• Līgo nakts meitene. Ir vērts ļauties vienas nakts attiecībām?

    Sekss
    Iveta Odiņa
    23. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai gan Jāņi ir gada īsākā nakts, tā ir tieši tik gara, lai nošķirtos no līgotāju pulciņa un ar kādu divatā iemuktu mežiņā pēc papardes zieda. Kāpēc gan ne? Kur teikts, ka vienas nakts attiecības drīkst atļauties tikai vīrieši?

    Vienas nakts attiecības var būt atšķirīgas. Mēdz gadīties, ka sekss tik tiešām ir tikai vienu reizi, bet ar pazīstamu cilvēku. Piemēram, pēc darba ballītes – ar kolēģi, un pēc tam abi jūtas mazliet neveikli. Var gadīties, ka kavalieris aplidojis jau ilgi, taču, saņēmis kāroto, pazūd… Varbūt sieviete piekritusi seksam, lai noturētu vīrieti, bet viņš tik un tā aiziet. Vai arī atklājas, ka seksā nav saderības, un abi nolemj šķirties.

    Taču biežāk ar apzīmējumu vienas nakts attiecības saprot tikšanos ar svešinieku konkrētam mērķim – seksam. Un nav būtiski, vai pirms tam ir bijis kino, balle, restorāns vai pastaiga pa parku.  

    Ir lasīti atmiņu stāsti par šo vienu, neaizmirstamāko nakti – Jāņu vakarā pēc zaļumballes siena kaudzē ar tik burvīgu vīrieti, ka viņa tēlu sieviete glabā pāri gadiem kā ideālu. Tas nekas, ka vīrietis to sen aizmirsis…

    Vīrietim sekss ir fizioloģisks akts, spriedzes noņemšana, bet sievietēm saistīts ar jūtām, emocijām, mīlestību. Viņa nesaprot, kā pēc tam, kad ir atklājusies un atdevusies, vīrietim ir vienalga, kas notiek tālāk. 

    Un tomēr – kā jau sākumā zināt, ka, visticamāk, tās būs tikai vienas nakts attiecības? Pārgulēsiet un no rīta šķirsieties uz visiem laikiem. Visticamāk, tā notiks, ja iepazīsies klubā vai atsauksies seksa sludinājumam. Tikai pirms tam pašai sev vajadzētu pavaicāt – vai tas man sniegs gaidīto prieku, efektu? Par diezgan ideālu variantu mūsdienās tiek uzskatīts arī brauciens ar prāmi uz Stokholmu – tur vēl papildus seksam iespējams izbaudīt labu restorāna piedāvājumu, paklausīties mūziku, padejot un noslēgt nakti ar uzviju, pavadot to ar kādu simpātisku, nekaitīgu, devīgu un spējīgu partneri. Turklāt, atgriezusies krastā, šāda sieviete nereti jau drīz vien iegādājas biļeti nākamajam braucienam.

    Turklāt jāņem vērā, ka vienas nakts attiecības nav tikai vientuļajām sievietēm. Nereti, kad laulības tiek slēgtas aprēķina dēļ, jautājums par seksuālo apmierinātību kļūst visai aktuāls.

    Amerikāņu zinātnieki gan secinājuši, ka sieviete nevar būt apmierināta vienas nakts seksā. Starptautiskā seksa pētījumu akadēmija (International Academy of Sex Research) uzskata – pa īstam sievieti seksuāli apmierināt spēj tikai pastāvīgu, stabilu attiecību partneris. Sieviete ir ieprogrammēta, lai veidotu attiecības. Vīrieši vienmēr gatavi, vienmēr grib. Var jau būt, ka tas ir stereotips, bet katrā ziņā lielam skaitam vīriešu nav problēma likties gultā ar tikko satiktu sievieti, izbaudīt nakti un no rīta viņu aizmirst. Sievietei, lai gūtu baudu no seksa, jāatslābinās. Atkal jautājums – vai ar svešu cilvēku tas vispār iespējams? No otras puses, dažreiz problēmas vieglāk atklāt svešam cilvēkam nekā pazīstamam. Varbūt arī kāds seksā ar svešu var justies brīvāk nekā ar pazīstamu.

    Kāpēc ļauties?

    • Nekādu saistību un pienākumu, tikai – bauda.
      Un ir vienalga, kā to vērtēs citi. Šāda nostāja visbiežāk raksturīga sievietēm, kuras vēlas būt noteicējas pār savu dzīvi un grib aiztaupīt jebkuras liekas emocijas, jo dzīvei pieiet no praktiskās puses. Iespējams, kāda tiešām ir pārliecināta, ka šādi meklē vienīgo, īsto, labāko.
    • Pašapliecināšanās, pašapziņas celšana.  
      Ikvienai no mums gribas justies seksuālai, iekārotai. Kādai pietiek ar flirtu, kāda grib iet līdz galam. Bet vai tas tiešām ir īstais ceļš? Ja nu agri vai vēlu jāsāk domāt: neviens tā arī negribēja ar mani turpināt attiecības? Kāda uzreiz teiks – tas ir sliktāk, nekā būt vientuļai. Taču šādas attiecības, kaut arī īsas, nereti spēj dzēst brūces, kuras cirtis kāds, norādot, ka sieviete ir resna un gultā nemākulīga kā baļķis. Ja ar partneri ir paveicies, tad doma – ja jau viens mani grib, tad atradīsies arī citi, kam es patikšu un kas mani iekāros, – tomēr ļauj pašapziņai atgriezties.
    • Atriebība. Kad mīļotais piekrāpis, tu meties cita skavās.
      Bet diez vai vainīgo tas sāpinās un viņš jutīsies sodīts. Tev gan var tiešām kļūt vieglāk. Vai arī – nekļūt. Ja ir vieglāk, tā var kļūt gandrīz vai par spēli. It īpaši, ja mīļotais savus kreisos soļus atkārto.
    • Ziņkārība.
      Mūsdienās tik daudz iespēju iepazīties, kāpēc lai tās neizmantotu? Kāpēc lai nepamēģinātu seksā pavisam citādu cilvēku, nekā tev bijis pirms tam. Galu galā, tik daudz dzirdēts par nepārspējamajiem turkiem, francūžiem, itāļiem. Turklāt no katra var arī ko mācīties. Un, ja vēl tuvākā draudzene sāk klāstīt, kā viņai veicies ar… Galu galā, viņa var, bet es – nevaru un es nē? Vai tad es esmu sliktāka?!
    • Atslābināties pēc darba nedēļas. 
      Citas ieslēdzas mājās ar saldējuma spaini un romantiskajām filmām, citas iet meklēt nakts piedzīvojumus.  Un, ja meklē, tad atrod! Darbojas atruna: «Es jau neko, es tikai gribu reiz atpūsties kopā ar īstu vīrieti. Visu nedēļu esmu strādājusi kā zirgs, man ir tiesības norauties no ķēdes un atslābināties.» Vismaz jautājums par to, kā pavadīt nedēļas nogali, ir atrisināts.
    • Patīk sekss. 
      Cilvēki, kas dzīvi vispār uztver viegli, uz lietām, kas daudziem šķiet problemātiskas, arī skatās kā uz aizraujošu izklaidi. Un nekautrējas atzīt, ka viņiem vienkārši patīk sekss. Kā Samanta no filmas Sekss un lielpilsēta. Vīriešiem ar tādām sievietēm ir viegli – viņas zina, ko un kā vēlas, un partnerim nav jāuzmin vēlmes no acu skatiena.

    Plusi un mīnusi

    Vienas nakts attiecības var dot gan pozitīvu, gan ne tik pozitīvu rezultātu – gan attaisnot cerības, gan pievilt. Lūk, iespējamie plusi un mīnusi.

    + Nekādu ilglaicīgu saistību un pienākumu.

    + Vairumā gadījumu tā arī neiepazīsi sava «jaunizceptā kavaliera» ne tās pašas pievilcīgākās īpašības.

    + Tās ir godīgas attiecības, jo zini, ko no tām vēlies un nekādas ilūzijas nelolo.

    + Nav jāmelo vai jāizliekas par labāku, var droši atzīties savās seksuālajās vēlmēs.

    – Ar nepazīstamu partneri sievietei grūti atslābināties un gūt orgasmu.

    – Nav garantiju, ka tikšanās patiks.

    – Drošības pasākumi – obligāti!

    – Sievietes un romantika nav atdalāmas, tāpēc katra sieviete sirds dziļumos cer, ka viņa būs iepatikusies un vīrietis gribēs turpināt tikties. Taču tā nenotiks. Ja vīrietis varbūt pēkšņi to arī gribētu, diez vai viņš varēs mīlēt un cienīt sievieti, kura ir tik viegli pavedināma.

    – Vīrietis jutīsies pavisam apmierināts, bet sieviete var tāda nebūt. Viņai, piemēram, nepatiks, ka no rīta vīrietis ātri atvadās un aiziet, nekādus uzmanības apliecinājumus vairs nesniedzis. Savukārt kafijas pasniegšana gultā kaitinās, jo tā tiek uztverta kā romantisku attiecību, mīlestības rituāls, bet vienas nakts attiecībām tāds neder – sieviete baidās iemīlēties.

    -  Jāuzmanās satikt kādu maniaku vai kādu, kurš uzskata – pirmajā tikšanās reizē atdodas tikai prostitūtas – un nemaz nerēķināsies ar sievietes vēlmēm seksā, tikai ar savām.

    Ieteikumi drošām vienas nakts attiecībām

    1. Kur iepazīties? Ballītē, klubā, pēc sludinājuma. Izvēlies sev simpātisku cilvēku. Padomā vēlreiz – vai viņš būs tikpat simpātisks, kad apjēgsi – šodien ar mani, bet vakar droši vien ar citu un rīt atkal ar citu.
    2. Ņem līdzi prezervatīvus un lai tavs moto ir vārdi: «Vai nu tā, vai – nekā.»
    3. Iepriekš izdomā, kur tikšanās varētu turpināties – pie viņa vai pie tevis. Vai varbūt neitrālā teritorijā? Iespējams, labāk būs tikties pie viņa, jo no sveša dzīvokļa aiziet jebkurā laikā ir vieglāk, ja kaut kas nepatiks. Tā viņš arī neuzzinās tavu dzīves vietu.
    4. Izdomā arī, kā tev varētu patikt labāk – uzreiz «ķerties pie lietas» vai arī gribēsi vispirms ko pārrunāt par abu dzīvi, par sevi un viņu… Vai nebaidies, ka, uzzinot kaut ko vairāk par vīrieti, viņš var iepatikties tev kā personība, un tepat jau arī nevēlamā iemīlēšanās būs klāt.
    5. Atstāj kādam tuviniekam vai draugam informāciju, kurp devies un kur tevi meklēt, ja norunātajā laikā neesi pārradusies.
    6. Ja esat jau nokļuvuši liktenīgās nakts vietā, bet tu jūti, ka labāk tomēr nevajag, tad atsakies no nodoma, atvainojies un ej prom.
    7. Negaidi atzīšanos mīlestībā. Ja arī sagaidi – netici tam. Vīrietis, kas saticies vienas nakts seksam, visticamāk, nemeklē nopietnas attiecības.
    8. Labāk dodies prom vēl naktī, neko tur neatstājot. Ja prasa telefona numuru, labākajā gadījumā pasaki savu e-pastu. Ja neprasa, tātad viņu tas neinteresē un piedāvāt nevajag.

     

    Kad labāk ir pateikt nē

    • Ja tu šaubies, vai tev derēs sekss bez mīlestības, labāk nemēģini vispār.
    • Nemēģini arī tad, ja nekādi nespēj saprast – nu kā pēc kopīgi pavadītas nakts var negribēties piezvanīt tam otram cilvēkam.

    Dažādi viedokļi

    Stabilu attiecību trūkumu nerisina ar vienas nakts sakariem

    Baiba Purvlīce, psihoterapeite:

    «Mēs visi gribam būt apmierināti, laimīgi, mīlēti, iekāroti… Tas ir tik cilvēcīgi. Ja sievietei vai vīrietim nav stabilu attiecību, tad mans pirmais jautājums būtu – kāpēc nav attiecību? Kā cilvēks pats redz šo situāciju?

    No psihoterapeita viedokļa stabilu attiecību trūkumu noteikti nerisina ar vienas nakts sakariem. Tas varētu būt līdzīgi kā bēdas risināt ar alkohola palīdzību un tādā veidā iegūt vēl vienu papildus problēmu – alkoholismu.

    Dzīves situācijas, kad nav stabilu partnerattiecību, ir ļoti dažādas. Izjukušas kādas iepriekšējās attiecības, un negribas uzreiz lēkt nākošajās. Nereti vajadzīgs laiks, lai sadziedētu brūces, pārdomātu kādas savas kļūdas. Varbūt nekad nav piedzīvotas emocionāli labas attiecības – visu laiku tiek atkārtotas tikai fiziskas, īslaicīgas attiecības.

    Nereti tas ir jautājums par ievainotu vai zemu pašapziņu, kuras dēļ sieviete gatava iesaistīties attiecībās ar jebkuru un jebkādos apstākļos. Tad varētu jautāt – kā es sevi vērtēju? Vienas nakts sakari diez vai pacels pašapziņu. Vispirms būtu jātiek skaidrībā ar savām iekšējām problēmām. Īslaicīgas vai tikai seksuālas attiecības bez emocionālas iesaistes un saistībām var liecināt par emocionālām grūtībām un nespēju būt attiecībās, nespēju uzticēties. Jāsāk ar jautājumiem – kā es par to jūtos, ko es gribu un ko es varu darīt, lai to mainītu. Kāda ir mana līdzšinējā pieredze ar attiecībām, ko man tā stāsta par mani pašu?  Kā es pati sev traucēju veidot attiecības?  

    Runājot par dzīvi bez attiecībām un attiecību meklēšanu, jāatzīst, ka mūsu sabiedrībā vīrietis bez attiecībām ir brīvs un iekārojams, savukārt sieviete – vientuļa un nelaimīga. Un vienas nakts sakari sievietei liek justies netīrai. Interesanti – kāpēc netīrākai nekā vīrietim? Tie ir sabiedrībā izveidoti priekšstati, kam nav nekāda objektīva sakara ar viena vai otra dzimuma fizisko un psiholoģisko funkcionēšanu.

    Tomēr sievietei vajadzētu vēlēties tikai labas un sakarīgas attiecības! Patiešām, tie laiki jau pagājuši, kad iepazinās vienu reizi un ar to pašu cilvēku nodzīvoja līdz mūža galam. Mūsdienu realitāte ir tāda, ka attiecības mēdz būt dažādas – īsākas un garākas. Īsas vai garas, bet vienmēr iesaku sev pavaicāt – vai ar šo nedarīšu sev pāri, vai nesāpināšu sevi. Psihoterapija nevērtē un nenosoda. Psihoterapijā varētu meklēt atbildes, vai esmu apmierināts ar savu emocionālo un seksuālo dzīvi.»

    Universālas receptes nav

    Fenšui speciāliste Silvija Reņģe:

    «Tikpat labi var pajautāt, vai drīkst zagt bulciņas, ja ļoti gribas ēst. Daļa mediķu vienas nakts sakarus varbūt atbalsta (jo sekss ir svarīgs veselības aspekts), jo viņiem tas ir labs bizness.

    Vienas nakts sakari ir pēdējais, ko sieviete var iedomāties darīt gan no karmiskiem, gan ētiskiem, gan veselības aspektiem.

    Vientuļajām iesaku: uzvedieties tā, it kā ar jums viss ir vislabākajā kārtībā. Vīrietis jūt, ka sieviete ir laimīga, un zemapziņā vēlas šo laimīgo sievieti iegūt sev. Turpretim, ja no sievietes izstaro vibrācijas: es esmu viena, ilgojos pēc vīrieša, vēlos attiecības, tad cerību ir mazāk, īpaši, ja arī dzimšanas kartē ir izteikta nestabilitāte laulības pilī. Bieži vien precētas, laimīgas sievietes ir iekāres objekts pat gados jauniem vīriešiem, jo viņas nemeklē!

    Ja sieviete ir ļoti noilgojusies pēc tuvības, tad vienas nakts sakari šo problēmu nevis atrisina, bet padziļina. Tas ir pašapmāns, melošana sev, mēģinājums sevi apmānīt.

    Pēdējos gados TV, filmās bieži rāda, ka laimīgas sievietes ir tās, kuras pašas skrien vīriešiem pakaļ, ielaižas īslaicīgos sakaros, pārveido sevi ar plastiskajām operācijām, lai tikai iepatiktos. Tas tiešām ir masu psihozes sviests, kas tiek kultivēts un ir pretrunā ar dabisko. Ar sievietēm manipulē un viņu psihi cenšas kropļot. Normāla meitene šādos, es pat teiktu, psiholoģiskā terora laikos, jūtas nenormāla. Nav jādzīvo pēc sabiedrības stereotipiem! Mums katram ir savs ceļš, sava sūtība, savs uzdevums šajā dzīvē. Un vienas universālas receptes – tādas nemaz nav.»

    Pieredzes (visi vārdi mainīti)

    • Zanda, 34 gadi

    Jutos kā pa dubļiem izvārtījusies

    «Tovakar biju satriekta, apmulsusi un vientuļa. Klīdu pa Rīgas ielām, mēģinādama saprast, kā dzīvot tālāk. Es biju izbrāzusies no dzīvokļa, kurā palika mans vīrs un viņa. Pārrados no laukiem vienu dienu agrāk, nekā runāts, un tāds nu pārsteigums mani sagaidīja. Viņš uzrunāja mani uz Vanšu tilta, kad bezmērķīgi slāju iespējami tālāk prom no mājām. Glīts, izskatīgs vīrietis formastērpā. Maigi apjautājās, kas noticis, vai var kā palīdzēt. Atbildēju noliedzoši, taču viņš bija neatlaidīgs. Vēlāk man teica – baidījies, ka ielēkšu Daugavā. Viņš mani atveda atpakaļ uz Vecrīgu, brīdi vēlāk jau attapos kādā kafejnīcā ar karstas kafijas krūzi rokās. Viņš stāstīja, ka pavadot atvaļinājuma pēdējo vakaru. Aizgājām uz kino, no kura tikpat kā neko neatceros. Tā kā man bija vienalga, kur nakšņot, aizgāju viņam līdzi.

    Nekad nebūtu ticējusi, ka var justies arī tā – vēl sliktāk. Lai gan galva vairs nesāpēja, jutos kā iztukšota. Kā ielene.

    It kā būtu izvārtījusies pa dubļiem. Ar ko es tagad labāka par vīru? Nē, nesaku, ka satiktais vīrietis bija nepatīkams vai neuzmanīgs. Vienkārši man būtu pieticis ar pasēdēšanu kafejnīcā, ar apziņu, ka kāds pamanīja mani, uzrunāja un parunājās. Likšanās gultā visu sabojāja.»

    • Ilona, 26 gadi

    Man atvērās jauna pasaule

    «Pirmo reizi vienas nakts attiecībām ļāvos, kad ceļojuma laikā Vācijā iepazinos ar kādu japāni. Viņš krietni izmainīja manus priekšstatus par austrumniekiem – bija garš, izskatīgs, ļoti sabiedrisks un nebūt neizcēlās ar kautrību. Lai gan iesākumā mazliet baidījos, nakti kopā ar viņu nekad neesmu nožēlojusi.

    Man burtiski atvērās jauna pasaule – tagad nelaižu garām iespēju iepazīt arvien ko jaunu: itāļus, frančus, grieķus, arābus, spāņus, turkus, afrikāņus. Protams, ne jau ar kuru katru.

    Esmu iemācījusies pazīt, kurš būs stiprais, interesantais, oriģinālais. Pati sevi vienmēr uzturu formā – gan apmeklēju trenažieru zāli un baseinu, gan skrienu pa parku nedēļas nogalēs. Man iepazīties nav problēma, un apkārt ir tik daudz ārzemnieku. Garantēti, ka pēc tam neuzplīsies, prasot telefona numuru. Šodien viņi šeit, rīt jau prom. Pat nevēlos kādu no viņiem satikt vēlreiz, kur nu vēl veidot ilgstošas attiecības. Gan jau pienāks reize, kad satikšu to, ar kuru vēlēšos pavadīt visu turpmāko mūžu, bet šobrīd – baudu dzīvi un esmu laimīga.»

    • Rota, pāri 40 gadiem

    Viss bija pilnīgi garām

    «Iepazinos pēc sludinājuma avīzē, sazvanījāmies, un es aizbraucu pie viņa tieši Jāņu vakarā. Tur sastapos ar dažādām sadzīves dīvainībām. Piemēram, visu vakaru televīziju viņš skatījās tikai vācu valodā (es to nepārzinu). Šampanieti un alu viņš bija nopircis, bet apgalvoja, ka dzer tikai zāļu tējas, un tā atstāja arī mani bez dzirkstošā vai Jāņu vakara dzērieniem – vienatnē es pagaidām vēl nemēdzu dzert. Jāņu rītā viņš piedāvāja man izravēt viņa siltumnīcu.

    Uzreiz man bija skaidrs, ka tālāk nekāda turpinājuma nebūs. Nē, nu ja sekss būtu bijis brīnišķīgs, varbūt tā dēļ turpinātu satikties, taču arī tas bija tāds – nekāds. Vispār es jutos ar viņu tā it kā būtus ieradusies uz darba pārrunām: manas jūtas nav svarīgas, galvenais – vai derēšu viņa dārza darbiem un saimnieces lomai mājās. Un viņa ieradumi jāpieņem bez jebkādiem iebildumiem. Arī mīlējoties, nē – drīzāk seksojot, jo ar viņu šo nodarbošanos tieši tā arī var nosaukt, viņš domāja tikai par savu apmierinājumu.»

    • Ilze, tuvu 50

    Pietiek ar vienu nakti paradīzes dārzā

    «Pagājušā gada vasarā man izdevās piepildīt ilgi lolotu sapni – aizbraukt uz Sanktpēterburgu. Speciāli izvēlējos Balto nakšu laiku. Turklāt gribējās pabūt vienai, nevis rikšot gida pavadībā no viena objekta pie cita. Vakarā izlēmu doties pastaigā pa pilsētu, izbaudot siltās, gaišās nakts un pilsētas noslēpumaino burvību. Kad apmēram stundu biju staigājusi pār daudziem tiltiņiem un skatījusies, kā paceļ lielos tiltus, uz viena no tiltiņiem ieraudzīju stāvam vīrieti. Uz pilsētas un debesu gaišā fona viņš atgādināja pasaku tēlu.

    Pēkšņas iedomas pārņemta piegāju pie viņa un, neko neteikusi, nostājos līdzās. Viņš paskatījās un pasmaidīja.

    Tālāk jau staigājām divatā. It kā pats par sevi saprotams un loģisks šķita turpinājums viņa dzīvoklī, pa kura logu varēja redzēt Ņevu un pa to slīdošos kuģus. Varu droši teikt, ka ar viņu pavadīju manā līdzšinējā mūžā burvīgāko nakti, lai gan esmu precējusies jau vairāk nekā 20 gadu. Kad no rīta šķīrāmies, es smaidīdama atteicos vēl kādreiz tikties. Lai šī nakts man tā arī paliek atmiņā kā neliela pasaka ar izskatīgo princi. Vēl tagad, dzirdot Sanktpēterburgas vārdu, atmiņā nāk viņa zilās acis un smaids. Pirmā un, domājams, pēdējā reize, kad atļāvos justies kā paradīzes dārzā.»

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē