• Beidzot noslēdzies Oskara Melbārža sešus gadus ilgais ceļš pēc olimpiskās zelta medaļas!

    Sabiedrība
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    15. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Sestdien, 15. februārī, Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē notika īpaša svinīgā apbalvošana – Latvijas bobsleja ekipāžām, ko pirms sešiem gadiem Soču olimpiskajās spēlēs pilotēja Oskars Melbārdis, tika pasniegtas olimpiskās zelta un bronzas medaļas. Bez miljonu TV auditorijas, goda pjedestāla un fotogrāfu tūkstošiem, taču svarīga, jo – godīga.

    Kāpēc tikai tagad un kāpēc Oskaram Melbārdim? Tāpēc, ka šis ir viens no stāstiem plašajā Krievijas dopinga sāgā.

    Ziemas olimpisko spēļu rīkošana Krievijai bija iespēja sapelnīt pozitīvos punktus pasaules acīs un parādīt savu varenību. Tam tika veltīti visi – gan legāli, gan nelegāli – spēki, un rezultāts tika sasniegts – Krievijas sportisti 2014. gada Olimpiādē izcīnīja 33 medaļas. Taču pēc Soču spēlēm sacēlās sporta vēsturē lielākais skandāla vilnis, kad atklājās, ka krievu sportisti, apzināti vai neapzināti, ir piedalījušies valsts uzturētā dopinga shēmā. Sekoja tiesu prāvas, diskvalifikācijas, sodi un medaļu pārdale.

    Iekrita arī divkārtējais Soču olimpiskais čempions bobslejā Aleksandrs Zubkovs… Un tā Oskara Melbārža pilotētā bobsleja četrinieku ekipāža no olimpiskajiem vicečempioniem kļuva par čempioniem, bet divnieku konkurencē no piektās vietas Oskars pacēlās uz bronzas pozīciju.

    Tas viss, protams, ir skaisti, un Latvija savā sporta vēsturē var ierakstīt pirmo zelta medaļu ziemas olimpiskajās spēlēs, tomēr daudz patīkamāk būtu bijis, ja Oskars ar puišiem stāvētu uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena tur, Sočos, un visās pasaules televīzijās plīvotu sarkanbaltsarkanais karogs un skanētu Latvijas himna.

    Notikumu hronoloģija

    • 2014. gada 17. februāris.
      Bobsleja divnieku sacensībās Oskars Melbārdis/Daumants Dreiškens izcīna piekto vietu, atkārtojot Latvijas bobelsjistu labāko rezultātu olimpiskajās spēlēs. Zeltu iegūst Aleksandrs Zubkovs/Aleksandrs Vojevoda. Sudraba medaļu izcīna šveiciešu pilota Beata Hefti divnieks, bet bronzu dramatiskā cīņā ieguva nu jau mūžībā aizgājušais amerikānis Stīvens Holkombs, tikai par 0,03 sekundēm apsteidzot citu mājinieku Aleksandru Kasjanovu.
    • 2014. gada 23. februāris.
      Oskara Melbārža četrinieku ekipāža (Melbārdis, Daumants Dreiškens, Arvis Vilkaste un Jānis Strenga) izcīna otro vietu, kļūstot par olimpiskajiem vicečempioniem. Četru braucienu summā latvieši par 0,09 sekundēm piekāpās mājinieku kvartetam, ko pilotēja Zubkovs.
    • 2014. gada 22. oktobris.
      Īpaši sasauktā preses konferencē Maskavā Aleksandrs Zubkovs paziņo par profesionālās sporta karjeras pabeigšanu.
    • 2015. gada maijs.
      Intervijā laikrakstam The New York Times bijušais Maskavas antidopinga laboratorijas vadītājs Grigorijs Rodčenkovs pastāsta, ka Zubkovs un olimpiskais čempions skeletonā Aleksandrs Tretjakovs bijuši valsts atbalstītas dopinga programmas dalībnieki. Izskan informācija par dopinga analīžu falsifikāciju. Sākas izmeklēšana.
    • 2016. gada 2. jūnijs.
      Aleksandru Zubkovu ievēl par Krievijas Bobsleja federācijas prezidentu.
    • 2016. gada jūlijs.
      Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas pirmais ziņojums liecina – Krievijas sportistu Sočos ņemto dopinga analīžu proves ir samainītas un aizdomas krīt uz 12 medaļniekiem. Lai arī WADA ziņojumā uzvārdi netika nosaukti, bija minēti attiecīgo sportistu medaļas un pārstāvētais sporta veids, no kā Krievijas mediji izsecināja, ka to vidū ir arī Zubkovs.
    • 2017. gada novembris.
      Turpinoties izmeklēšanai, atklātībā nonāk informācija, ka Zubkova un Vojevodas Sočos nodotajās dopinga analīzēs konstatēta “nenormāla” sāls koncentrācija, kāda šajos platuma grādos dzīvojošiem cilvēkiem fizioloģiski nav iespējama, kas norāda uz analīžu falsifikāciju un aizliegto preparātu slēpšanu.

    • 2017. gada 24. novembris.
      Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) pēc izmeklēšanas komisijas ziņojuma uz mūžu diskvalificē daudzus Krievijas sportistus, ieskaitot Soču olimpisko spēļu čempionu bobslejā četrinieku un divnieku ekipāžām Aleksandru Zubkovu. Tādējādi četriniekos zelts pienākas Latvijas pilota Oskara Melbārža kvartetam.
    • 2017. gada 29. novembris.
      Aleksandrs Zubkovs paziņo, ka neatdošot savu olimpisko zelta medaļu. «Kamēr nebūs sniegti pierādījumi, ne es, ne arī citi sportisti neatdos medaļas, kas ir nopelnītas ar sviedriem un asinīm,» toreiz teica Zubkovs.
    • 2018. gada 1. februāris.
      Starptautiskā Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) atceļ Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) piespriestās diskvalifikācijas 28 Krievijas sportistiem, saglabājot to Aleksandram Zubkovam un Aleksandram Kasjanovam, kura pilotētais divnieks Soču olimpiādē izcīnīja bronzu. Apelāciju iesniedza kopumā 42 atlēti.
    • 2018. gada 22. augusts.
      Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) pēc ilgas tielēšanās oficiāli atzīst Krievijas bobslejistu diskvalifikāciju, pēc kuras zelta medaļas bobsleja četrinieku sacensībās pienākas Latvijas ekipāžai ar pilotu Oskaru Melbārdi.
    • 2018. gada 22. novembris.
      Maskavas pilsētas tiesa atļauj bijušajam bobslejistam Aleksandram Zubkovam nepildīt Starptautiskās Sporta arbitrāžas tiesas (CAS) lēmumu atdot 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs izcīnītās zelta medaļas. Zubkovs prasībā tiesai uzstāja, ka CAS lēmums ir pretrunā ar «publisko kārtību Krievijas Federācijā».
    • 2019. gada 27. marts.
      SOK oficiāli apstiprina Soču ziemas olimpisko spēļu bobsleja sacensību rezultātus un par olimpisko čempionu bobsleja četrinieku sacensībās kļūst Oskars Melbārdis ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu.

    2014. gada Soču olimpisko spēļu oficiālie rezultāti bobslejā četrinieku ekipāžām SOK mājas lapā.
    2014. gada Soču olimpisko spēļu oficiālie rezultāti bobslejā četrinieku ekipāžām SOK mājas lapā.

    • 2020. gada 15. februāris.
      Oskars Melbārdis ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu Siguldā, Pasaules kausa posma laikā, oficiāli saņem 2014. gada Soču olimpisko spēļu zelta medaļas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē