• VIDEO: Street food jeb ielu ēdiens bija populārs jau senajā Pompejā

    Vēsture un leģendas
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    9. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video
    Izrakumos Itālijas pilsētā Pompejā, ko mūsu ēras 79. gadā iznīcināja vulkāna izvirdums, atklāts, ka ielu ēdiens jeb street food bija populārs jau tajos laikos, ziņo aģentūra Reuters.

    Arheologi atraduši 2000 gadus vecu ēdināšanas zonu jeb termopoliju, kurā līdznešanai tirgots svaigi gatavots ēdiens un dzērieni.

    “Šis ir neparasts atradums. Tā ir pirmā reize, kad mēs atrodam veselu termopoliju,” saka Pompeju arheoloģiskā parka direktors Masimo Osana.

    Lete izrotāta ar košām freskām, kurās atteloti arī dzīvnieki; daži no tiem tika izmantoti ēdienu gatavošanā, piemēram, vista un pīles.

    “Mūsu sākotnējā analīze liecina, ka figūras, kas uzzīmētas uz letes, daļēji parāda, kāds ēdiens te tika pārdots,” stāsta antropoloģe Valērija Amoreti.

    Pārtikas konteineros atrastas cūkgaļas, zivju, gliemežu un liellopa gaļas pēdas. Tas, pēc Amoreti domām, parāda, ka ēdiena gatavošanā tika izmantoti dažādi dzīvnieku valsts produkti. Savukārt dziļajos terrakotas traukos letē, ko uzturēja karstus, bija ēdienu paliekas.

    Arheologi veikalā atrada arī izrotātu bronzas dzeramtrauku jeb pateru, māla podus, ko izmantoja sautējumu un zupu gatavošanai, vīna blašķes un amforu.

    Izvirduma laikā Pompejā dzīvoja ap 13 tūkstošiem iedzīvotāju. Šobrīd ir atklātas divas trešdaļas no pelniem pilnībā apraktās pilsētas. Pilsētas drupas tika uzietas 16. gadsimtā, bet organizēti arheoloģiskie izrakumi sākās 1750. gadā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē