• VIDEO: NHL spoži debitē vēl viens latviešu vārtsargs — Matīss Kivlenieks

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    20. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Bruce Bennett/Getty Images/NHL
    Latvijas hokeja vārtsargs Matīss Kivlenieks svētdien Nacionālās hokeja līgas (NHL) debijas spēlē ielaida tikai vienus vārtus un palīdzēja savai komandai Kolumbusas Blue Jackets izcīnīt uzvaru, kas ļāva latviešu hokejistam iegūt spēles otrās zvaigznes godu.

    Blue Jackets viesos ar 2:1 (0:1, 0:0, 2:0) uzvarēja Ņujorkas Rangers, svinot jau piekto panākumu pēc kārtas. Kivlenieks vārtos aizvadīja visu spēli un tika galā ar 31 no 32 pretinieku metieniem, atvairīdams 96,9% raidījumu.

    Kivlenieks kļuva par piekto latviešu vārtsargu, kurš aizvadījis vismaz vienu spēli NHL. Pirms Kivlenieka pasaules spēcīgākajā līgā vārtos stājušies ir arī Artūrs Irbe, Pēteris Skudra, Kristers Gudļevskis un viņa komandas biedrs Elvis Merzļikins.

    Kivlenieks vienīgos vārtus ielaida pirmā perioda 19. minūtē, kad Breidijs Šejs Blue Jackets aizsardzības zonā pilnībā nepiesegts ieguva ripu, kas atlēca no laukuma apmales, neapturēdams raidot to vārtu augšējā stūrī.

    19. janvāris Latvijas hokeja vēstures grāmatās paliks atmiņā ar retu ierakstu, jo vienas sezonas laikā vienā klubā debiju ir piedzīvojuši divi Latvijas vārtsargi. Kivleniekam debijas spēle padevās krietni labāk nekā Merzļikinam, kurš cīņā pret Pitsburgas Penguins ielaida septiņus vārtus, tonakt izceļoties arī Teodoram Bļugeram.

    Elvis Merzļikins šo spēli izlaida, jo dienu iepriekš viņš ar 41 atvairītu metienu kaldināja Blue Jackets uzvaru pār Karolīnas Hurricanes.

    «Biju nedaudz uztraucies, bet centos pret šo spēli attiekties kā pret jebkuru citu maču,» piezemēts pēc pirmā panākuma NHL bija Kivlenieks. «Svarīgākais, ka ieguvām divus punktus. Par to esmu gandarīts.»

    Latvijas vārtsargs Ziemeļamerikā izgājis cauri teju vai visiem līmeņiem. Aizokeāna karjeras ievadā viņš divas sezonas pavadīja Ziemeļamerikas Hokeja līgā (NAHL), vēlāk gadu nospēlēja Savienoto Valstu hokeja līgā (USHL), bet vēlāk jau lēnām caur Austrumkrasta hokeja līgu (ECHL) izsita ceļu tuvāk NHL, spēlēdams Amerikas hokeja līgā (AHL).

    «Godīgi sakot, aizvien vēl nespēju aptvert, kas ir noticis. Visticamāk, spilgtākas sajūtas būs dienu pēc spēles,» smejoties teica Kivlenieks. «Skaidrs, ka šis ir sapņu piepildījums, jo ne visiem izdodas aizvadīt spēli NHL un pie tam izcīnīt uzvaru. Prieks, kā nospēlēja komanda – mača galotnē vairākkārt tika bloķēti metieni, bet Olivers Bjorkstands izcēlās ar diviem vārtu guvumiem.»

    Vārtsargs arī dalījās sajūtās par spēlēšanu pret tādām superzvaigznēm, kā Artēmijs Panarins, kurš otrajā periodā no tuvas distances vairākkārt neveiksmīgi mēģināja pārspēt Kivlenieku.

    «Šādi atvairīti metieni dod nelielu pārliecības devu. Domāju, ka ikvienam vārtsargam lieli »seivi" sniedz vairāk pārliecības un drošības sajūtu," norādīja latvietis, kurš arī neslēpa, ka spēles gaitā jau juties komfortablāk. «Spēlei ritot, mēģināju izslēgt visus pārējos faktorus, lai varu koncentrēties uz savu sniegumu. Mēģināju atstāt »tīru" galvu, lai neizdomātu ko lieku un neizdarītu nevajadzīgas kustības."

    Kivlenieks arī atklāja, ka pirms debijas aprunājies ar tautieti Elvi Merzļikinu, kurš pēdējās desmit spēlēs Blue Jacket komandai atnesis astoņus panākumus.

    «Nedaudz aprunājāmies pirms dueļa. Pavaicāju, kā viņš jutās savā debijā, ko man sagaidīt un līdzīgas lietas,» par savstarpējo dialogu ar Merzļikinu stāstīja vārtsargs. «Tāpat aprunājos ar mūsu vārtsargu treneri Meniju Legasu. Šīs sarunas man palīdzēja veiksmīgāk aizvadīt spēli.»

    Kolumbusas vienības debitants svētdienas spēlē izgāja cauri arī nelielajām ugunskristībām, kuras piedzīvo ikviens hokejists savā pirmajā duelī. Kivlenieks bija pirmais spēlētājs, kurš devās laukumā, bet pārējie komandas biedri krietni nogaidīja līdz pievienojās viņam, ļaujot «jaunajam» izslidot pāris goda apļus. Pats vārtsargs pēc spēles atzina, ka tiklīdz sapratis, kas notiek, sācis smieties.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē