• Tumsa — modernais treniņu draugs

    Atpūta
    19. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Arī Latvijā ienāk pasaulē jau populārā tendence – treniņi tumsā. Vai no šāda treniņa ir lielāks ieguvums nekā no tādas pašas svīšanas gaišā telpā? Nē! Toties – ļoti interesanti. Konsultē treneris Niks Rubezis (MyFitness).

    Treniņi tumsā – tas gluži nenozīmē satikties pusnaktī un vingrot nakts melnumā. Tas nozīmē, ka treniņš norisinās vāji apgaismotā, melnā telpā, kura atgādina naktsklubu. Un tāds ir arī mērķis – radīt vidi, kas pirmajā brīdī nesaistās ar fitnesu. Galu galā, tieši pie klubu mūzikas labākajiem zāģiem notiek jaudīgākie treniņi. Gan telpas apgaismojums, gan gaisotne pati par sevi jau liek skudriņām skriet pār muskuļiem un nepacietīgi gaidīt – kas nu tagad sekos.

    Pasaules ideja

    Par to, kurš izdomāja, ka pār skriešanas celiņiem un stacionārajiem velosipēdiem sviedrus varētu liet tumsā, precīzu ziņu nav. Varbūt sporta zālē pārdega lampiņa, un tā viss sākās, bet ir zināms, ka šādu treniņu popularitāte sākās pirms gadiem četriem. Izrādās – pasaulē ir neparasti daudz tumsas mīļotāju, esam nonākuši līdz tam, ka Ņujorkā, Londonā, Tokijā un citās pasaules metropolēs pat atvērušies sporta klubu tīkli, kuros treniņi notiek tikai tumsā, skanot deju klubu grāvējiem.

    Intensīvā mūzika un vājais apgaismojums uz brīdi pat liek aizmirst, ka telpā ir arī citi cilvēki, rezultātā nejūties traucēts.

    Dažās bo fitnesa zālēs, lai radītu pilnīgāku klubu nosaņu un mežonīgākas izjūtas, treneri nodarbības vada bez krekliem. Lielā daļā šo sporta zāļu pieraksts ir pilns pat vairākus mēnešus uz priekšu un abonements maksā vairāk nekā tajās, kurās elektrība rēķini ir lielāki. Un tie nav tikai tredmili, uz kuriem cilvēki tumsā svīst. Peldbaseini, boksa un krosfita studijas, deju un jogas klubi aptumšojuši savas telpas, par prieku mūsu maņām un sportošanas garam.

    Tomēr jautājums, kas neliek mierā racionālos sportotāju prātus, – vai šai sportošanai tumsā ir kāda zinātniski izpētīta jēga? Vai tumsā kalorijas deg ātrāk un muskuļu reljefs iegrimst izteiksmīgāk? Bet varbūt tumsā pamostas cilvēkā dusošais zvērs, kas dienasgaismā rūpīgi slēpjas?

    Tumsas psiholoģija

    Izrādās, zinātniski šie treniņi nav pamatoti. Nē, kalorijas ātrāk nedeg, un muskuļu veidošanās shēma ir tikpat ātra vai lēna kā līdzvērtīgos treniņos gaismā. Tomēr monētai ir arī otra puse – psiholoģiskā. Un te gan ir sava slēptā tumsas pasaule. Kluba MyFitness treneris Niks Rubezis, kurš savā sporta klubā vada augstas intensitātes treniņus aptumšotā zālē, atzīst, ka arī viņš nezina, vai tam ir kāds zinātnisks pamatojums, tomēr psiholoģiski šādi treniņi iedarbojas uz cilvēku nedaudz citādi nekā jau ierastie.

    «Mūsdienās fitness ir tā attīstījies, ka cilvēkiem nepārtraukti nepieciešamas jaunas emocijas un neparastas odziņas, lai viņiem būtu motivācija sportot un nākt tieši uz šo sporta klubu.»

    Izrādās, zinātniski šie treniņi nav pamatoti. Nē, kalorijas ātrāk nedeg, un muskuļu veidošanās shēma ir tikpat ātra vai lēna kā līdzvērtīgos treniņos gaismā.

    Sanāk, ka tā ir sava veida ēsma. Tomēr – ne tikai. «Esmu novērojis, ka tumsa, gaismas, skaļā mūzika un kluba gaisotne liek cilvēkiem sevi piespiest izdarīt nedaudz vairāk.» Pasaules tumšajās zālēs treneri pat pamanās klientus apķēpāt ar luminiscējošām krāsām, padarot treniņus vēl atraktīvākus.

    «Cilvēki to bieži pat nepamana, bet treniņa laikā esmu ne tikai treneris, bet arī dīdžejs, kas regulē gaismas. Gribētos domāt, ka, pagriežot mūziku skaļāk vai mainot apgaismojumu, palīdzu viņiem izpildīt fiziski diezgan smagus vingrojumus. Treniņos te ir drusku trakomāja – gan mūzikas, gan intensitātes ziņā. Man liekas, ka, atrodoties šajā melnajā kastītē, cilvēki no sevis izspiež nedaudz vairāk nekā klasiskajos treniņos, kuri ir līdzvērtīgi intensitātes ziņā.» Jo vairāk sevi paspied izdarīt, atmodinot savu iekšējo tumsas vilku, jo ātrāk notiek virzība uz savu mērķi.

    Atslēgtās maņas

    Tumsas treniņiem tomēr netiek dziedātas tikai slavas dziesmas. Jā, tās pievelk, jo piedāvā jaunu, neierastu gaisotni. Jā, mēs paspiežam sevi vairāk un vairāk sakoncentrējamies uz to, ko darām, tomēr cilvēks ir gaismas radījums. Tumsā mūsu maņas, no vienas puses, kļūst asākas, bet, no otras, notrulinās.

    Tumsā mazinās cilvēka koordinācija, un tas savukārt var novest pie traumām.

    Ja cilvēks nav pieradis pie tumsas, vingrojot viņš var pazaudēt līdzsvara un ķermeņa izjūtu, kas ir svarīga, lai tu saprastu, kur un kā pareizi un stabili nolikt kāju. Tumsā mazinās cilvēka koordinācija, un tas savukārt var novest pie traumām. Arī vestibulārais aparāts tumsā var sākt niķoties, liekot pasaulei griezties kā vilciņam. Skaidrības labad gan jāpiebilst, ka treniņi tumsā nenotiek pilnīgi necaurredzamā tumsā. Tā drīzāk ir krēsla ar krāsu mainošām LED gaismiņām, kuras vajadzības gadījumā var noregulēt arī diezgan spilgti, kvalitatīvi apgaismojot telpu.

    Tumšā pieredze

    Jā, arī mēs izmēģinājām treniņu tumšajā kastītē. Pirmkārt, šis treniņš bija ļoti intensīvs apļa treniņš, kur katrā stacijā no sevis jāizspiež nedaudz vairāk, nekā esi spējīgs. Otrkārt – aptumšotā telpa rada sajūtu, ka dari ko īpašu. Viss liksies nedaudz mežonīgāks un noslēpumaināks. Vismaz pirmajā reizē, kad īsti nav skaidrs, kas tagad sekos. Pats treniņš, kā jau treniņš: spēks + kardio = sviedru jūra. Tomēr sajūtas citādas. Nedaudz vairāk koncentrējies uz to, ko dari pats, nevis to, kas notiek apkārt.

    Tumsa tevi iespiež vairāk sevī un neļauj acu skatam daudz šaudīties apkārt. Tas varētu būt liels pluss tiem, kuri nejūtas pārliecināti par sevi, jo maz ticams, ka šajā treniņš kāds bez trenera uz tevi lūkosies. Intensīvā mūzika un vājais apgaismojums uz brīdi pat liek aizmirst, ka telpā ir arī citi cilvēki, rezultātā nejūties traucēts. Telpa ir mazāka, nekā ierasts, ar underground pieskārienu, un tas vien jau neļauj padoties.

    Rezumējums: treniņam tumsā nav ne vainas, lai dažādotu savu fitnesa rutīnu, jo, ja jāizvēlas starp augstas intensitātes treniņu ierastā vidē vai gluži jaunā – vismaz es izvēlēšos jauno. Šajā gadījumā – tumšo. Cik ilgi tas liksies interesanti un saistoši – nezinu. Šādas odziņas tiek izdomātas, lai padarītu mūsu sportošanas rutīnu interesantāku un emocionāli dažādāku. Izcili piemērots treniņš piektdienas vakaram, pēc kura bez sirdsapziņas pārmetumiem vari iet gulēt. Es no treniņa iznācu ceturtdienas rītā un jutos tā, it kā visu rītu būtu ārdījusies naktsklubā.

    Daži iemesli, lai atrastu sev tuvāko treniņu tumsā

    1. Tumšā gaisma glaimo. Citiem nepatīk, pat kaitina skatīties spogulī treniņa laikā. Lūk, melnā gaisma kopā ar sarkanajām (zilajām, baltajām…) LED lampiņām ķermeņa aprises padara gaumīgi aptumšotas. Redzi pietiekami, lai neredzētu par daudz.

     

    1. Treniņa laikā ir sajūta, ka neesi sporta zālē. Gaidot treniņa sākumu, jau ir sākusies viegla transa mūzika, un tas vien uzlabo garastāvokli. Viegli iedomāties, ka esi atnācis uz kādu nakts lokālu, lai veselīgi izkustētos. Jāsaka gan – ja neesi klubu un deju mūzikas piekritējs, šī noskaņa varētu garastāvokli neuzlabot.

     

    1. Mazāk kauna, vairāk atdeves. Aptumšotajā telpa ir daudz mazāka iespēja, ka kāds tevi slepeni vēros, tāpēc mazāk kauna par vingrinājumiem, kur varbūt nesanāk tik spoži, kā gribētos. Arī sarkanā seja nebūs skaidri redzama.

     

    1. Jauna pieredze. Kādu šie treniņi noteikti aizraus vairāk nekā citu, bet nekad neuzzināsi, kurš no abiem esi, līdz neizmēģināsi.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē