• Tenisa 10 nerakstītie likumi un ieradumi

    Fitness
    Oskars Vaskis
    5. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Mūsdienās teniss ir pārvērties par dzīvesveidu, par kultu. Cilvēki, iemācoties spēlēt, ne tikai gūst fizisku baudījumu, bet arī iepazīstas ar sev līdzīgiem cilvēkiem, kuri var noderēt gan laba laika pavadīšanai, gan arī kopīgi veidojot kādu biznesu.

    Tenisu var iemācīties jebkurš, jautājums ir – cik daudz laika un naudas esi gatavs tam veltīt. Arī vecumam nav nozīmes, visu izšķirs tavs gribasspēks.

    Tenisu spēlē visdažādākā sabiedrība. Mēģināšu uzskaitīt. Ir tādi, kas nāk dažādot nodarbes un vēlas apgūt jaunus sporta viedus; ir tādi, kuri spēlējuši badmintonu (jeb skvošu, galda tenisu) un vēlas izmēģināt šķietami līdzīgu sporta veidu; ir tādi, kuri nāk vienkārši izklaidēties (jeb izlādēties); ir tādi, kuri uztrenē prasmes un pēc tam piedalās sacensībās; ir tādi, kuri grib tikai uzturēt fizisko formu (teniss šajā ziņa ir universāls sporta veids, jo apvieno visu ķermeņa muskuļu noslodzi un paralēli jāliek lietā arī stratēģiskā domāšana).

    Tenisa popularitāte pēdējos gados ir strauji augusi, pateicoties Latvijas profesionālo tenisistu panākumiem pasaulē. Tas ir uzskatāmi redzams Latvijas lielākajos tenisa klubos, kuros joprojām ir pieaugošs pieprasījums pēc tenisa kortu abonementiem un mazo bērnu grupiņām.

    Ja esi nolēmis spert pirmos soļus tenisa pasaulē, lūk, daži ieteikumi, kurus vērts ievērot, ja negribi saņemt aizrādījumus no jau pieredzējušas tenisa publikas.

    1. Pirmo reizi nonākot kortā, tev nav nepieciešama pašam sava tenisa rakete. Prātīgāk būs nomāt inventāru (raketes un bumbu grozu), derēs arī ne gluži jaunas bumbas. Iegādāties vienu vai divas kastītes ar jaunām bumbām nav nekādas jēgas. Jaunām bumbām ir nozīme vien tad, ja māki bumbas iegriezt un/vai stipri, kontrolēti uzsist. Jaunas bumbas izpakotā veidā varēsi uzglabāt aptuveni 3–4 nedēļas, pēc tam tās kļūst mīkstas, t. i., nederīgas. Ziemas laikā nekādā gadījumā nedrīkst atstāt tenisa bumbiņas aukstumā, pat pie nelielu mīnusu temperatūras tās neatgriezeniski sabojāsies. Tenisa bumbiņas vislabāk iegadāties tenisa klubā vai interneta tenisa veikalā. Ja esi gatavs investēt un nopirkt veselu kasti, ietaupīsi aptuveni 20–30 eiro. Nekādā gadījumā neiesaku pirkt tenisa bumbiņas būvniecības veikalos, kvalitātes starpību var sajust pat iesācēji. Un pievērs uzmanību tenisa pasaulē pazīstamiem zīmoliem. Atpakaļ pie tenisa raketes – pirmajām nodarbībām derēs jebkura tenisa rakete. Pēc aptuveni 10 nodarbībām sarunā, lai tenisa klubā varētu notestēt vairākas raketes, tad noteikti sajutīsi «savējo» raketi. Ieteikums būtu uzspēlēt ar šīm testa raketēm 2–3 reizes, jo var gadīties, ka vienā dienā tev rakete patiks, bet jau nākamajā treniņā domas var mainīties. Ja pats netiec skaidrībā, treneris no malas labāk redzēs, ar kuru raketi tev sitieni padodas vislabāk. Svarīgi ir ņemt vērā – jo smagāka rakete, jo stiprāki sitieni padosies, bet mīnusi būs ilgtermiņā – nespēsi izcilāt smagu raketi, cietīs plauksta, tad elkonis, plecs un mugura.
    2. Pirmsākumos, ja ir iespēja, izvēlies spēlēt tenisu laikā, kad āra vai iekštelpu korti ir vismazāk noslogoti. Tā vismazāk traucēsi blakus korta īrniekus ar neprecīziem sitieniem! Turklāt jāņem vērā, ka Latvijā tenisa klubu skaits nav tik liels (dažkārt pat ir sajūta, ka pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, īpaši ziemas sezonā), iespēja noīrēt kortus «ekskluzīvā» pēc darba laikā (17, 18, 19) var būt ierobežota vai pat nereāla. Lielākā daļa tenisa klubu šos vakara laikus atvēl ilggadējiem klientiem. Ja spēsi pierādīt sevi kā regulārs un biežs tenisa kluba apmeklētājs, situācija var mainīties.
    3. Ja nekad neesi rokā turējis raketi, noalgo treneri. Vismaz uzzināsi, kā pareizi turēt raketi, dažādus roktura satvērienus, ko un kā darīt tenisa laukumā. Spēlēšana bez trenera pirmajās reizēs ir zemē nomesta nauda (ja vien mērķis nav «pabumbot» pāris reižu vai, kā man patīk izteikties, imitēt tenisa spēli), jo sitienu tehnikai ir izšķirīga nozīme.
    4. Par tenisa «etiķeti» – ja tev jāšķērso cits korts, lai tiktu uz savu laukumu, pārliecinies, ka bumbas izspēle ir beigusies un esi saņēmis zaļo gaismu no spēlētājiem.
    5. Ja spēlēsi uz sarkana māla seguma kortiem vai granulu paklāja, pēc savas spēles korts būs jāuzkopj. Pajautā citiem spēlētajiem, kā to pareizi darīt, vai vērsies pēc palīdzības pie tenisa kluba administrācijas.
    6. Pirms ej kortā, veic dažus iesildīšanās vingrojumus, viegls krosiņš arī būs pietiekami efektīvs. Tas ļaus izvairīties gan no iespējamām sastiepumu traumām, gan palīdzēs ātrāk «iedzīvināt» ķermeni, līdz ar to – jau startā kvalitatīvākus sitienus. Nesit bumbiņu no visa spēka – tam nav jēgas, ja nemāki bumbu iegriezt! Viss attīstāms pakāpeniski.
    7. Mobilo tālruni mēģini atstāt ģērbtuvē. Ja tas tomēr būs nepieciešams, noregulē skaņas signālu tā, lai netraucētu citiem censoņiem. Ja gaidi neatliekamu tālruņa sarunu, pabrīdini partneri vai treneri. Nelieto necenzētus vārdus un nelauz raketes, nebojā kluba inventāru, uzvedies cieņpilni pret pārējiem kluba apmeklētājiem. Kādēļ to minu? Rūpējoties par savu prestižu un pārējo klientu labsajūtu, mūsdienās katram tenisa klubam ir klientu melnais saraksts, kam tiek liegts klubu apmeklēt. Tenisa laukums var būt vieta, kur izlādēt sevi fiziski, bet ne savas negatīvās emocijas, tādēļ tenisa laukumā nenodarbini sevi ar liekām domām, koncentrējies tikai uz tenisu!
    8. Par tenisa rakešu papildaprīkojumu – stīgas un rokturi ir neatņemama spēles sastāvdaļa. Labas, kvalitatīvas stīgas var dot pat 50% no raketes jaudas un kontroles. Pievērs uzmanību arī raketes rokturim – ja tas sitiena brīdī sāk izslīdēt, tad steidzami jānomaina jauns «gripiņš». Par stīgām – to ir tūkstošiem, tās iedalās cietajās un mīkstajās, dabiskajās (ražotas no govju zarnām) un sintētiskajās, resnajās un tievajās, caurspīdīgajās un melnajās. Pareizo stīgu un sev piemērota stīgojuma atrašana var aizņemt ļoti daudz laika – pat vairākus gadus. Atceries – jo mīkstāk iestīgota rakete, jo lielāks būs stīgas gājiens (bumbas turēšanās raketē), jo stingrāks stīgojums – lielāki kilogrami (izmantojot speciālo stīgošanas aparātu, stīgas tiek nostieptas ar dažādu kilogramu spēku), jo lielāka kontrole pār tenisa bumbiņu. Dārgākās stīgas nav labākais variants, ja nemācēsi tās sajust.
    9. Par trenera izvēli jautā kādam, kurš jau ir apguvis tenisa iemaņas (nevis pāris reižu iemēģinājis tenisa spēli). Noderēs labas atsauksmes – trenera pieredze un reputācija. Noteikti palasi internetā atsauksmes par izvelēto treneri vai arī kādu citu informāciju, piemēram, biogrāfiju, darba pieredzi, sportiskos sasniegumus. Svarīga ir spēja sadarboties un vēl svarīgāk – būt pārliecinātam par pareizas tehnikas apmācībām, t. i., profesionāla pieeja. Tehnikas nianses var būt izšķirīgas. Kā arī pievērs uzmanību, vai trenerim ir kāds tenisa apmācības sertifikāts! Nebūtu ieteicams meklēt treneri ss.lv, kur sludinājums skanētu šādi: «Iemācīšu spēlēt tenisu ātri un lēti.» Teniss nav tas sporta veids, kas atbilst šādiem kritērijiem. Uzsākot nodarbības, pareizā taktika būtu spēlēt regulāri – vienreiz vai divreiz nedēļā ir katra individuāla izvēle, bet treniņu nodarbību skaits būs atkarīgs no pieejamā grafika un no tavām finanšu iespējām. Sasniedzot noteiktu līmeni, treniņus vajadzētu dažādot, piemēram, vienreiz nedēļā nodarbība trenera pārraudzībā, bet otro reizi grupā vai izspēlējot kādu maču ar punktiem. Bērna nodošanai tenisa grupiņās 4 gadu vecums būtu minimālais, kad varētu sākt domāt par jauna tenisa talanta attīstīšanu. 5–6 gadi jau ir pēdējais vilciens, kad būtu jāved uz tenisa nodarbībām. Atceries, ka izvēle, kad uzsākt bērna tenisa nodarbības, nav pareiza vai nepareiza. Viss atkarīgs no bērna attīstības pakāpes un elementāras kustību koordinācijas.
    10. Par apģērbu un apaviem – pirmajām tenisa nodarbībām derēs visparastākās krosenes, bet pareiza tenisa apavu izvēle ļaus ātrāk skriet, tās būs piemērotas atspoles kustībām (kuru tenisā ir ļoti daudz) un radīs vajadzīgo saķeri ar izvēlētā spēles laukuma segumu. Vēršu uzmanību, ka lielākie sporta apavu ražotāji nodrošina sporta apavu zoles dažādiem segumiem – cietajam, māla segumam, ir dabiskas zāles zole un vēl ir gludas zoles apavi, ko izmanto velūra paklājam bez granulām. Izvēloties populārākos tenisa firmu apavus, noteikti piemēri tos ilgi un cītīgi, iemēģinot ar dažādām zeķēm (plānām un biezām). Atceries, ka konkrēta izmēra Nike kedas var atšķirties no tā paša izmēra Adidas, Asics, Babolat un Wilson. Apģērbam mūsdienās vairs nav tik izšķirīgas nozīmes. Galvenais – lai jūties ērti un tas netraucē kustībām. Ir pagājusi balto polokrekliņu ēra (lai gan tā ir un paliek klasika), arvien vairāk modē nāk nevis klasiski baltā krāsa, bet maksimāli spilgti tenisa apģērbi. Sievietēm tipiskais tenisa apģērbs, protams, ir un paliek tenisa kleitiņas vai svārki. Lielu ietekmi tenisa apģērba izvēlē rada pasaules mēroga tenisa spēlētāju apģērbu izvēle, t. i., sekošana atzītām tenisa modes tendencēm. Nākamais inventāra iegādes solis būtu tenisa raketes soma. Taču svarīgākais, protams, ir ne vizuālā tēla spodrināšana, bet tas, kā attīstīt prasmes un pierādīt sevi kā labu spēlētāju tenisa laukumā. Iemaņu un atsevišķu elementu attīstīšana ir bezgalīgs process.

    Pieredzē dalījās Oskars Vaskis

    • Vairāk nekā 15 gadu tenisa trenera pieredze, šobrīd treneris ACB tenisa klubā. Trenē dažādu līmeņu un vecumu tenisistus.
    • Divkārtējs Latvijas čempions tenisā – 1998., 2003. gadā. Piecas reizes pārstāvējis Latviju prestižajā Deivisa kausā.
    • Studējis un spēlējis ASV, studentu čempionātā pārstāvējis Northwood Universitāti. Ar komandu izcīnījis 3. vietu NCAA Division II, apbalvots ar All-American goda rakstu 2001. gadā dubultspēlē un 2002. gadā vienspēlē un dubultspēlē. Divas reizes uzņemts Northwood Universitates slavas zālē gan individuāli, gan komandas sastāvā. 
    • 2013. gadā Jūrmalas ITF Future uzvarētājs dubultspēlē. 
    • 2015. gada seniors Latvijā.
    • 2017. gadā sasniedzis 1. reitinga vietu vīriešu dubultspēlē (ITF vecuma grupā 35+) pasaules rangā un 5. vietu vienspēlēs.

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē