• Saulesbrilles. Cik daudz tu par tām zini?

    Interesanti
    Klubs
    Klubs
    25. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Izejot saulē, ar ierastu kustību uzliekam saulesbrilles, un diez vai kāds aizdomājas par to, kas radījis šo optikas brīnumu.

    Interesanti, ka Edvīnu Lendu, kurš 1929. gadā izgudroja polarizējošo filtru un sāka ražot polarizējošās saulesbrilles, sadarbības partneri nekad nav uzskatījuši par nopietnu biznesmeni, drīzāk – fantazētāju un neprātīgu ideju akumulatoru. Jau studējot Hārvardā, Lendam radās ideja radīt polarizējošus stiklus, kas atspoguļo pretim braucošās mašīnas gaismu. Kā vēsta biogrāfi – lai īstenotu savu ideju, izgudrotājs pie sava dzīvokļa sienas piekāris plakātu ar uzrakstu «Katru vakaru piecdesmit cilvēku iet bojā, jo viņus apžilbina.» Jau 1937. gadā izgudrotājs nodibināja «Polaroid Corporation.»

    Lendu bagātu padarīja Otrais pasaules karš, kad firmā ražoja nakts tēmēkļus, periskopus un binokļus. Lenda lēcas tika nosauktas par svarīgāko izgudrojumu pēdējo 100 gadu laikā, un valdība viņu uzaicināja darboties militārā un tehniskā plānojuma padomē.

    1975. gadā akcionāru sazvērestības dēļ Lendu atcēla no kompānijas prezidenta amata, un viņš pat nepiedalījās uzņēmuma 50 gadu jubilejas svinībās. Izgudrotājs nomira 1991. gadā, taču viņa radītās polarizējošās lēcas turpina savu misiju – tās aizsargā pret ultravioletajiem stariem, mazina atspīdumu no ūdens, smiltīm, sniega un slapja asfalta. Redzamība bez apžilbšanas un skaidri kontrasti ir būtiski, ja daudz laika jāpavada pie ūdens vai auto stūres.

    Aktīva dzīvesveida piekritējiem, kas saulesbrilles uzliek gan pārgājienā, gan zvejošanā, gan burāšanā, gan kāpjot kalnos, gan slēpojot, noteikti gribas, lai brilles ne tikai aiztur smilšu graudus un pasargā no ūdens šļakatām, bet arī rada pietiekami skaidru un kontrastainu attēlu. Piemēram, makšķernieki polarizētas brilles lieto, lai saskatītu to, kas notiek zem ūdens, golfa spēlētāji – lai labāk saskatītu zaļo zāli, bet skrējēji un riteņbraucēji – lai izvairītos no atspīdumiem, kas rodas uz asfalta.

    Vai jūs zinājāt?

    • 50. gados tika radītas pirmās brilles braukšanai naktī.
    • 1975. gadā parādījās aviatoru saulesbrilles, kas kļuva par visu laiku bestselleru.
    • 1985. gadā sadarbībā ar tenisa zvaigzni Borisu Bekeru tika izveidots īpašs aviatoru stils ar maināmām lēcām.
    • Dzeltenas lēcas ir ideālas slēpošanai, kā arī lietošanai miglā un dūmakā.
    • Dzintara krāsas un brūna toņa lēcas ir piemērotas tuvredzīgiem cilvēkiem.
    • Gaiši zilas un zaļa toņa lēcas vispiemērotākās ir tālredzīgiem cilvēkiem.
    • Spoguļpārklājums saules gaismu bloķē par 10–60 procentiem vairāk nekā parastās saulesbrilles.
    • Pirmie saulesbriļļu iedīgļi, iespējams, meklējami jau Romas imperatora Nero laikā, kad viņš gladiatoru cīņas vēroja caur slīpētu dārgakmeni.
    • Briļļu lēcas, kas veidotas no slīpēta kvarca, sākotnēji nēsāja tiesneši brīžos, kad bija jānopratina liecinieki. To viņi darīja tāpēc, lai tik viegli nevarētu nolasīt viņu sejas izteiksmi.
    • Ar tonētām briļļu lēcām pirmo reizi sāka eksperimentēt 18. gadsimtā.
    • 20. gadsimta sākumā saulesbrilles visbiežāk izmantoja mēmā kino zvaigznes, lai pasargātu nogurušās acis no prožektoru gaismas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē