• Tramps uzvarējis visās republikāņu priekšvēlēšanās

    Pasaulē
    Ziņu aģentūra LETA
    4. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    ASV prezidents Donalds Tramps uzvarējis visos Republikāņu partijas Lielās otrdienas priekšvēlēšanu balsojumos, ar šādu iznākumu nevienam nesagādājot pārsteigumu, ņemot vērā, ka šajās vēlēšanās viņš startēja bez vērā ņemamiem oponentiem, kamēr demokrātu nometnē virsroku ņem Džo Baidens.

    Tviterī Tramps pateicās Vērmontas, Ziemeļkarolīnas, Alabamas, Oklahomas, Masačūsetsas, Tenesī un Menas štatiem.

    Dažos štatos, arī Virdžīnijā, Republikāņu partija priekšvēlēšanas atcēla, apzinoties, ka Tramps gūs uzvaru.

    Priekšvēlēšanu balsojumos Trampam vērā ņemamu sāncenšu nav.

    ASV demokrātu priekšvēlēšanās, kas tā dēvētajā Lielajā otrdienā notiek 14 štatos, bijušais ASV viceprezidents Džo Baidens ir guvis uzvaru vismaz astoņos štatos – Virdžīnijā, Ziemeļkarolīnā, Alabamā, Tenesī, Oklahomā, Ārkanzasā, Minesotā un Masačūsetsā, liecina ASV telekanālu veiktas aplēses.

    Viņa galvenais sāncensis, galēji kreisais senators Bērnijs Sanderss ir guvis uzvaru vismaz trijos štatos – Vērmontā, kuru Sanderss pārstāv ASV Senātā, Kolorādo un Jūtā.

    Uzvarot Masačūsetsā, Baidens sakāvis arī kreiso senatori Elizabeti Vorenu, kas šo štatu pārstāv ASV Senātā un vēl oktobrī demokrātu nominācijas pretendentu vidū dažās sabiedriskās domas aptaujās atradās līderpozīcijās.

    Miljardieris un Ņujorkas eksmērs Maikls Blumbergs vienīgo uzvaru Lielās otrdienas balsojumos izcīnījis Amerikāņu Samoa.

    Ņemot vērā pieticīgo sniegumu Lielajā otrdienā, Blumbergs trešdien izvērtēs savas kampaņas tālāko likteni, vēsta ziņu aģentūra Associated Press, atsaucoties uz Blumberga kampaņai tuvu avotu.

    Lielās otrdienas priekšvēlēlēšanās tiek sadalīta aptuveni trešdaļa Demokrātu Nacionālā konventa delegātu, kam jūlijā būs jāizraugās partijas kandidāts, kuram vēlēšanās 3.novembrī būs jāstājas pretī pašreizējam ASV prezidentam republikānim Donaldam Trampam.

    Šos 14 štatus Demokrātu Nacionālajā konventā pārstāvēs 1357 delegāti, tai skaitā 99 no Virdžīnijas, 110 no Ziemeļkarolīnas, 52 no Alabamas, 64 no Tenesī, 37 no Oklahomas, 31 no Arkanzasas, 16 no Vermontas, 67 no Kolorādo.

    Priekšvēlēšanās galvenā cīņa norisinās starp Sandersu un Baidenu.

    Pirmdien no priekšvēlēšanu cīņas izstājās bijušais Indiānas štata Sautbendas pilsētas mērs Pīts Būtidžedžs un senatore Eimija Klobušāra, kuri sacentās ar Baidenu par mēreni noskaņoto vēlētāju balsīm. Neilgi pēc savu kampaņu pārtraukšanas viņi abi izteica atbalstu Baidenam, kurš tagad izvirzījies līdera pozīcijās centrisko spēku vidū.

    Sanderss, kuram ir daudz atbalstītāju gados jaunu amerikāņu un latīņamerikāņu vidū, izvirzījies vadībā Kalifornijā, kas ar 415 Demokrātu Nacionālā konventa delegātiem ir delegātiem bagātākā pavalsts.

    Pēc 41% nodoto balsu saskaitīšanas Sanderss ir vadībā ar 29% balsu, Baidens saņēmis 20%, bet trešais ir Blumbergs ar 17%.

    Tikmēr Baidens izvirzījies vadībā Teksasas štatā, kur notiek cīņa par 228 delegātiem. Pēc teju 90% balsu saskaitīšanas Baidens saņēmis 32,7% balsu, Sanderss – 29,2%.

    Baidens ir arī nelielā vadībā pār Sandersu Menas štatā, kuru konventā pārstāv 24 delegāti.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē