• Pasaule ar satraukumu reaģē uz ASV letālo triecienu Irānas ģenerālim

    Pasaulē
    Ziņu aģentūra LETA
    4. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pasaule piektdien ar satraukumu reaģēja uz ASV raķešu triecienu Irākas galvaspilsētā Bagdādē, kurā piektdienas rītā tika nogalināts ietekmīgais Irānas ģenerālis Kasems Soleimani un kas ir saasinājis saspīlējumu Tuvo Austrumu reģionā.

    Uzbrukumu atzinīgi novērtēja ASV prezidenta Donalda Trampa Republikāņu partijas politiķi un Vašingtonas tuvā sabiedrotā Izraēla, bet citur pasaulē izskanēja brīdinājumi, ka tas var uzkurināt saspīlējumu.

    ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņoja, ka raķešu trieciens Bagdādes starptautiskajā lidostā, kurā tika nogalināts Soleimani, tika īstenots ar mērķi novērst uzbrukumu, kas būtu apdraudējis amerikāņus Tuvajos Austrumos.

    Tramps paziņoja, ka Soleimani tika «nobeigts», kad viņš gatavojās uzbrukt ASV diplomātiem. Tramps gan uzstāja, ka Vašingtona netiecas gāzt Irānas valdību.

    Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu izteica atzinību Trampam «par ātru, spēcīgu un apņēmīgu rīkošanos» Soleimani likvidēšanai.

    «Tāpat kā Izraēlai ir tiesības uz pašaizsardzību, arī ASV ir tieši tādas pašas tiesības,» sacīja Netanjahu.

    Bijušais ASV viceprezidents Džo Baidens brīdināja, ka ar Soleimani nogalināšanu ASV aviācijas triecienā Tramps «iesviedis dinamītu pulvermucā».

    Francijas prezidents Emanuels Makrons un Krievijas prezidents Vladimirs Putins vienojās tuvākajās dienās uzturēt komunikāciju, lai izvairītos no spriedzes tālākas saasināšanās. Putins sarunā ar Makronu sacīja, ka «šī [ASV] rīcība var nopietni saasināt situāciju reģionā». Makrons aicināja «visas puses rīkoties savaldīgi», lai nebūtu «jaunas bīstamas saspīlējuma eskalācijas».

    ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs brīdināja par nepieciešamību novērst karu Persijas līcī. «Šis ir brīdis, kurā līderiem ir jāizrāda maksimāla savaldība. Pasaule nevar atļauties vēl vienu karu Persijas līcī,» sacīja Gutērreša preses sekretārs.

    «Ķīna vienmēr ir bijusi pret spēka lietošanu starptautiskajās attiecībās,» sacīja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Gens Šuans. «Mēs aicinām attiecīgās puses, sevišķi ASV, saglabāt mieru un izrādīt savaldību, lai novērstu tālāku saspīlējuma eskalāciju.»

    Viņš arī sacīja, ka ir jārespektē Irākas suverenitāte, neatkarība un teritoriālā integritāte.

    Irākas premjerministra pienākumu izpildītājs Adels Abdelmahdi piektdien kā agresiju nosodīja ASV raķešu triecienu, kurā Bagdādē tika nogalināti Irākas un Irānas komandieri, brīdinot, ka tas draud izraisīt postošu karu.

    «Oficiālā amatā esoša Irākas militārā komandiera noslepkavošana ir agresija pret Irākas valsti, tās valdību un tautu,» paziņoja Abdelmahdi. Raķešu trieciens bija arī «rupjš nosacījumu pārkāpums, kas pilnvaro ASV karavīru atrašanos» Irākā, norādīja Abdelmahdi.

    Jau ziņots, ka uz Bagdādes starptautisko lidostu piektdien tika izšautas vismaz trīs raķetes, nogalinot astoņus cilvēkus. Starp nogalinātajiem ir Irānas Revolucionārās gvardes vienības «Kudsas spēki» komandieris ģenerālis Kasems Soleimani un Irākas militārā grupējuma «Hashed al Shaabi» («Tautas mobilizācijas spēki») vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

    Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žozeps Borreljs piektdien aicināja visus, kas iesaistīti jaunākajā situācijas eskalācijā Irākā, «paust maksimālu savaldību un izrādīt atbildību šajā svarīgajā momentā».

    «Pašreizējais vardarbības cikls Irākā ir jāaptur, pirms tas kļūtu nekontrolējams,» sacīja Borreljs. Viņš savā paziņojumā uzsvēra, ka ES ir gatava turpināt kontaktus ar visām pusēm, lai mazinātu saspīlējumu un novērstu krīzi, kura «riskē apdraudēt gadiem ilgās pūles stabilizēt Irāku».

    Irānas sabiedrotās Sīrijas režīms nosodīja Soleimani slepkavību un neskopojās ar atzinību viņam. Sīrijas tauta «neaizmirsīs, ka viņš bija Sīrijas arābu armijas pusē,» bija teikts Sīrijas prezidenta Bašara al Asada vēstulē, kurā izteikta līdzjūtība Irānas augstākajam vadītājam ajatollam Ali Hameneji.

    Irānas reģionālā sāncense Saūda Arābija brīdināja no «jebkā, kas varētu saasināt situāciju», un arī Bahreinas un Kataras ārlietu ministri aicināja uz «savaldību». Jordānijas Ārlietu ministrija aicināja pielikt pūles eskalācijas novēršanai.

    «Piemērota soda piespriešana šiem noziedzīgajiem slepkavām (..) būs pienākums un uzdevums visiem pretošanās cīnītājiem visā pasaulē,» paziņoja Libānas šiītu kaujinieku grupējuma «Hezbollah» līderis Hasans Nasralla.

    «Pakistāna ar dziļām bažām ir vērojusi jaunāko notikumu attīstību Tuvajos Austrumos, kas nopietni apdraud mieru un stabilitāti reģionā,» paziņoja Pakistānas Ārlietu ministrija.

    «Suverenitātes un teritoriālās integritātes respektēšana ir ANO Hartas pamatprincipi, kas ir jāievēro. Ir arī svarīgi izvairīties no vienpusējām darbībām un spēka lietošanas.»

    «Mēs esam atzīmējuši, ka ASV nogalinājušas augsta ranga Irānas līderi. Saspīlējuma palielināšanās ir satraukusi pasauli,» konstatēja Indijas Ārlietu ministrija.

    «Ir acīmredzams, ka ASV īstenotā operācija palielinās nedrošību un nestabilitāti reģionā (..) Turcija vienmēr ir bijusi pret jebkādu ārēju iejaukšanos reģionā, atentātiem un reliģiskiem konfliktiem,» paziņoja Turcijas Ārlietu ministrija.

    Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs sacīja, ka Londona «vienmēr atzinusi agresīvos draudus», kurus radīja Soleimani un «Kudsas spēki». «Pēc viņa nāves mēs aicinām visas puses uz deeskalāciju. Tālāks konflikts nav mūsu interesēs,» teica Rābs.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē