• SOK pieļauj Tokijas olimpisko spēļu pārcelšanu

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    22. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Sharon Hahn Darlin, flickr.com/sharonhahndarlin
    Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) tuvāko četru nedēļu laikā lems par 2020. gada Tokijas Olimpiādes norisi, pieļaujot arī spēļu pārcelšanu.

    Aģentūra Reuters ziņo, ka SOK strādā pie dažādiem scenārijiem, kas iekļauj olimpisko spēļu pārcelšanu uz vēlāku laiku. SOK uzsver, ka pagaidām saglabā opciju spēles sākt 24. jūlijā un arī pieļauj to pārcelšanu uz vēlāku laiku.

    «SOK sadarbībā ar olimpisko spēļu rīkotāju komiteju, Japānas varasiestādēm un Tokijas pašvaldību uzsāks detalizētas sarunas, lai izvērtētu situāciju visā pasaulē un to ietekmi uz olimpiskajām spēlēm, iekļaujot pārcelšanas scenāriju. SOK ir pārliecināta, ka sarunas noslēgsies tuvāko četru nedēļu laikā,» teikts SOK paziņojumā.

    SOK arī uzsver, ka spēļu pilnīga atcelšana nebūtu risinājums un šāda jautājuma nav tās dienaskārtībā.

    Arī Japānas valdība pirmdien paziņoja, ka ir gatava veikt pārrunas par četrgades notikuma pārcelšanu.

    «Ja Japāna nespēs jūlijā aizvadīt pilnvērtīgas spēles Covid-19 vīrusa izplatības dēļ, valstij ir jāapsver iespēja tās pārcelt, pasargājot sportistu un līdzjutēju veselības,» pirmdien valdības sēdē teica premjerministrs Šindzo Abe.

    Abe piebilda, ka pilnīga Olimpiādes atcelšana neesot iespējama, kam piekrīt arī SOK.

    Iepriekš vairākus mēnešus Japānas puse stingri iestājās par spēļu aizvadīšanu laikā, vairākkārt norādot, ka visas sporta būves ir teju vai pabeigtas un sagatavošanās darbi noris pēc plāna.  

    Japānas puse par Olimpiādes iespējamo pārcelšanu pirmdien runājusi pirmo reizi, bet skaidrs, ka viņu pozīciju vairāk vai mazāk ietekmējis SOK viedoklis, kas pausts svētdien.

    Gala lēmumu šajā jautājumā var pieņemt SOK, Japāna un Japānas Olimpiskā komiteja, jo visas trīs puses līgumu par Olimpiādes rīkošanu parakstīja 2013. gadā.

    Pēdējo dienu laikā vairākas ietekmīgas sporta organizācijas paudušas vēlmi pārcelt olimpiskās spēles uz 2021. gadu.

    Ja Tokijas Olimpiādes norise netiks pārcelta uz nākamo gadu, Kanādas un Austrālijas sportisti šogad tajās nepiedalīsies, svētdien paziņoja abu valstu Olimpiskās komitejas pārstāvji.

    «Kanādas Olimpiskā komiteja (COC) un Kanādas Paraolimpiskā komiteja (CPC) atbalsta Atlētu komisijas, Nacionālo sporta organizāciju un valdības lēmumu uz šīs vasaras olimpiskajām spēlēm nesūtīt valsts sportistus,» teikts COC paziņojumā. 

    Šobrīd olimpiskajām spēlēm ir kvalificējušies 57% no sportistiem. Valstis var būt drošas par savām izcīnītajām kvotām, jo tās mainītas netiks. SOK gan pieļauj iespēju, ka, nenotiekot kvalifikācijas sacensībām, pārējās ceļazīmes var noteikt pēc federāciju rangiem vai pēc vietām jau aizvadītos kvalifikācijas turnīros.

    Tokijas olimpiskajām spēlēm šogad jāpulcē aptuveni 11 000 dalībnieku. Olimpiādes sākums paredzēts 24. jūlijā, bet mēnesi vēlāk notiktu paralimpiskās spēles.

    Pasaules vēsturē līdz šim atceltas tikai trīs olimpiskās spēles un visos iepriekšējos gadījumos tas notika kara dēļ. Pirmais pasaules karš liedza aizvadīt 1916. gada vasaras olimpiskās spēles Berlīnē, bet Otrā pasaules kara dēļ nenotika 1940. gada vasaras olimpiskās spēles Tokijā un četrus gadus vēlāk sportisti nepulcējās arī Londonā. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē