• Viss gāja ārā no orbītām. Lauris Dzelzītis atklāj skaudro pagātni

    Personības
    Iveta Troalika
    Iveta Troalika
    Jurģis Liepnieks
    28. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Par Dailes teātra aktieri Lauri Dzelzīti daudziem ir viedoklis. Gan tiem, kuri pēc šova Randiņš ar Dzelzīti viņu sauc par sieviešu nīdēju, gan tiem, kas aplaudē Laurim par viņa divām šāgada Lielā Kristapa nominācijām. Kurā pusē nostāsies tu?

    Iveta Troalika: Kur tu gāji, kad tevi izlika no tēva mājām?

    Lauris Dzelzītis: Man nebija, kur dzīvot. Vecvecāki jau bija miruši, viņu māja – pussabrukusi. Tajā vasarā es dzīvoju, ha, tādā kā būdiņā, piebūvē pie siltumnīcas. Mans vectēvs bija ļoti labs galdnieks. Šovasar uzzināju, ka viņš netālu no Cēsīm Miervaldim Birzem ir uzcēlis tādu melnu koka māju. Viņi iepazinās Salaspils koncentrācijas nometnē, kur atradās vienlaikus, un pēc tam vectēvs viņam uztaisīja to māju. Šis stāsts ir bijis aprakstīts IEVAS Stāstos, iespaidīgs.

    Nu, lūk, tātad – pie vectēva mājas kādreiz bija siltumnīca, tobrīd jau sabrukusi, bet bija palikusi tā būdiņa, kas atradās tās galā. Tur es līdz novembra beigām dzīvoju. Biju pievilcis strāvas kabeli, piecas segas virsū, ārā jau bišķi sniegs, lasīju grāmatas. Tāds filmas cienīgs kadrs. Tajā vasarā es gāju mežā, kur strādājām no diviem naktī līdz vienpadsmitiem dienā, jo tad nav dunduru. Zāģēju un stiepu kokus, sapelnīju naudu, lai pabeigtu pēdējo gadu vidusskolā un varētu stāties augstskolā. Pa to naudu arī nopirku materiālus un izremontēju vienu istabu vectēva mājā, kur pārlaist ziemu.

    Tā es tiem sūdiem izkūlos cauri.

    Pabeidzu videni, un tajā brīdī arī tā līdz kaulam sapratu, ka visiem īstenībā ir pajebatj par tevi.

    Es atvainojos par šo izteicienu, bet nekas labāks man nenāk prātā. Pēc tam iestājos Kultūras akadēmijā, atbraucis no laukiem, es biju drausmīgi naivs. Starp citu, ceturtais kurss un pirmie gadi teātrī pagāja te, pretī Dailes teātrim. Virs Mārtiņa beķerejas bija izdedzis komunālais dzīvoklis, ko īrēju par 28 latiem no aizdomīga veča. Mēs tur savācāmies tāda komūna, indējām prusakus, uz sienām līmējām avīzes, lakojām tās, vienkārši, lai izdzīvotu. 

    [..] Jurģis Liepnieks: Viens no jautājumiem, ko man lūdza uzdot, – kā tev līdz šim vecuma ir izdevies palikt vecpuisī? Vai starp šiem stāstiem ir kāda saistība? Iespējams, ka attiecībās ar sievietēm tu nevari uzticēties, baidies ļauties.

    Lauris Dzelzītis: Tā ir mana dzīves pieredze, no šā attiecību šablona es saprotu, cik tas var būt postoši. Es ļoti lēnām un uzmanīgi laižu cilvēkus sev klāt. Turklāt, kad tie aplauzieni jau ir piedzīvoti, sāk likties, ka tās šķiršanās sāpes ir neadekvātas pret to pārējo.

    Varbūt tas izklausās tā primitīvi, bet man tiešām tas šķiršanās ārprāts šķiet neadekvāts tam visam, ko mēs saucam par mīlestību.

    Gadi iet, protams, es arī vienā brīdī sev teicu – nu, davai, saņemies, vecais. Tad pamazām sāku šo cilvēku laist iekšā savā dzīvē. Redz, man tā jūtu motorika strādā lēnāk nekā prāts. Ar prātu es varbūt pat saprotu – o, ir, būs! Bet, kamēr iekšas pieņem, paiet laiks… Es biju sācis pieņemt un domāt, ka te tiešām kaut kas sanāks. Bet, kad šīs vasaras sākumā, Trīs draugu iestudējuma laikā, šīs attiecības pārtrūka un vēl iekrita tas nelaimīgai šovs, tad pēc tam man dzīve sabruka krasi. Es to šausmīgi pārdzīvoju un droši vien vēl kādu pusgadu pacīnīšos.

    [..] Jurģis Liepnieks: Cik ilgas bija tavas pēdējās attiecības?

    Lauris Dzelzītis: Diezgan ātri viņa notinās, pat pusgads nebija. Man tas bija sarežģīts posms. Viss gāja ārā no orbītām – man divdesmit gadu ir skatuve, katru trešo vakaru ir tā adrenalīna deva uz skatuves, un to pēkšņi nogriež. Tas arī materiāli ļoti ierobežo un sit pa nerviem. Pēc tam – atceraties to pirmo šova sēriju, kur es to čemodānu atteicos nest? Alojā strādājot, baļķus nesot, es biju dabūjis muguras diska trūci, tā, ka es divus mēnešus ar kruķiem staigāju. Dzīvoju ar pretsāpju līdzekļiem. Nujā, un tad vēl attiecības izjūk. Tad reizēm es domāju, paskatos uz augšu un saku – nu, vecais, tev ir kruta humora izjūta. Labi, labi, sapratu, pamaucam vēl.

    Man tagad ir tāds posms, kad man ir pazuduši viedokļi. Agrāk es par visu ko varēju izteikties, tagad man viss ir pazudis. Ir sajūta, ka vajag nonullēties, tikt no visa vaļā. Es arī domāju pārdot tās abas savas abas mājas. Lai paliek viena vieta pie Rīgas, uzcelšu tur nelielu koka namiņu, paņemšu vācu aitusuni, kas man ir bērnības sapnis. Kad man bērnībā notika kaut kas ļoti, ļoti sūdīgi, es ielīdu pie Grāfa būdā izgulēties, un viņš mani sargāja, nevienu nelaida klāt, pat saimnieku – manu tēvu – ne. Grāfs mani sargāja, viņš mani saprata. Tāpēc man ir tāda neadekvāta mīlestība pret šiem suņiem.

    Visu interviju lasi žurnālā Ieva un portālā Santa+.

    • «Vasaras sākumā šīs attiecības pārtrūka un vēl iekrita tas nelaimīgais šovs, pēc tam mana dzīve sabruka krasi.» Jurģis Liepnieks intervē ar aktieri Lauri Dzelzīti
    • Vienmēr pietrūkst laika, lai visu pagūtu izdarīt? Kā darboties produktīvāk un laiku ietaupīt? 
    • Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska «Šovasar pirmo reizi mūžā nonācu reanimācijā, bet, paldies Dievam, viss beidzās labi, atkal esmu ierindā.»
    • Dzīve kā seriāls. Stāsts par Andželu Zumenti, kas dzīvo Islandē un strādā gan par dūlu, gan policijas izolatorā par uzraudzi 
    • Savus ģērbšanās stila un iepirkšanās vietu noslēpumus atklāj TV personība Jana Duļevska
    • Mājsēde ar labām latviešu filmām. Kuras tiešām vērts noskatīties, un kur tās meklēt?
    • Butes nāk! Kā makšķernieka mājās pārnesto bušu lomu pārvērst gardās pusdienās
    Ieva nr43

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē