• Vīrieša debessmanna

    Ervīns Červinskis
    15. decembris, 2023
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai anālais sekss var radīt veselības problēmas?  Un vēl citi jautājumi par un ap seksu. Konsultē dermatovenerologs Prof. Jānis Ķīsis.

    Vai anālais sekss var radīt veselības problēmas? 

    Pirms atbildam uz jautājumu, vai un kādus fiziskas dabas sarežģījumus var radīt anālais sekss, jāatzīmē, ka tas var radīt arī psiholoģiskus pārpratumus, kā to apliecina anekdote par dižo krievu rakstnieku grāfu Tolstoju. Viņš pēc kāzu nakts savā dienasgrāmatā vīlies esot ierakstījis lakonisku frāzi: «Ne tas…» Arī viņa sieva pēc šīs pašas nakts savā dienasgrāmatā ierakstījusi tikai vienu frāzi: «Ne tur…»

    Galvenie psiholoģiskie sarežģījumi anālā seksa sakarā izriet no kāda elementāra fakta: daba šo cilvēka ķermeņa otro atveri (tagad neieslīgsim embrioloģijas smalkumos, kas māca, ka mums kā otrmutniekiem piederīgām būtnēm šī patiesībā izveidojas kā pirmā atvere) «pa lielam» ir paredzējusi izvadīšanai, nevis ievadīšanai. Tātad anālais sekss kā pretdabiska nodarbe prasa dažādas papildu manipulācijas, lai tas abiem nekļūtu ja ne traumējošs, tad vismaz nepatīkams.

    Ārsts venerologs Jānis Ķīsis skaidro: pirmkārt, taisnās zarnas gļotāda ir plāna, tā nav domāta un piemērota seksam. Otrkārt, ānusa sfinkters jeb slēdzējmuskulis ir domāts no ķermeņa iekšpuses nākošu vielu aizturēšanai. Ja to regulāri izstaipīs, ar gadiem var rasties apēsto labumu saturēšanas problēmas.

    Tādad, ja jūs mīlat savu pastāvīgo partneri, ar anālo seksu tomēr nevajadzētu aizrauties gadiem ilgi trīsreiz dienā.

    Treškārt, šis seksa veids ir papildus iespēja izplatīt dažādas infekcijas (to uzskaitījums te aizņemtu pārāk daudz vietas). Ceturtkārt, taisnajā zarnā var būt dažādas kaites, kuras tā uzreiz nemaz nevar ievērot – hemoroīdi, dažādi plīsumi, polipi, turklāt taisno zarnu sievietes parasti neizmeklē tik rūpīgi kā maksti. Anālais sekss noteikti nav tas, kas tās dziedē.

    Nebūs īpaši pārspīlēts, sakot, ka liela daļa sieviešu anālo seksu nevēlas vai piecieš sava partnera dēļ. Ja mēs šeit dotu padomus nevis vīriešiem, bet sievietēm, tad tām, kuras pārāk nealkst pēc šādas aplaimošanas no sava dārguma puses, ieteiktu apelēt pie vienlīdzības principa.

    Proti, ja tu man, tad es tev – ar vibratoru, gurķi vai citu šim nolūkam noderīgu priekšmetu. Tautas pieredze vēsta, ka daudzos gadījumos šāds priekšlikums vīriešus stipri atvēsinot.

    Taču seksā, kā zināms, stingrs likums ir tikai viens: darīt tikai to, kas ir pieņemams abiem. Jānis Ķīsis stāsta, ka kāda viņa paciente vīram anālo seksu bija atteikusi 20 gadus, taču tad izmēģinājusi to ārlaulības sakaros, sapratusi, ka to grib, un sākusi mocīties ar domu, kā lai šo gribēšanu atklāj savam vīram…

    Tā kā arī anālā atvere ir erogēna zona, un sfinkters vīrieša lepnumu apņem daudz stingrāk nekā maksts, īpašu baudu no anālā seksa var gūt gan vīrietis, gan abi partneri. Turklāt daudzām tautām anālais sekss noteiktā laikaposmā ir bijis vienīgais kontracepcijas paņēmiens. Šis seksa veids meitenēm ļauj arī saglabāt nevainību, vienlaikus iegūstot iespaidīgu seksuālo pieredzi. Tāpēc, atgādina J.Ķīsis, anālo seksu var izmēģināt, ja partneri par vienojas, ja tiek ievērota tīrība (pirms anālā seksa būtu jāveic klizma un jālieto speciāla duša, pēc šī seksa ir jānomazgājas, nevis rīks uzreiz jābāž visur citur) un ja tiek lietoti lubrikanti. Lietojot prezervatīvu, īpaši jāuzmanās, lai tas, kā tautas dziesmās teikts, „aplamajā caurumā” nenomūk. Ne velti geju prezervatīvi ir daudz biezāki nekā parastie.

    Vai spermas rīšana sievietei uzlabo veselību?

    Šo problēmu aplūko kāda diezgan ciniska anekdote: pēc orālā seksa meitene vēlas puisi nobučot uz lūpām, bet viņš tā kā viebjas un izvairās. Meitene parausta plecus: «Jūs, vīrieši, gan esat dīvaini… Savu ne, bet, kad svešu, tad bez problēmām…»

    Garšas ziņā vīrieša sēkla nav nekāds pārākais deserts, turklāt tās garšu ne uz labo pusi ietekmē asu ēdienu lietošana un smēķēšana, kā arī ilgāka atturēšanās no seksa. Taču par spermas bioloģisko vērtību J.Ķīsis saka: ja sieviete ir sportiste, viņai šāds hormonāls dopings var krietni vien palīdzēt. Tāpēc daudzi ar sieviešu izlasēm saistītie sporta speciālisti šo problēmu apspriež visā nopietnībā. Būtībā sperma ir mikroelementiem un olbaltumvielām bagāta un smalka manta, jo daba neko nelolo tik rūpīgi kā nākamās paaudzes tapšanu.

    Rīt nost vai nerīt – tas katrai jāizlemj pašai. Ja vemšanas reflekss ir augsts, rīšana var izraisīt nepatīkamas sajūtas, lai gan pēc substances un vērtības sperma ir līdzīga debesu mannai.

    Vai akta laikā iztēloties citu sievieti ir nodevība?

    Seksam, kurā piedalās divi, ir kāds trūkums, kuru vismaz mūsu mūža laikā droši vien neizdosies likvidēt: lai cik dziļi tu neielīstu sava seksa partnera ķermenī, viņa galvā ielīst tomēr nav iespējams. Tāpēc ne tikai vīrietis, bet arī sieviete nevar skaidri zināt, vai otram tikt līdz orgasmam nav palīdzējusi ne tikai tava izcilā seksa tehnika un pieredze, bet arī viņa paša iztēle, kurā tavs partneris nododas mīlas priekiem ne tikai ar tevi…

    Visas nodevības un laulības pārkāpšanas, atskaitot tās, kuras notiek bezfilmā, sākas galvā, tāpēc situācija patiesībā ir elementāra: ja pamani, ka tevi vairāk nekā partnere uzbudina paša iztēle, vai nu dalies šajās iztēles ainās ar viņu (daudzi pāri tā dara) vai arī nopietni apdomā, kādā stāvoklī ir jūsu attiecības. Citādi iznāk, ka tu ar savu partneri guli pret paša gribu, un šāds psiholoģiskais stāvoklis agri vai vēlu novedīs pie jūsu attiecību atsaluma.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē