedarbību uz urīnizvadsistēmu var gūt arī no stiprajiem dzērieniem, bet tos parasti neizdzer tik daudz. Alus vēl bez promiļu iedarbības nozīmē arī – daudz šķidruma!

    Kā šī ķibele izpaužas? Parasti pēc jāņošanas ejot gulēt, viss vēl ir labi, bet, no rīta pamostoties un gribot pačurāt, vecis attop, ka gribēšana ir, bet ārā nenāk… Tā sajūta ir tāda – tūlīt, tūlīt būs! Bet tomēr nav… Ar laiku pievienojas arī sāpes. Un te nu jāteic – jo ilgāk vilks garumā, jo sliktāk, jo pati no sevis šī problēma NEKAD neatrisināsies! Vēl jo vairāk pēc uzlāpīšanās vai jebkāda cita šķidruma izdzeršanas. Es pat teiktu – dzert tad nedrīkst vispār!

    Manā praksē bijuši gadījumi, kad vecis turpina cīnīties ar nevarēšanu pačurāt mājās, turpina dzert un nākamajā dienā ierodas klīnikā ar pūsli, kas pārpildījies ar diviem litriem šķidruma.

    Tādā reizē ar vienreizēju urīna nolaišanu caur katetru nebūs līdzēts, būs vēderā jādur trubiņa (cistostomija), lai nolaistu sadzertos litrus. Un ārstēšana tādā reizē būs krietni ilgāka, nekā ierodoties pie ārsta uzreiz, kā pamanīts simptoms – nevar pačurāt.

    Biežākās kļūdas, ko sadara… Sievas, nedodiet vīriem, kuri nevar pačurāt un sūdzas par sāpēm urīnceļos, nošpu. Jā, tai piemīt atslābinoša iedarbība, bet šajā gadījumā neder vispārīga atslābināšana, jo nošpa padarīs pūsli tikai ļenganāku, un tas situāciju tikai pasliktinās. Pieredzēti arī daži mākslinieki, kas paši mēģina kaut ko bāzt urīnizvadkanālā, lai tādā veidā veicinātu izčurāšanos, bet arī tas nevienam vēl nav palīdzējis. Tas ir nesterili, traumatiski un infekciozi!

    Sievietēm tādas čurāšanas problēmas no alus dzeršanas parasti negadās, jo viens no veicinošiem faktoriem šai ķibelei tomēr ir prostata, kas sievietei, protams, nav. Sievietēm urīna atteces problēmas varētu sagādāt kādas ginekoloģiskas kaites, piemēram, liela dzemdes mioma, kas tad nospiež pārpildīto urīnpūsli. Ja runājam par līgošanu, tad dāmām drīzāk jāuzmanās no sēdēšanas uz zemes, akmeņiem, aukstiem lieveņiem vai brišanas basām kājām aukstā, rasainā pļavā. Un, protams, papardes zieda meklēšanas mitrās sūnās ar nezināmu partneri!

    Labākās zāles – aspirīns un citronūdens

    GITA GAŅĢE, ģimenes ārste un antropozofe Veselības centrā 4:

    – Saviem pacientiem, ja iedzerts par daudz, iesaku nākamajā dienā atslogot aknas un ieturēt diētu. Vajadzētu izvairīties no trekniem ēdieniem, dzīvnieku taukiem, gaļas ēdieniem – vārdu sakot, neēst Līgovakara pārpalikumus. Aknām lielu slodzi sagādā rūgstoši produkti, sieri, rūgstoši ēdieni (vīns, alus), nevajag ēst arī ogļhidrātus – bulciņas, maizi, cukuru saturošus produktus.

    Ko vajag ēst? Visu, kas ir skābs un skābēts.

    Skābus kāpostus, jogurtu, paniņas, kefīru, drīkst ēst putras. Var sataisīt krūku ar citronūdeni un dienas gaitā lēnām izdzert. Šī ir reize, kad ir iespēja izlietot arī saskābušās bērzu sulas. Kā skābums palīdzēs? Aknām patīk skāba vide, jo tādā orgāns spēj atjaunoties un attīrīties ātrāk. Savukārt viss rūgstošais (ko esam lietojuši iepriekšējā dienā) aknām nebūt nepatīk, jo rūgstoši produkti aknas nogalina.

    Ko iedzert pret stiprām galvas sāpēm? Vislabākais – aspirīnu. Un jau pieminēto citronūdeni. Tad jau stundas laikā svinētājs būs uz kājām! Nav nepareizi iedzert arī skābēto gurķu marinādi. Kāpēc galva vispār sāp? Jo aknās ir sastrēgums, un organismā alkohola lietošanas laikā gājis bojā ļoti daudz nervu šūnu. Otrā dienā var palīdzēt arī pelašķu tēja.

    Jāēd saldumi!

    ROBERTS STAŠINSKIS, toksikologs Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā:

    – Patiesībā šeit ir tikai viens ieteikums – lietot ar mēru! Katram līgotājam iesaku: pirms celt pie lūpām kausu, nezaudēt galvu. Bet ja nu tomēr… Nākamajā dienā pēc svinēšanas, neraugoties uz to, ka ir gan ēsts, gan dzerts, organismā mēdz strauji nokristies cukura līmenis, kas ir arī viens no iemesliem sliktajai pašsajūtai. Otrs – alkohols izraisa organisma šūnu atūdeņošanos. Lai to vērstu par labu, pirmkārt, jāuzņem daudz šķidruma. Jādzer ūdens, nekaitēs arī kāds minerālūdens, lai atjaunotu elektrolītu līdzsvaru. Un otrs – jāuzņem kaut kas saldināts, lai atjaunotu glikozes līmeni asinīs. Salda tēja, apēst kādu saldumu… Daudziem tiešām cieņā ir skābētu gurķu vai kāpostu sula, bet – cik cilvēku, tik viedokļu.

    Viens gan ir skaidrs – tas, ka tev jau ir sava labā paģiru apkarošanas recepte, īstenībā ir slikts rādītājs, jo parāda, ka tev patīk pāršaut pār mēru!

    Jāmasē aknas un pēdas

    IGORS KUDRJAVCEVS, homeopāts, akupunktūras ārsts un ciguna speciālists:

    – Vispirms alkohols jālieto pareizi – vislabāk būtu markas nejaukt, bet, ja jauc, tad jākāpina grādi uz augšu – sākot ar vieglākiem un gaišiem dzērieniem un beidzot ar stiprākiem, un nevis otrādi.

    Nākamajā rīta slikta pašsajūta galvenokārt ir intoksikācijas jeb saindēšanās dēļ, un lāpīšanos šajā sakarā var saukt par gluži homeopātisku metodi, kad līdzīgu ārstē ar līdzīgu, tikai mazākās devās. Tam ir pat bioķīmisks pamatojums. Proti, saindēšanos rada acetaldehīdi, kas rodas spirta rūgšanas procesā, bet, ja no rīta mazā daudzumā iedzersi to, ko lietoji vakar, šūnu receptori atbrīvosies no acetaldehīda, uzsūks sevī spirtu, un cilvēkam kļūs vieglāk. Bet – ielāps nedrīkst būt lielāks par caurumu!

    Nākamajā rītā labi ēst kaut ko asu, treknu un vēlams siltu – tas aktivizēs žultspūšļa darbību un gremošanas sistēmu.

    Bet pats svarīgākais – vajag aktivizēt aknu darbību. Šim nolūkam būtu labi aknas pamasēt – ar pilnu plaukstu viegli glaudot labo sānu ap ribu robežu pulksteņa rādītāja kustības virzienā, iztēlojoties, ka tava roka smaida. Masē tik ilgi, līdz šķiet, ka aknas kļūst siltas – parasti asinsrite uzlabojas un siltums parādās divu minūšu laikā.

    Pēc tam var veikt vingrinājumu: ar labo sānu jāpiespiežas pie liela koka, piekļaujot tam gan ribas, gan vēdera daļu, labo roku izslejot augšā. Tad dziļi jāieelpo, iztēlojoties, ka uzņem sevī koka enerģiju (vizualizē, ka ieelpotais gaiss ir zaļā krāsā). Bet izelpā jāiztēlojas, ka visi toksīni (vizualizē tos kā mošķus) tiek ievadīti kokā. Tā turpini aptuveni piecas reizes, līdz rodas silta sajūta aknu rajonā.

    Ja ļoti sāp galva, var pamasēt nieru punktus uz pēdām – vietā, kas atrodas starp pēdas pirmo un otro trešdaļu, skaitot no pirkstiem (tas ir rajons zem īkšķa kaula, kur biezāka, tumšāka pēdas āda pāriet gaišākā un plānākā). Masē ar pirkstu galiem vismaz 81 reizi pulksteņa rādītāja kustības virzienā, vispirms labo kāju, pēc tam kreiso. Iespējams, tev pēc tam gribēsies vairāk čurāt, bet tas ir labi, jo visas indes skalosies ārā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē