• Dabas pop-up restorāns

    Gribu dzīvot zaļāk
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    19. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Pavasarī daba mums piedāvā paviesoties savā zaļajā restorānā visā Latvijā – ēdienkartē būs ar vitamīniem un veselīgu enerģiju pilni zaļumi, vitāli briestoši pumpuri un citi labumi. Turklāt bez maksas, jāatrod tikai tīrs dabas nostūrītis un pašam jāsalasa!

    Brokastu salāti ar paipalu oliņām un gārsu

    Jaunās gārsu lapiņas iederas dažādos zaļajos salātos, kopā ar olām, biezpienu, kā arī ar citiem zaļumiem. No veselības viedokļa gārsas ir labas locītavām – var savākt vairāk un sablendēt veselīgā kokteilī kopā ar spinātiem un paniņām. Vēlams ievākt pavisam jaunas un līdz galam neatvērušās lapiņas – tās ir vismaigākās un vismīkstākās.

    Sastāvdaļas

    • 2 īsie lauku gurķi
    • sauja redīsu
    • sāls, pipari pēc garšas
    • krietna sauja jauno gārsas lapiņu
    • dažas paipalu oliņas

    Salātu mērcītei

    • mazliet olīveļļas
    • svaigi spiesta citronu sula
    • sāls, svaigi malti melnie pipari
    • šķipsna cukura vai piciņa medus

    Izvāra paipalu oliņas – cik mīkstas vai cietas grib. Gurķus un redīsus nomazgā, sagriež plānās ripiņās, pārkaisa mazliet sāls, samaisa – sāls izvilks no dārzeņiem mitrumu, un salāti sanāks sulīgāki. Tad liek šķīvjos, pārkaisa gārsas lapiņas, savieto olu pusītes un visu pārlaista ar mērcīti (visas sastāvdaļas vienkārši samaisa kopā). Ja vēlas, te piestāv arī sīki kapāti zaļie lociņi. Izcili svaiga garša!

    Humoss ar liepu un bērzu pumpuriem

    Turku zirņu humoss ir garšīgs, un ar to vienmēr var atrast jaunas garšas. Daudzās ģimenēs ir ierasts eksperimentēt ar dažādām piedevām – pievienot kaltētus tomātus, zaļumus, ķiploku, ceptus baklažānus un tā tālāk. Te būs brīnišķīga pavasara versija – humoss ar liepu un bērzu pumpuriem! Tie ir vieni no vieglāk iegūstamajiem. Liepas pumpuriem piemīt salda garša un raksturīgais glumums, bērza pumpuriņi savukārt ir vieni no vērtīgākajiem veselības uzlabošanas nolūkā – labi kauliem un locītavām, piemīt arī urīndzenošas īpašības. Var, protams, arī citus, piemēram, smaržīgos upeņu pumpurus, vērtīgos vilkābeļu vai citus.

    Sastāvdaļas

    • 1 kārba vai burciņa konservētu turku zirņu (vai 200–300 g izvārītu turku zirņu)
    • sauja sezama sēklu
    • laba olīveļļa (daudzums pēc vēlēšanās)
    • sāls, pipari
    • svaigi spiesta citrona sula pēc garšas
    • saujiņa liepu un bērzu pumpuru

    Ja izmanto konservētos zirņus, tiem nolej gandrīz visu sulu – cik atstāt, atkarīgs no tā, vai humosu gribēsies biezāku vai šķidrāku, ar vairāk vai mazāk olīveļļas. Uz sausas pannas maisot apgrauzdē sezama sēklas, līdz tās sāk smaržot un kļūst zeltaini brūnīgas – bet uzmanīgi, neapdeg! Sablendē zirņus ar apgrauzdētajām sezama sēklām, eļļu pievienojot pēc vajadzības, tad pieber sāli, piparus, piespiež citrona sulu. Pagaršo, vai vēl ko neprasās. Tad daļu pumpuru iemaisa humosā, daļu atstāj, ko pārkaisīt pāri. Mielojas un svin pavasari!

    Kartupeļu biezenis ar nātrītēm

    Biežāk veids, kā apēst veselīgās, jaunās nātres, ir vārīt tās zupā vai sautējumā. Taču vērts pamēģināt šo recepti – kartupeļu biezputru ar plaucētām nātrītēm un ceptiem sīpoliem! Nātres ir vienas no veselīgākajām nezālēm, ko mums piedāvā dabas restorāns, – tās spēcina imunitāti un organismu kopumā, veicina asinsradi, ir lielisks dzelzs avots, kā arī satur citus vērtīgus mikroelementus un vitamīnus.

    Sastāvdaļas

    • 8–10 jaunie kartupelīši
    • apmēram 30 g sviesta
    • 100–150 ml piena (ja vēlas)
    • sāls, pipari, svaigi rīvēts muskatrieksts
    • krietna sauja jauno nātrīšu
    • kaltēti cepti sīpoli (nopērkami veikalos pie garšvielām, bet var izmantot arī vienkārši pannā saceptus sīpolus)

    Vispirms noplaucē nātres!

    Nātres vai to lapas vispirms noplaucē ar verdošu ūdeni – to var nedarīt tikai tad, kamēr augi vēl pavisam maziņi un dzeļmatiņi vēl mīksti. Ja nātres jau paaugušās, tās pirms likšanas ēdienā noteikti jāblanšē, lai nesadzeltu muti.

    Dara tā:

    1. saliek nātres bļodiņā,
    2. pārlej ar verdošu ūdeni,
    3. pāris minūtes ļauj pastāvēt – gaisā nosmaržo vasara,
    4. ūdeni nolej,
    5. lapiņas nospiež un nokrata no liekā mitruma.

    Kartupeļus ar visu mizu novāra sālsūdenī, tad ar stampiņu sastampā (jā, ar visām mizām, ja tie ir jaunie!). Pieliek sviestu, iemaisa, pievieno arī uzsildītu pienu (pamazām, lai var kontrolēt biezputras konsistenci), pierīvē mazliet muskatriekstu, pieber sāli, piparus, iemaisa arī daļu kaltēto vai pannā sacepto sīpolu. Samaisa, pagaršo, vai kas netrūkst un iemaisa plaucētās nātrītes. Pārkaisa vēl ar kaltētajiem sīpoliem. Ēd un priecājas!

    Nezāles un pumpurus nevajag plūkt pilsētā tuvu ielām – vislabāk to darīt laukos, pļavās, dārzā. Ievācot pumpurus, jāatceras, ka nedrīkst ņemt tos, kas aug zara galotnē, kā arī nevajag aplasīt pliku vienu zaru, labāk paņemt pa kādam pumpuram no vairākiem zariem.

    Ko vēl apēst dabas restorānā?

    • Virza. Garšā ne visai izteiksmīga, bet veselīgā nezāle virza satur daudz kālija, tāpēc ir labs urīndzinējs. Ja nepaspēji pietiekami daudz sadzerties bērzu sulas, jāēd virza!
    • Balanda. Uzturvielām bagāta nezāle, turklāt tīri garšīga. Īpaši labi garšo zaļajos salātos kopā ar citiem zaļumiem un garšaugiem, savukārt pievienotas zupai vai sautējumam, balandas ēdienam piešķir tumīgu sātīgumu.
    • Pienenes. Ja nebiedē rūgtums, var apēst pa kādam pieneņu pumpuram vai ziedam. Bet, ja salasīsi pavisam jaunas, maigas pieneņu lapiņas, tās nebūs tik rūgtas. Pienenes uzlabo gremošanas procesus un ir labs žults dzinējs.
    • Lakši. Meža loki jeb lakši ir aizsargājams augs, tas jāņem vērā. Lakšiem piemīt izteikts ķiploku aromāts un garša.

    Kreftīgais pesto

    Ņem 50 g lakšu buntīti, ap 100 ml labas olīveļļas (vai mazliet vairāk), sāli, 50–100 g ciedru riekstu (var arī Indijas riekstus) un 10–20 g smalki rīvēta cietā siera. Uz sausas pannas apgrauzdē riekstus, līdz tie sāk smaržot un top skaisti zeltaini (brūni ne, tad jau parādās rūgtums). Lakšus pirms blendēšanas var sagriezt sīkāk, un tad, pamazām pievienojot eļļu, tos sāk blendēt, pieber apgrauzdētos riekstus, sāli pēc garšas un sablendē viendabīgā masā, pēc vajadzības pielejot vēl eļļu. Beigās iemaisa jau iepriekš smalki sarīvētu cieto sieru – šādi (sieru pievienojot beigās) būs vieglāk kontrolēt pesto vēlamo biezumu. Ja sieru pieliek par daudz, pielej vēl eļļu.

    Raksts sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē