• Sporta apakškomisija aicinās valdību valsts budžetā paredzēt naudu lielajiem sporta pasākumiem

    Sabiedrība
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    17. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Tom Banks
    Lai Latvijā varētu norisināties starptautiska mēroga lieli sporta pasākumi, tiem jānodrošina pietiekams finansējums, un nepieciešamie līdzekļi ir jāparedz valsts budžetā, nevis nauda lielākoties jāņem no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem vai apropriāciju pārdalēm. To otrdien, 17.septembrī, sacīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Sandis Riekstiņš. Apakškomisijas deputāti lēma ar attiecīgu vēstuli vērsties Ministru kabinetā un Finanšu ministrijā, informē Saeimas preses dienests.

    “Tā ir ierasta prakse, ka nozīmīgu sporta sacensību organizētāji līdz pēdējam brīdim nezina, vai valsts atbalstīs konkrēto pasākumu, kāds varētu būt pieejamais finansējums un vai vispār pasākumu varēs sarīkot. Nereti jau laikus ir jāiegādājas sacensību licences vai jāiemaksā dalības nauda, un neziņa par finansējumu var apdraudēt iekļaušanu starptautisko pasākumu kalendārā. Savukārt atgriešanās šajā apritē parasti jau ir daudz sarežģītāka, jo jāpierāda, ka mums var uzticēties un ka tomēr varam sarīkot augsta līmeņa starptautiskas sacensības,” pauda apakškomisijas priekšsēdētājs. 

    Lielo sporta pasākumu sarīkošanai nākamgad valsts budžetā plānots atvēlēt nepilnus 0,5 miljonus eiro, lai gan sporta nozarei tam būtu nepieciešami 3,4 miljoni.

    Šādā situācijā nav skaidrības, kā, piemēram, Latvija varēs nākamā gada sākumā nodrošināt starptautisko sacensību norisi Siguldas bobsleja trasē un gatavošanos pasaules hokeja čempionātam Rīgā 2021. gadā, atzīmēja Riekstiņš. 

    Kā zināms, tā paša iemesla dēļ ir apdraudēta arī Latvijas posma palikšana pasaules rallijkrosa čempionāta (WorldRX) kalendārā, jo seriāla rīkotāji no posmu organizatoriem pieprasa garantijas par licences maksu, bet Latvijas puse tādas pagaidām nevar sniegt, jo nav skaidrības ar sporta pasākumu finansējumu. 

     

    Neste WorldRX of Latvia šogad risinājās ceturto reizi pēc kārtas un šajā laikā Latvijas posms ticis divreiz ticis atzīts par labāko visā čempionātā.

    Sporta apakškomisija vēstulē plāno aicināt Ministru kabinetu un Finanšu ministriju valsts budžeta bāzes izdevumos paredzēt konkrētu finansējumu sportam, ņemot vērā starptautisko sacensību kalendāru, un noteikt kritērijus, pēc kādiem sporta organizācijas varētu pretendēt uz attiecīgu finansējumu sacensību rīkošanai.     

    Apakškomisijas deputātus par aktualitātēm sporta jomā šodien iepazīstināja Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks, Sporta departamenta direktors Edgars Severs, tostarp arī informējot par sporta nozares attīstības darba grupas paveikto. Būtiski, ka starp iesaistītajām institūcijām, sociālajiem partneriem un sporta organizācijām panākta vienošanās par prioritāro virzienu maiņu sportā un kā prioritāti plānots noteikt bērnu un jauniešu sportu, kas secīgi pārietu uz augstu sasniegumu sportu vai tautas sportu.    

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē