• Tālāk no grēka: Pērn 14 620 Latvijas iedzīvotāji lieguši sev pieeju azartspēlēm un izlozēm

    Psiholoģija
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Free Images
    Kopš 2020. gada 1. janvāra no azartspēlēm pašatteikušos personu reģistrā iekļauti jau vairāk nekā 14 620 Latvijas iedzīvotāji, kas sev brīvprātīgi lieguši piekļuvi azartspēlēm un izlozēm spēļu zālēs un interneta vidē.

    «Latvijas iedzīvotāju aktivitāte, piesakoties Pašatteikušos personu reģistrā, ir augsta – pirmajā reģistra darbības gada laikā lielākā daļa azartspēļu riskam pakļauto personu ir sev liegušas pieeju azartspēlēm. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka šīs personas ir brīvas no azartspēļu atkarības riska – reģistrs ir viens no rīkiem, kas var palīdzēt cīņā ar atkarību. Apzinoties problēmu, ir jāvēršas arī pie ārsta – narkologa vai psihoterapeita – un atlabšanas laikā ir vēlams saņemt psihologa palīdzību,»  saka Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas priekšniece Signe Birne.

    2020. gada laikā Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijā klātienē un attālināti sniegtas vairāk nekā 550 bezmaksas psihologa konsultācijas azartspēļu spēlētājiem un viņu tuviniekiem.

    «Pērn trauksme un nenoteiktības sajūta, neziņa par nākotni ir ietekmējusi daudzus. Īpaši smags šis laiks ir bijis cilvēkiem ar atkarības problēmām un viņu tuviniekiem, kam arī nepieciešama palīdzība un psiholoģiskais atbalsts.

    Slimības apzināšanās ir pirmais solis ceļā uz atveseļošanos, bet to var būt grūti vai teju neiespējami paveikt vienam.

    Tāpēc ir būtiski lūgt pastāvīgu psiholoģisko atbalstu sertificētam speciālistam un paralēli iesaistīties spēlmaņu atbalsta grupās, kur azartspēļu atkarīgie dalās pieredzē, kā sadzīvot ar šo slimību,» aicina Magdalēna Pranaite, Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas psiholoģe.

    2019. gadā publicētajā Veselības ministrijas pētījumā, konstatēts, ka azartspēļu atkarības riskam Latvijā varētu būt pakļautas vairāk nekā 16 000 personas. Lai aizsargātu sabiedrības intereses un fizisko personu tiesības atturēties no pārmērīgas tieksmes spēlēt azartspēles, tajā skaitā interaktīvās azartspēles, vai piedalīties interaktīvajās izlozēs,  Latvijā kopš 2020. gada 1. janvāra darbojas visaptverošs Pašatteikušos personu reģistrs.

    Pašatteikušos personu reģistrā sevi iekļaut var brīvprātīgi, un tas ir jādara katram personīgi. Šobrīd, ārkārtējās situācijas laikā iesniegumu ar pieteikumu reģistram var iesniegt tikai attālināti, reģistra tīmekļa vietnē, personas autentifikācijai izmantojot elektroniskās identifikācijas rīkus. Reģistrācija stājas spēkā iesnieguma iesniegšanas dienā.

    Ieejot spēļu vietā (gan fiziskā, gan interneta vidē), ikvienai personai jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, lai pārliecinātos, vai persona nav iekļāvusi sevi Pašatteikušos personu reģistrā. Reģistrā iekļautajām personām ieeja vai pieeja azartspēlēm ir liegta. Reģistra liegums attiecas uz visām klasiskajām azartspēlēm, interaktīvajām azartspēlēm un interaktīvajām izlozēm, minimālais lieguma termiņš ir 12 mēneši. Liegumu ir iespējams pagarināt, atkārtoti iekļaujot sevi reģistrā.

    Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija aicina ikvienu, kurš iekļāvis sevi Pašatteikušos personu reģistrā 2020. gada janvārī, norādot minimālo termiņu, apsvērt iespēju to pagarināt.
     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē