• VIDEO: Iedvesmojies no dizainera idejām, ka no vecā radīt jaunas lietas

    Gribu dzīvot zaļāk
    Tīna Sidoroviča
    27. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    «Daba neveido atkritumus, dabā principā nav atkritumu,» tā saka dizainers Armands Sidorovičs, kurš dalās ar idejām iedvesmai – kā nevis izmest nolietoto, veco un it kā nederīgo, bet radīt «atkritumiem» jaunu dzīvi!

    Atkritumi – tas pēc dizainera Armanda Sidoroviča domām ir cilvēka izdomāts vārds, lai piešķirtu kaut kādu pazeminošu nozīmi potenciālajam izejmateriālam.

    «Piemēram, kokam nokrīt lapas, cilvēkam – tas ir atkritumi; nokrīt čiekuri – atkritumi. Dabā principā tā nenotiek. Dabā visas lietas maina nozīmi nepārtraukti un rada kādu svarīgu resursu,» skaidro radošo ideju īstenotājs.

    Ideja: no lietus renēm par puķu dobi

    "Cēlām māju un tad, kad māja bija pabeigta, mums bija uzkrājušās visādas lietas, viena no tām lietām bija arī lietus renes – sākotnēji arī brīnījos, domāju, kam man viņas te vajadzīgas – varētu, protams nodot metālam un kaut ko te pārstrādāt, bet tad es sāku domāt, kāpēc nevarētu kaut kā izmantot? Sanāca tāda stalažiņa, tāds āzītis – uztaisīju no līstītēm, kas palika pāri no mājas apdares un piekabinājām klāt lietus notekas, un, izrādās, ka lietus notekās ļoti jauki var sabērt zemi un kaut ko audzēt. Neko es speciāli te nekrāsoju, neko nepirku – tas, kas mums bija palicis pāri no mājas, to mēs arī izmantojām.

    Ideja: no batuta par velo novietni

    «Batutam ir noturīga konstrukcija, ilgi kalpojoša, tāpēc arī uzdevums pēc batuta kalpošanas bija izlemt, ko ar to darīt tālāk. Šīs ir mūsu veco batutu konstrukcijas, kuras es saglabāju,» stāsta dizainers Armands. «Ar dziļu domu, jo konstrukcijas ir tik jaudīgas, ka roka necēlās viņas nodot. Nodot kā metālu.»

    Pēc diskusijas ģimenē, izlēma, ka noderētu velonovietne. «Šķūnīti viņus turēt un tad katru pavasari vilkt ārā un rudenī slēpt – tas ir tāds sarežģīts stāsts. Tad es domāju, kāpēc man taisīt siltumnīcu, varbūt uztaisīt velonovietni? No diviem batutiem man sanāca konstrukcija, kas tapa divatā ar vecāko dēlu – likām visu to kopā.»

    Kaut arī idejas autors netika pie savas sākotnējās ieceres: siltumnīcas, viņš priecājas, ka atrisinājis problēmu, kur novietot velosipēdus. «Ja tā paskatās no malas, kam kalpoja konstrukcija sākotnēji un kam viņa kalpo tagad – tad konstrukcija kalpo atkal bērniem.»

    Raksts sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē