• Somijas hokeja izlase trešo reizi vēsturē triumfē PČ; Kanāda saglabā līderpozīciju IIHF rangā

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    27. maijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: IIHF
    Somijas hokeja izlase svētdien Bratislavā triumfēja pasaules čempionāta augstākās divīzijas turnīrā, planētas meistarsacīkstēs triumfējot trešo reizi vēsturē.

    Somija pasaules čempionāta finālā ar 3:1 (0:1, 1:0, 2:0) pārspēja hokeja dzimtenes Kanādas valstsvienību.

    Somijas valstsvienība par pasaules čempioni kļuvusi 1995., 2011. un nu arī 2019.gadā.

    Turnīra galvenajā spēlē ar diviem gūtiem vārtiem izcēlās Marko Antila. Viņš un Kanādas izlases aizsargs Šī Teodors tika atzīti par labākajiem spēlētājiem savās komandās šajā finālmačā.

    Par turnīra vērtīgāko spēlētāju jeb MVP tika atzīts Kanādas izlases uzbrucējs Marks Stouns, kurš ar astoņiem precīziem metieniem bija čempionāta labākais vārtu guvējs.

    Mediju veidotajā simboliskajā izlasē tika iekļauti: vārtsargs Andrejs Vasiļevskis (Krievija), aizsargi Filips Hroneks (Čehija) un Miko Lehtonens (Somija), kā arī uzbrucēji Stouns, Viljams Nīlanders (Zviedrija) un Jakubs Vorāčeks (Čehija).

    Savukārt sacensību direktorāts par labākajiem savās pozīcijās atzina vārtsargu Vasiļevski, aizsargu Hroneku un Krievijas izlases uzbrucēju Ņikitu Kučerovu.

    Spēlē par bronzas medaļām Krievijas hokeja izlase svētdien Bratislavā izcīnīja pasaules čempionāta bronzas medaļas, ar 3:2 (1:2, 1:0, 0:0, 0:0, 1:0) pēcspēles metienu sērijā pārspējot Čehiju. Krievijai šī ir piektā bronza pasaules čempionātos.

    Pirms tam sestdien pusfinālā Kanāda ar 5:1 apspēlēja Čehiju, bet Somija negaidīti ar 1:0 pieveica krievus.

    Somi finālu sasnieguši pirmo reizi kopš 2016. gada, kad izšķirošajā mačā nācās piekāpties tieši kanādiešiem.

    Kanāda pasaules čempionāta finālā iepriekšējo reizi spēlēja 2017. gadā, kad gan piekāpās Zviedrijai. Pirms tam kanādieši par planētas labāko izlasi bija kļuvusi divus gadus pēc kārtas. Kopumā Kanāda par pasaules čempioni kronēta 26 reizes.

    Latvijas izlase šajā čempionātā ceturtdaļfinālā neiekļuva un turnīru noslēdza desmitajā vietā.

    Turnīrā startējošās 16 komandas tika sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantēja septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilga līdz otrdienai, katras apakšgrupas četras labākās komandas pusfinālā turpina cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas – Francija un Austrija – augstāko divīziju pamet. To vietā nākamajā gadā nāks Kazahstāna, kura augstākajā divīzijā nav spēlējusi trīs gadus, un Baltkrievija, kuras ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā un kvalificējās pārejai uz elites divīziju.

    Kanādas hokeja izlase pēc Slovākijā aizvadītā pasaules čempionāta saglabājusi vadību Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) rangā, kamēr Latvija atgriezusies pirmajā desmitniekā un ieņem desmito pozīciju. Jaunais pasaules rangs publicēts uzreiz pēc pasaules čempionāta.

    Ranga vadību saglabājusi Kanāda, kuras kontā ir 3705 punkti, uz otro vietu no trešās pakāpusies Krievija (3640), bet pirmo trijnieku noslēdz pasaules čempione Somija (3615), kas pakāpusies par divām vietām. Savukārt iepriekšējo divu gadu pasaules čempione Zviedrija ar 3615 punktiem no otrās vietas noslīdējusi uz ceturto, tai seko Čehija (3465), ASV (3430), Vācija (3355) un Šveice (3325), kas noslēdz pirmo astoņnieku.

    Astoņas spēcīgākās ranga komandas automātiski nodrošinājušas vietu 2022. gada Pekinas olimpiskajās spēlēs, kamēr pārējām būs jāsacenšas kvalifikācijā, tostarp Latvijai, kas izšķirošajā atlases kārtā nākamgad uzņems Franciju, Itāliju un vienu komandu no trešās kārtas kvalifikācijas grupas uzvarētājiem.

    Devītā rangā ir Slovākija (3040), bet pirmo desmitnieku tagad noslēdz Latvija (3025), kas pakāpusies no 11. vietas, apsteidzot divas pozīcijas zaudējušo Norvēģiju (3005). Uzreiz aiz norvēģiem ir Dānija un Francija, bet pirmo sešpadsmitnieku noslēdz Baltkrievija, Austrija un Itālija.

    Lietuva un Igaunija rangā ir attiecīgi 24. un 26.vietā.

    Rangs tiek ņemts vērā, lai sastādītu nākamā gada pasaules čempionāta apakšgrupas, tomēr organizatoru interesēs var tikt veiktas izmaiņas.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē