• Drossinternets.lv vadītāja Maija Katkovska: Kā pareizi reaģēt uz pedofilu aktivitātēm un bērnu kailfoto internetā?

    Viedokļraksts
    Maija Katkovska
    21. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Covid-19 pandēmija ir piespiedusi miljoniem cilvēku uzturēties izolācijā mājās, daudz laika veltot internetam. Vienlaicīgi ir aktivizējušies noziedzīgās pasaules pārstāvji, mēģinot atrast jaunus veidus, kā izplatīt bērnu kailfoto un bērnu seksuālu izmantošanu saturošus materiālus tīmeklī.

    Aisberga redzamā puse ir Latvijas Drošāka interneta centra Drossinternets.lv ziņojumu līnijā saņemtie ziņojumi par nelegālu, kaitīgu interneta saturu un problēmsituācijām interneta vidē.  2020. gada pirmo astoņu mēnešu laikā saņemti 3278 ziņojumi. Vairākums no tiem – 88% ir par pedofiliju un bērnu seksuālu izmantošanu saturošiem materiāliem internetā.

    Ja runa ir par pedofiliju, bērnu kailfoto un bērnu seksuālu izmantošanu saturošiem materiāliem, ikvienam ir jāzina, ka, lai dzēstu attēlu un video no publiskas aprites un palīdzētu atrast varmāku, vispirms ir jāiegaumē norādes, kur attēls vai video internetā ir redzams, kam tika sūtīts, kurš to pārsūtīja utt.

    Saite uz vietu internetā, kur foto vai video publicēti, ir jāsaglabā, lai tas kalpotu par pierādījumu tiesībsargājošām institūcijām, ziņojot par pārkāpumu, taču to nedrīkst pārsūtīt nevienam.

    Pēc tam jāziņo Valsts policijai vai Drossinternets.lv, ziņojot mājaslapā vai mobilajā lietotnē “Drošs internets”. Drossinternets.lv ziņojumu apstrādē sadarbojas ar Valsts policiju, interneta pakalpojumu sniedzējiem un starptautiskās INHOPE asociācijas biedriem, tāpēc šāda veida nelegāli materiāli no publiskas piekļuves parasti tiek dzēsti trīs dienu laikā.

    Nereti bērni publicē kailfoto paši

    Izvērtējot pēdējā gada laikā Drossinternets.lv ziņojumu līnijā saņemtos ziņojumus par bērnu seksuālu izmantošanu un bērnu kailfoto saturošu materiālu apriti internetā, nākas konstatēt, ka arvien biežāk šāda veida saturu rada paši bērni – gan pēc pašu iniciatīvas, gan arī citu pamudināti, filmējot, fotografējot vai izrādot kameras priekšā savu kailo ķermeni.

    Tāpat pēc palīdzības bieži vēršas satraukti vecāki, kuru bērnu kailfoto ir nonākuši internetā.

    No šādas nepatīkamas un pazemojošas situācijas nav pasargāts neviens, tāpēc vecākiem ir jāzina, kā būtu pareizi rīkoties, ja pēc palīdzības vēršas bērns.

    Svarīgi ir darīt visu, lai notikušais bērna psiholoģisko stāvokli ietekmētu pēc iespējas mazāk.  Ir jāsaprot – ja bērns kļuvis par upuri, viņš nereti baidās meklēt palīdzību, jo var izjust lielu kaunu, vainas sajūtu, bezspēcību, bailes, pazemojumu un dusmas par notikušo.

    Kā pareizi rīkoties?

    Pirmkārt, ja cietušais bērns norāda uz vienaudžiem, kuri iesaistījās attēla izplatīšanā, tad aiciniet personas, kuru rokās nonācis bērna kailfoto vai video, to dzēst no savām viedierīcēm, lai nepieļautu tālāku izplatību. Nekavējoties jāziņo arī sociālo tīklu administrācijai, pieprasot dzēst saturu, jo šāds saturs ir pretrunā ar sociālo tīklu lietošanas noteikumiem. Saites uz ziņošanas rīkiem ir pieejamas Drossinternets.lv mājaslapā atrodamajā Sociālo tīklu drošības ceļvedī. 

    Otrkārt, jādara viss, lai saglabātu pierādījumus – foto, video, ekrānšāviņus, un jāziņo Drossinternets.lv vai Valsts policijai. Tas palīdzēs dzēst attēlu un video no publiskas aprites un veikt nepieciešamās darbības, lai atrastu varmāku, kurš ir izvilinājis no bērna kailfoto.

    Treškārt, uzmanīgi jāuzklausa bērns, nenosodot, nepārtraucot un neuzdodot jautājumus. Ir arī svarīgi uztvert stāstīto, neizrādot sakāpinātas emocijas, citādi bērns var noslēgties un neatklāt patiesību par notikušo.

    Visticamāk, bērns ir situācijas upuris, tāpēc jums viņš ir jāatbalsta, nevis jāsoda. Visdrīzāk bērns būs satraukts, nomākts vai nobijies, tādēļ parūpējieties, lai viņš jūtas drošībā.

    Ceturtkārt, bērnam nav ieteicams solīt, ka saruna paliks tikai starp jums, bet jāpaskaidro, ko darīsiet ar šo informāciju, kam tā tiks tālāk nodota un kāpēc tā jārīkojas. Ir jāņem vērā, ka par notikušo vardarbību pret bērnu, iespējams, būs jāinformē arī skolas sociālais pedagogs, jo nereti kailfoto ir redzējuši un to izplatīšanā iesaistījušies arī skolas skolēni.

    Jāmāca atbildība par savu rīcību

    Lai pasargātu bērnus no līdzīgām situācijām, vecākiem ir jāmāca savām atvasēm atbildība par savu rīcību internetā. No agra vecuma bērnam ir jāsaprot, ka internetā, tāpat kā reālajā dzīvē, pastāv stingri noteikumi attiecībā uz savstarpējo saziņu un tie ir jāievēro. Laiku pa laikam sarunā ar bērniem ir vērts atgriezties pie šīs tēmas, kas ir ļoti plaša un nav viegli saprotama pat pieaugušajiem. Ikviena vecāka uzdevums ir pastāstīt, ka bērnu kailfoto izplatīšana ir pārkāpums interneta vidē. Atbilstoši Latvijas likumdošanai par šādu rīcību var piemērot reālus sodus.

    Nobeigumā ir jāuzsver, ka jebkādas darbības ar nepilngadīgas personas kailfoto internetā ir nelegāla satura izplatīšana. Par jebkuru bērnu kailfoto internetā nekavējoties jāziņo Drossinternets.lv vai Valsts policijai. Saskaņā ar Latvijas likumdošanu persona, kas rada vai izplata bērnu kailfoto, var tikt saukta pie kriminālatbildības, kura iestājas jau no 14 gadu vecuma.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē