• Prezidents kā bilde – Petrs Pavels

    Personības
    Inga Volkova
    21. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Nupat amatā stājies jaunievēlētais Čehijas prezidents Petrs Pavels. Bijušais NATO ģenerālis jau izpelnījies cieņu par savu nelokāmo atbalstu Ukrainai un arī komplimentus par vīrišķīgo stāju un pievilcīgo izskatu.

    Petrs Pavels guva uzvaru 28. janvārī notikušajās Čehijas prezidenta vēlēšanās, otrajā kārtā pārspējot Čehijas miljardieri Andreju Babišu, kurš arī Latvijā jau paspēja izpelnīties sliktu slavu, jo izteicās, ka Krievijas iebrukuma gadījumā Baltijas valstīs viņš čehu karavīrus palīgā nesūtīs. Pavels prezidenta postenī martā nomainīs Milošu Zemanu, kurš savulaik simpatizēja Krievijai, tiesa, pēc iebrukuma Ukrainā šos uzskatus koriģēja.

    Vērotāji spriež, ka sava nozīme vēlēšanu uzvarā bijusi arī Pavela vizuālajam tēlam ar stalto stāju un eleganto sirmumu. Sociālo mediju asās mēles jau paspējušas viņu nodēvēt par Toma Krūza mazliet novecojušu versiju.

    Petram Pavelam šobrīd ir 61 gads, viņš dzimis čehu pilsētiņā Planā un nāk no virsnieku dinastijas – arī viņa tēvs bija armijas cilvēks. Mācības karaskolā, tālāk dienests toreizējā Čehoslovakijas Tautas armijā, kas pēc valsts iekārtas maiņas kļuva par Čehijas armiju. Pavels dienēja izpletņlēcēju desanta vienībā, kas, kā zināms, ir armijas elite un kurā var nokļūt, tikai izejot stingru atlasi. Ar šo atlasi Pavels skaidro arī nepieciešamību iestāties Čehoslovakijas komunistiskajā partijā (ko viņam reizēm pārmet); no tās viņš izstājās jau čehu Samta revolūcijas laikā. Pēc tam – iespēja mācīties labākajās Rietumu militārajās augstskolās, jo Petrs, netipiski savai paaudzei, jau tobrīd labi zināja angļu valodu. Pēc tam viņš kļuva par Čehijas armijas Ģenerālštāba priekšnieku, no 2015. gada – par NATO militārās komitejas priekšsēdētāju.

    Pavels ir liberālu uzskatu politiķis, kas iestājas par Čehijas ciešāku integrāciju ES un NATO. Viņš arī iestājas par eiro ieviešanu (Čehijā joprojām ir kronas). Tiek uzskatīts, ka Pavels var kļūt par nozīmīgu figūru visādu veidu palīdzības organizēšanā Ukrainā.

    Lai gan Čehija ir parlamentāra republika, prezidentam tajā ir diezgan liela loma – viņš apstiprina premjerministru un centrālās bankas vadītāju, ir armijas virspavēlnieks, kā arī pamatā nosaka ārpolitikas kursu.

    1992. gadā Petrs Pavels izcēlās, piedaloties ANO miera misijā bijušajā Dienvidslāvijā. Toreiz 55 franču karavīri bija nokļuvuši serbu karotāju ielenkumā, un Pavela vienība brīvprātīgi uzņēmās ļoti bīstamo viņu atbrīvošanas operāciju. Tā veiksmīgi izdevās.

    Pavels ir Rietumu militārista tips ar plašu zināšanu un interešu lauku. Viņš pārvalda 4 valodas – čehu, angļu, franču un krievu –, daudz lasa (pārsvarā – izmantojot Kindle) un aizraujas ar kalnu trekingu. Runā, ka viņš nekad nepaceļot balsi un neesot redzēts iereibis, lai gan viņam, kā jau čeham, ļoti garšo alus.

    Pavelam ir divi dēli no pirmās laulības ar sievu Hanu – Jans un Petrs. Viņš ir precējies otrreiz – šī laulība sākusies kā dienesta romāns, jo Eva Pavlova tolaik arī bija armijas dienestā. Tiesa, abi tobrīd bija precējušies (Evai no šīs laulības ir meita), un pa īstam romāns uzplauka tikai pēc septiņiem gadiem. 2004. gadā viņi apprecējās. Nu jau ir arī vecvecāku godā.

    Kopš atvaļināšanās no dienesta Pavels ar sievu dzīvo nelielā Čehijas pilsētiņā Černovčekā, kas atrodas Rietumbohēmijā. Arī pēc stāšanās amatā nākamais prezidents plāno nepamest Černovčeku, savienojot dzīvi tur ar darbu Prāgā.

    Petrs aizraujas ar motocikliem un, lai gan viņa īpašumā ir pāris modernu BMW braucamo, īpaši lepojas ikonisko čehu motociklu Jawa 350.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē