• Kā vislabāk atkauties no odiem un knišļiem?

    Aktuāli
    Indra Ozoliņa
    6. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vasaras karstumā savas dzīres rīko asinssūcēji, kas lūko pēc siltas miesas, kur iedurt savu snuķi. Skaidro Dr. INTA KUSIŅA, dermatoloģe Rīgas 1. slimnīcā un privātpraksē.

    Katram no mums ir nedaudz atšķirīgs ķermeņa aromāts – viens kukaiņus pievilina vairāk, cits – mazāk. Ne visi arī no to kodumiem cieš vienādi – kādam tie daudz nekaitē, bet cits staigā sakasījies pumpains. Tas atkarīgs no individuālās jutības, kā arī no ķermeņa vietas, kuru sadzeļ. Jutīgāka ir seja, roku un dekoltē zonas āda, kur atrodas vairāk nervu galu.

    Ja ir ekzēma vai atopiskais dermatīts, āda uz kodumiem reaģē daudz izteiktāk. Svarīgi arī tas, cik daudz aiztiec koduma vietu kasot un vai nav citu kairinātāju, kas problēmu saasina. Piemēram, ūdens procedūras var veicināt infekcijas iekļūšanu sakasītajā brūcē.

    Rīcības PLĀNIŅŠ

    • AIZBAIDI!

    Vietās, kur spieto kukaiņi, vispirms nodrošinies ar piemērotu apģērbu, lai kukaiņi ādai tik viegli netiek klāt. Pamēģini iesmaržoties ar saberztām lupstāja, raudenes vai piparmētras lapiņām – pieredze liecina, ka odiem šie aromāti nepatīk. Ja lūko pēc kā spēcīgāka, uzreiz teikšu, ka viena superlīdzekļa nav, taču piedāvājums ir gana plašs.

    Labāk izvēlēties dabiska sastāva līdzekli, kas satur citronzāles, lavandas, tējaskoka, piparmētras vai citu dabisku ēterisko eļļu, kas nomāc cilvēka aromātu un sagroza odiem galvu.

    Nevienu repelentu nevajadzētu lietot uzreiz no galvas līdz kājām, bet vispirms tikai nelielā laukumā, lai pārliecinātos, ka neveidojas alerģiska reakcija, kas, protams, var rasties arī no dabiskām vielām. Noteikti izlasi, kas rakstīts uz etiķetes, lai pārliecinātos, vai šo līdzekli drīkst lietot bērnam.

    • NEKASIES!

    Odu siekalas satur anestezējošas vielas, tāpēc kodumu uzreiz nejūt. Pēc tam gan reizēm rodas neciešama un nekontrolējama vēlme kasīties, taču ir ļoti svarīgi to nedarīt. Sakasījums var veicināt bakteriālas infekcijas izplatīšanos pa visu ķermeni. Tad būs strutu pūslīši, apsārtums un kreveles ne tikai sadzeltajās vietās, kā arī nieze vai sāpīgums atkarībā no tā, cik plaši un strauji infekcija izplatījusies. Laikus nesākot ārstēt, var paaugstināties temperatūra. Atkarībā no bojājuma plašuma to ārstē ar antibiotikām lokāli vai iekšķīgi.

    Ar knišļiem ir citādi. Tie koduma vietā ievada toksīnu, kas šķidrina asinis un var izraisīt sīko asinsvadu iekaisumu – punktveida asinsizplūdumus jeb vaskulītu. Kājas sildot saulītē, guļot karstā vannā vai, ja tām ir liela slodze, iekaisums var izplatīties tālāk pa visu ķermeni. Tāpēc, ja pēc knišļu kodumiem uz ādas redzami daudzi sīki zilgani punktiņi, vajadzētu konsultēties ar ārstu, jo iekaisumu ir iespējams mazināt, lietojot recepšu medikamentus.

    Viens no pirmajiem palīgiem pret niezi būs vēsums – vēsā ūdenī samitrini salveti, drāniņā ietin ledus gabaliņu vai, ja nekā cita nav, pieliec kaut vai aukstu pudeli.

    Kad sasilst, lupatiņu atkal samitrini vai pieliec jaunu vēsuma avotu, taču lieks slapjums gan nav vēlams – ādai samirkstot, uzbriedīs tās raga kārtiņa, kas var veicināt infekcijas iekļūšanu ādā.

    Ja ar to par maz, aptiekā vari iegādāties pretniezes līdzekļus, kuru sastāvā ir mentols, spirts, kampars, glicerīns, antihistamīna grupas vielas vai dažādas ēteriskās eļļas. Lai mazāk niez, sadzelto vietu vari pasmērēt arī ar spirtu saturošu roku dezinfekcijas līdzekli vai papliķēt, lai sāpju sajūta pārmāktu niezi.

    Taču, ja āda tomēr stipri sakasīta, brūci noteikti vajag dezinficēt, lai nepievienotos infekcija. Šim nolūkam izmanto visparastākās spirta salvetes.

    Šie līdzekļi tev palīdzēs

    • Mousticare aproce pret odiem un ērcēm

    Satur dabiskas izcelsmes vielu gerianolu, kas iegūta no citronzāles. Lietojot aproci, āda tiek pasargāta no tiešas saskarsmes ar aktīvo vielu. Ērti pielāgojams izmērs. Darbojas līdz 1 mēnesim.

    • Pretniezes gels, 10 mg/g

    Pieder antihistamīna grupas preparātiem. Samazina niezi, tūsku, apsārtumu, lokāli darbojas pret sāpēm.

    • La Roche-Posay krēms – zīmulītis Lipikar Stick AP+

    Nomierina ādu, mazina iekaisumu un vēlmi kasīties. Ērti nēsājams līdz. Sastāvā ir cinks.

    • Bioderm Atoderm SOS aerosols

    Paredzēts sausai un jutīgai ādai. Ātri remdē niezi.

    • Bepanthen plus krēms

    Brūču, iekaisuma un inficētas ādas aprūpei, dziedēšanai.

    Sargā bērniņus!

    IEVA CĪRULE, alergoloģe un pneimonoloģe Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā:

    – Odu un knišļu kodumi īpašas problēmas rada bērniem, jo viņu ādiņa ir maigāka. Lai gan tie neapdraud dzīvību, tomēr var izraisīt izteiktu tūsku un niezi, ko nosaka jutīgums uz svešām olbaltumvielām.

    Lai kukaiņi bēbītim netiktu klāt, ieliec logos pretodu tīklu un pārklāj to arī ratiņiem. Uz tiem uzpūt vai uzsmērē kādu insektus atbaidošu līdzekli.

    Centies nenovietot ratiņus ēnainā, mitrā vietā, kur daudz odu.

    No trīs gadu vecuma repelentus var lietot arī uz ādas, raugoties, lai neiekļūst acīs, un vispirms izmēģinot nelielā laukumā uz apakšdelma vai kājiņas. Tikai tad, ja neparādās alerģiska reakcija, lieto uz visa ķermeņa. Biežāk kairinošu reakciju izraisa aerosoli, jo izsmidzināmā viela iekļūst degunā un plaušās.

    Ja kukaiņi sadzēluši un radusies tūska, pats svarīgākais ir nodrošināt vēsumu. Uz piepampuša plakstiņa, kurā iedzēlis ods, pieliec marlē ietītu ledus gabaliņu. Tūsku un iekaisumu mazinās jebkurš cinku saturošs krēms, ziede vai losjons.

    Pieaugušie saprot, ka, kodumu vietas kasot, kļūs tikai sliktāk, un cenšas to nedarīt, taču bērnam to neiestāstīsi. Ja ādiņa sakasīta līdz asinīm, nomazgā to ar termālo ūdeni, melno tēju, kumelīšu vai kliņģerīšu tēju. Kad jēlums apvilcies, lieto dziedējošu krēmu. Svarīgi raudzīties, lai mazajam būtu tīras rociņas un apgriezti nagi, lai kasoties pušumos neiekļūtu infekcija.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē