• VIDEO: Krabis nāk! Latvieša piedzīvojumi okeānā uz krabera

    Dzīvesstils
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    22. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    Andris Madžuls no Varakļānu puses kopā ar ģimeni dzīvo Belmullet – Īrijas vietā, kas, skatoties pāri Atlantijas okeānam, ir vistuvāk Amerikai. Viņš ķer krabjus.

    Veiksmīgā braucienā var nopelnīt apmēram 1000 eiro. Tikai… Peļņa atkarīga nevis no paša vai komandas, bet no krabjiem: ja tie ir, nopelnīt var pieklājīgi, ja nav – brauciens pa tukšo. «Kā zvejniekiem tīklā vienreiz ienāk daudz zivju, otrreiz nemaz, tāpat arī ar krabjiem – nekad nevar zināt, cik izdosies noķert," stāsta Andris.

    Andris ir gājis jūrā arī vētrā: «2019. gada novembrī bišķiņ bija, kā bija. Toreiz okeānā pavadīju deviņas dienas – trīs nosēdējām krastā, tad izgājām okeānā, izvilkām līnijas jau braucām mājās. Sākās spēcīga vētra – tāda, kurai jau dod vārdu, šķiet, bija Sebastiāns.

    Divas stundas pirms krasta baigais vilnis izblieza kuģa kabīnei stiklu un visu noplūdināja. Viss apstājās – datori, vadības sistēma, motors nedarbojās. Kapteinis bija sēdējis tieši pie loga un dabūja pamatīgu belzienu pa galvu – kā ar betona gabalu, otrs kolēģis stāvēja divus metrus no loga, un arī viņam visa seja bija stiklos. Man guļamistabā iemauca tāds vilnis, ka domāju – viss, grimstam. Traki bija!

    Viss klājs, virtuve, guļamistaba – viss stiklos, lai gan izsistais logs bija pavisam mazs, kā mašīnai sānu durvīs. Tagad jau varu smieties, bet tad viss bija nopietni. Slapjš, auksts – siltuma nav, jo motors nedarbojas. Bija šoks, bet domājām – dzīvot taču gribas. Kūlāmies kā pludiņš pa okeānu.»

    Divas stundas pirms kuģa apstāšanās okeānā Andris paspēja nofilmēt video. Okeāns ne vairs šņāc, bet elso, kuģis lielajos viļņos paceļas gaisā tā, ka šķiet – tūliņ stāvēs vertikāli. Pie krabera borta abām rokām pieķēries kolēģis oranžā darba kombinezonā, lai vējš neiemet ūdenī kā krabju būri.

    Visu rakstu lasiet žurnāla KLUBS 7. numurā!

    • Informācija dzen cilvēkus burbuļos. Sabiedrība strauji fragmentējas. Vienlaikus notiek milzīgs datu nosūkšanas process. Datu brokeri pērk tavus privātos datus. Sapako un pārdod tālāk. Saruna ar NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vadītāju Jāni Sārtu.  
    • Kosmiskais reālists. Pauls Irbins: «Ideja doties vienā virzienā uz Marsu beigās manu ģimenes dzīvi tikai uzlaboja.»
    • Krabis nāk! Par latviešiem, kuri strādā uz krabju kuģiem. «Viens otru paaicina, un tā mēs te sarodamies,» saka Andris Madžuls no Varakļānu puses.
    • X stunda ar auto. Žurnāla KLUBS pirmās auto orientēšanās sacensības.
    • Saruna ar Rīgas Ekonomikas augstskolas asociēto profesori Zani Vārpiņu: «Karjeras kāpnes ne vienmēr ved uz augšu, bieži vien – uz kaut ko pavisam citu. Ir jābūt elastīgiem.»
    • Apprecēt daudzbērnu māti. Tu satiec sievieti. Tev viņa patīk. Un tad viņa saka: zini, es neesmu viena, man ir bērni. Viens? Vairāk! Divi? Vairāk! Tātad – trīs, četri vai pieci. Ko šādā brīdī darītu tu?
    Klubs №07

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē