• Profesors Vjačeslavs Kaščejevs: Ir bezjēdzīgi dumpoties pret fizikalitāti

    Intervijas
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    9. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Lauma Kalniņa
    Šajā sarežģītajā laikā, kad Latvija dalās vakseros un antivakseros, bet rudens solās būt diezgan traks, ļoti gribējās aicināt uz sarunu kādu nenoliedzami gudru cilvēku. Kvantu fiziķis LU profesors Vjačeslavs Kaščejevs ir viens no mūsu spožākajiem prātiem. Mūsu sarunā viņš bija mainīgs kā rudens diena – te priecīgi smējās, te pēkšņi uzvirmoja īstās dusmās.

    – Brīžiem liekas – viss jau atklāts, nu kur vēl tālāk! Kas pašlaik ir aktuālākais pasaules zinātnē? 

    – Notiek liels investīciju bums kvantu tehnoloģiju nozarē, un tad ir liels jautājums – kas būs nākamais pēc tām IT tehnoloģijām, kas ir nenoliedzami attīstījušās? No ikdienišķas perspektīvas raugoties, mēs jau lielā mērā esam apdzīvojuši to fizikas likumu cietumu, kurā esam iesprostoti.

    Enerģijas nezūdamība neļauj izvērsties tā, kā mēs vēlamies.

    Un, ja aizmirstam par pamatlikumiem, tad varam sagandēt vidi visiem. 

    Fundamentālajās zinātnēs tas pamatlaukums ir izstaigāts un palikušas nišas ekspertiem. Drīzāk pamatjautājumi ir – ko mums iesākt ar šo tehnoloģisko iespēju pārbagātību, un kā tām palīdzēt katalizēt cilvēcisko labumu, nevis ļaunumu un darīt tā, lai tie prieki būtu ne tikai mums, bet arī tiem mūsu pēcnācējiem, kurus mēs nemaz nesatiksim? 

    Lielie temati ir kvantu tehnoloģijas un ilgtspēja – tas, kādā veidā mēs dzīvi uz Zemes padarām iespējamu ilgtermiņā. Tas prasa atrisināt siltumnīcas efektu izraisošo gāzu un izmešu problēmu, kas ir problēma numur viens. Mēs runājamies LU Zinātņu mājā, un šo globālo tendenču atblāzmas varam saskatīt teju katra mūsu pētnieka darbos – tie ir jautājumi par resursu utilizāciju, enerģijas uzkrāšanu un sadalīšanu, efektīvāku materiālu izmantošanu…

    – Vai varētu būt kāds liels atklājums, uz kura sliekšņa mēs pašlaik stāvam?

    – Ir saprotama sabiedrības gaidu projekcija, kuru izveidojis vēsturiskais sabiedrības un zinātnes mijiedarbības ceļš, taču tāds atklājums nav redzams pat pie apvāršņa. Turklāt, ja tas ir gana liels, tad to neviens nevar tagad paredzēt. Tādas lietas kā glāstāmie telefoni un sociālie tīkli mūs pārņēma nesagatavotus, un vēl nesen neviens futurologs nespēja iedomāties, ko tie nesīs. Mūsdienās zinātnē tie procesi vairāk ir evolucionāri nekā revolucionāri.

    Bet gaisma jāmeklē garīgajā jomā, cilvēkos! Nevajag to, kā mums pietrūkst, gaidīt no nedzīvā!

    – Jūs teicāt par fizikas likumu cietumu, kurā esam iesprostoti, – vai kaut kur varētu būt arī sprauga, pa kuru mēs spētu no tā izkāpt ārā?

    – Nevajag kāpt ārā! Ja jūs izkāpsiet pa logu, jūs nositīsieties! Šīs sienas ir ļoti praktiskas. Bet gaisma jāmeklē garīgajā jomā, cilvēkos! Nevajag to, kā mums pietrūkst, gaidīt no nedzīvā! Ne velti uzņem zinātniskās fantastikas filmas, kur mēs iztēlē varam pārkāpt robežas, izspēlēt attiecības un sapņus un labāk saskatīt to, kas mūs padara par cilvēkiem, – līdzīgi kā bioloģiskā līmenī sapņos to dara mūsu smadzenes. 

    Ir bezjēdzīgi dumpoties pret fizikalitāti. Politiskos noteikumus var mainīt, bet daba uzliek noteikumus, kurus jāievēro. Tīri fiziskās labsajūtas ziņā mēs esam iekārtojušies labāk nekā karaļi no pasakām. Un skatieties, kas notiek, ja kaut kas visai primitīvs, neliela ģenētiskā koda virtenīte apdraud šo komfortu! 

    Visu interviju lasiet žurnālā Ieva un portālā Santa+.

    • «Es tagad dzīvoju pilnīgi citu dzīvi – daudz vienkāršāku. Skatos uz lietām atvērtāk un godīgāk.» Intervija ar aktrisi Agnesi Budovsku 
    • Ja gribi savu bērnu mājās mācīt pati
    • Kvantu fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs: «Man ļoti sāp, ka publiskajā telpā tiek demonstrēta necieņa pret inteliģenci un zināšanām.» 
    • Pusaudzim dur sirdī? Kas vecākiem būtu jāzina par sava bērna sirds veselību un ko nedrīkst palaist garām? 
    • «Es gribētu iedrošināt arī citas sievietes, kuru sapnis ir aviācija, nebaidīties no stereotipiem, ka šī ir vīriešu joma.» Iepazīsties: pirmā Latvijā skolotā pilote Sindija Legzdiņa
    • Izmēram nav nozīmes, lai izskatītos stilīgi! Mūsu stiliste palīdz izvēlēties apģērbu logopēdei Lainei (44-46. izmērs)
    • Iegurņa un maksts muskuļu treniņš – baudai, veselībai, pašapziņai
    • Kā pārvērst ķirbi garšīgos ēdienos 
    Ieva nr40

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē