• Pūce: Informācija par VK pārbaudē atklātajiem pārkāpumiem Garkalnē ir šokējoša

    Klubs
    Ziņu aģentūra LETA
    24. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Valsts kontroles (VK) atklātā informācija par pārkāpumiem Garkalnes novada pašvaldībā ir šokējoša, uzskata vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!).

    Pēc iepazīšanās ar pilnu VK veiktās revīzijas ziņojumu Pūce pieprasīs Garkalnes domes priekšsēdētājam Mārtiņam Gunāram Bauzem-Krastiņam (LZS) paskaidrojumus par atklātajiem pārkāpumiem.

    «Publiski izskanējusī informācija par VK atklātajiem pārkāpumiem Garkalnes pašvaldībā ir šokējoša – ilgstoši pārkāpti normatīvie akti, izsaimniekots pašvaldības budžets, necaurskatāma, pretēji vietējo nodokļu maksātāju interesēm organizēta pārvaldība.»

    «Ministrija savas kompetences ietvaros veiks pārbaudi un pieprasīs domes vadībai paskaidrojumus par atklātajiem likumu pārkāpumiem,» pauž Pūce.

    VARAM pēc opozīcijas deputātu sūdzībām par Garkalnes domes vadības darbu, tai skaitā informācijas slēpšanu no deputātiem, jau bija uzsākusi pastiprinātu Garkalnes pašvaldības darbības uzraudzību, apgalvo ministrijā.

    Taujāti, vai tiešām ministrija līdz šim nebija konstatējusi Garkalnes pašvaldībā kādu pārkāpumus, kuri acīmredzot bijuši ilgstoši, iestādē skaidroja, ka pārbaudes pašvaldībās tiek veiktas balstoties uz saņemtajām sūdzībām un izvērtējot konkrētus riskus.

    «Visas no Garkalnes novada domes deputātiem un iedzīvotājiem saņemtās sūdzības par domes vadību un domes darbību tika izvērtētas atbilstoši normatīvo aktu prasībām un ministrija arī, atbilstoši savai kompetencei, reaģēja, pieprasot domei paskaidrojumus un informāciju un uzliekot par pienākumu domei novērst iespējamos pārkāpumus,» apgalvo VARAM.

    Vienlaikus ministrijā vērš uzmanību, ka viņiem nav ar likumu piešķirtas izmeklēšanas tiesības, līdz ar to ministrija nevar savā darbībā piemērot izmeklēšanas darbības un konstatēt noziedzīgā nodarījuma esamību vai neesamību.

    VARAM uzsver, ka likumā ir noteikts, ka Valsts kontrole ir augstākā revīzijas iestāde, kura nodrošina uzraudzību valsts un pašvaldības līdzekļu lietderīgai un efektīvai izmantošanai, savukārt KNAB ir kompetenta iestāde interešu konfliktu jomā un korupcijas apkarošanas jomā, bet Valsts policija veic izmeklēšanu nolūkā konstatēt, vai notikušajā nav saskatāmas noziedzīgā nodarījuma pazīmes. 

    «Kā jebkura cita valsts pārvaldes iestāde, ministrija nevar darboties ārpus normatīvajos aktos piešķirtā pilnvarojuma,» pauž tās pārstāvji, norādot, ka VARAM savas kompetences robežās ir veikusi un veiks arī turpmāk nepieciešamās darbības pašvaldību pārraudzībā.

    Kā ziņots, Garkalnes novada pašvaldībā iedzīvotāju nodokļu nauda tiek tērēta bez pamatojuma un pat izšķērdīgi, pēc revīzijas secinājusi VK, kas pieļauj, ka šāda nesaimnieciska aina izveidojusies saistībā ar trūkumiem novada pārvaldībā.

    Kā uzsver VK, revīzijā konstatētie fakti, kā arī pašvaldības pārstāvju rīcība un attieksme pret tiem ļaujot secināt, ka Garkalnes novada vadība savā darbībā nav ievērojusi labas pārvaldības principus – atklātību, vienlīdzību un tiesisko paļāvību, kā arī vairākos gadījumos pieļāvusi likuma normu pārkāpumus, par kuriem VK jau vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē