• Pērku preces, nevis iepakojumu!

    Gribu dzīvot zaļāk
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    2. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Pirkt pārtiku, kosmētikas un mājsaimniecības līdzekļus bez iepakojuma ir gudri, stilīgi un atbildīgi. Lūk, ko iesaka četras sievietes, kurām šāda iepirkšanās ir ikdiena.

    Patīk apziņa, ka neradu atkritumus

    Aktrise ZANE BURNICKA.
    Aktrise ZANE BURNICKA.

    ZANE BURNICKA, aktrise:

    Diezgan bieži produktus iegādājos Matīsa tirgū, un, kad mana iepirkšanās maršruta tuvumā parādījās beziepakojuma veikals Burka, biju bezgala priecīga – mani šausmina iepakojumu apmēri, kas pēc tam ielido miskastē un audzē drausmīgus atkritumu kalnus.

    Protams, ērtāk ir iebraukt lielveikalā, kur stāvvieta par brīvu, viss vienkopus, ņem tik ratus un krāmē pilnus. Beziepakojuma veikala apmeklējums jāplāno iepriekš – ko pirkšu, kādus un cik daudz traukus vajadzēs. Es brīvajās dienās sakrāmēju pilnas tašiņas ar tukšo taru un dodos uz Burku.

    Ja sava trauka nav līdzi, ņemu no veikalā nodotajiem.  Maniem pašas traukiem jau virsū uzrakstīts to svars, tāpēc reizēm aizmirstu, ka uz vietas dabonamie vispirms jānosver. Bet jaukās pārdevējas pie tā jau pieradušas – laipni iesaka atrast plauktā līdzīga lieluma trauku un to nosvērt. Nevar gan teikt, ka šāda iepirkšanās ir ekonomiski izdevīgāka. Reizēm trauku mazgājamais līdzeklis ar akcijas cenu lielveikalā ir krietni lētāks par beziepakojumu veikalā nopērkamo. Arī izlejamais šampūns izmaksāja trīskārt dārgāk, bet man patīk apziņa, ka neradu jaunus atkritumus.

    Īpaši iesaku

    * Bakaleja. Graudaugi, milti, pārslas izmaksā lētāk. Noteikti jāizmēģina dažādie makaroni – pa porcijai no katriem.

    * Našķi. Piecgraudu pārslas, rieksti, dzērvenes un žāvētas cidonijas no Madonas puses. Ļooooti garšīgas!

    * Tieši tik, cik vajag. Ja, piemēram, gribu izcept kūku, kurai vajag 125 g auzu miltu, tieši tik daudz arī nopērku, nav jāiegādājas milzu paka un mājās nekrājas lieki produkti. 

    Tā ir iespēja maksāt tikai par saturu

    ANETE OZOLIŅA, bloga Parādi modi saimniece:

    Arī agrāk, ejot uz lielveikalu, ņēmu līdzi vairākkārt izmantojamos maisiņus, kur ielikt augļus un dārzeņus. Kad nomainīju dzīvesvietu, biju priecīga, ka tuvumā atrodas beziepakojuma preču veikals Turza. Tagad gan tā vairs nav, bet turpinu iepirkties citos šādos veikalos – Burkā, Zero veikalā, Bodnīcā. Ļoti ērti un izdevīgi – tā ir iespēja maksāt tikai par saturu, nevis iepakojumu.

    Beziepakojuma veikalos pērku pārtiku, ķermeņa kopšanas līdzekļus, mājsaimniecības preces. Tiem, kuri nekad nav bijuši šādos veikalos, iesaku vismaz aiziet ekskursijā. Jāapskatās piedāvājums un, ja kaut kas iepatiksies, to varēs nopirkt, izmantojot veikala traukus, bet pēc tam jau ņemt līdzi savus.

    Atceros, kā jutos, kad sāku iepirkties beziepakojuma veikalos, – domāju: kā es tā iešu uz tādu veikalu, es taču nemaz neesmu TIK zaļi dzīvojoša… Jātiek šiem aizspriedumiem pāri! Beziepakojuma veikali nav nekas TĀDS, un iepirkšanās tajos nav nekas ārpus normas vai dīvains. Tieši otrādi – beziepakojuma preču iegādei vajadzētu būt sistēmai, nevis tikai atsevišķu entuziastu izvēlei.

    Īpaši iesaku

    * Cietie šampūni. Mans pēdējā laika atradums – Nature Box cietais šampūns.

    * Kosmētiskie līdzekļi. Ļoti labas ir Foamie ziepītes sejas mazgāšanai, labus, dabai draudzīgus kosmētikas līdzekļus ražo arī Latvijas uzņēmumi Estere un Deco Cosmetics.

    * Higiēnas preces. Izmantoju mazgājamās auduma plāksnītes kosmētikas noņemšanai. Ar prieku redzu, ka paplašinās higiēnas preču klāsts sievietēm. Ir gan mazgājamie biksīšu ieliktnīši, gan menstruālās piltuves, kas ir saudzīgākas gan maciņam, gan veselībai, jo parastās higiēniskās paketes satur balinātājus un smaržvielas.

    Vienkārši jāpierod iepirkties citādāk

    RITA OSOVSKA, recepšu bloga rita­_dzii saimniece:

    Man patīk domāt zaļi! Dzīvoju Aizkrauklē. Te nav speciāla beziepakojuma preču veikala, tāpēc eju uz tirgu, kur var atrast visdažādākos sveramos produktus. Kad braucu uz Rīgu vai kādu citu pilsētu, noteikti noskaidroju, kur ir beziepakojumu veikals, un eju iepirkties katrreiz citā, lai atbalstītu tos visus.  Rīgā man patika Turza, tagad Burka, Zemes draugs, Zero veikals, Jelgavas Ber un sver un Kuldīgas Kuule. Forši, ka šādi veikali ir ne tikai Rīgā!

    Bez iepakojuma pērku gan pākšaugus un miltus, gan ekoloģisko sadzīves ķīmiju, gan personīgās higiēnas lietas. Tiesa, beziepakojuma preču veikalā, atšķirībā no lielveikala, ne vienmēr ir viss, ko meklēju. Taču – no otras puses – ja kaut kā nav, tas ir tikai kārtējais pierādījums, ka ne vienmēr vajag visu to, ko sagribas.

    Nav tā, ka nekad un neko nepērku plastmasas iepakojumā. Esmu mēģinājusi, bet tad radās sajūta, ka dzīvoju tikai tam, lai domātu, kur un ko nopirkt. Sapratu – tas man neder! Taču esmu maksimāli samazinājusi iepakojuma daudzumu un tagad vairs nevaru ne iedomāties, ka pilnīgi visu pirktu iepakotu un tad izmestu kaudzi plastmasas! Nē! Man somā vienmēr ir ne tikai spogulītis un lūpu krāsa, bet arī kāds auduma maisiņš, bet mašīnā – vairākkārt lietojamie plastmasas trauki

    Klupšanas akmens beziepkakojuma produktu pircējiem iesācējiem varētu būt vienīgi ieradumu maiņa – vienkārši jāpierod iepirkties citādāk.

    Īpaši iesaku

    * Menstruālā piltuve. Sākumā jāpierod, un drīz vien sapratīsi – ne tikai ļoti zaļi, bet arī ērti un ekonomiski.

    * Rauga pārslas. Brīnišķīga alternatīva sieram – der pie mērcēm, salātiem. Rauga pārslām ir dievīga sierīgi riekstaina salda apakšnots. Ja parastus zaļos salātus papildina ar apgrauzdētām sēkliņām un rauga pārslām, garšo izcili!

    * Sīrupi, eļļas un etiķi. Kur vien esmu pirkusi – kvalitāte ir brīnišķīga. Mani favorīti ir extra virgin olīveļļa, balzamiko etiķis un agaves sīrups.

    Ir gan pamatprodukti, gan našķi

    MAIRITA LŪSE, Rīgas Domes deputāte:

    Pirkt preces bez iepakojuma sāku jau tad, kad beziepakojuma veikalu Latvijā vēl nebija. 2018. gada jūlijā piedalījos globālajā akcijā Jūlijs bez plastmasas (#plasticfreejuly). Tad arī nolēmu, ka mēnesi pirkšu tikai tādus produktus, kas nav iepakoti plastmasā – gāju uz tirgu, rūpīgi meklēju preces veikalos. Un! Tieši jūlija pēdējā dienā Latvijā atvēra pirmo beziepakojuma preču veikalu.

    Tie, kas nekad nav iepirkušies beziepakojuma veikalos, bieži jautā: un ko tu tur pērc? Ja saku, ka miltus, griķus un makaronus, tas šķiet garlaicīgi. Ja nosaucu rauga pārslas vai zemenes baltajā šokolādē, izklausās – nu, jā, tie jau tādi našķi… Patiesībā šajos veikalos produktu klāsts ir ļoti plašs – ir gan pamatlietas, gan našķi, gan saldēti produkti un sausie maisījumi ēdiena gatavošanai mājās.

    Cilvēki bieži domā, ka tas ir sarežģīti – iet iepirkties ar saviem traukiem, piemēram, burkām, kas ir tik smagas. Nav tik traki! Daudzus produktus (piemēram, rīsus, makaronus) ērti var sabērt līdzi paņemtos auduma maisiņos, savukārt, piemēram, miltiem, labi noder plastmasas trauki – kaut vai kārba, kurā pirms tam bijis nopirkts saldējums. Mājās visus birstošos produktus var pārbērt burkās – man tās ir vienādu lielumu, lai produktu plaukts labāk izskatās.

    Pērkot sadzīves ķīmiju, iesaku sākumā iegādāties līdzekli oriģinālajā iepakojumā un pēc tam ar to iet pēc tā paša izlejamā līdzekļa. Tas ir ļoti svarīgi, jo uz pudeles izlasāms konkrētā līdzekļa sastāvs, turklāt, ieliets nepiemērotā iepakojumā, produkts var būt neērti lietojams. Plašākais sadzīves ķīmijas lietu klāsts ir Bodnīcā.

    Īpaši iesaku

    * Vairākkārt lietojamās autiņbiksītes bērniem. Veikalā Bodnīca tās ir tik stilīgas!

    * Īpaši pārtikas produkti. Man patīk maisījums falafelam, labprāt pērku galetes un dažādas garšvielas, jo bez iepakojuma tās izmaksā daudz lētāk.

    * Pudelīte mazulim. Nesen veikalā Burka nopirku ļoti labu– tādu, no kuras nelīst ārā ūdens. 

     

    Raksts sagatavots ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē