• Pozitīvs iespaids uz miesu un garu. Kas jāzina pirms iešanas pirtī?

    Veselība
    Līga Greiškane
    19. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Pirts senlatviešiem jau izsenis ir bijusi vieta, kur noberzt netīrumus, kā arī izsviedrēt sārņus un citas sliktās vielas.

    Kā no jauna piedzimis!

    Tiem, kas var ciest karstumu, iešana pirtī var nākt tikai pa labu. Ir pierādīts, ka šis patīkamais senlatviešu rituāls atstāj pozitīvu iespaidu ne tikai uz miesu, bet arī uz garu.

    Karstajā un tveicīgajā gaisā ādas poras paplašinās, caur tām tiek izvadītas visas organismam nevēlamās vielas, bet pēc aukstās ūdens šalts poras atkal sašaurinās. Āda pēc pirts kļūst patīkami maiga, it īpaši, ja pirms tam esi ierīvējies ar īpašo pirts medu vai skrubi. Skrubēšanās nebūt nav sievišķīga padarīšana – veselīgs izskats jau nav tikai daiļā dzimuma monopols.

    Arī asinsritei un sirdsdarbībai šādas aktivitātes nāk par labu, jo karstumā asinsvadi izplešas, asinis sāk riņķot straujāk, tādēļ arī sirdij ir jāsitas aktīvāk. Tomēr ar karstumu nevajadzētu pārcensties, pārbaudot savas izturības spējas – kādā brīdī sirds var sāk streikot, bet asinsspiediens – uzlēkt nepatīkamā augstumā. Tiklīdz jūti, ka sāk kļūt par karstu, negaidi mirkli, kad kļūs pavisam nelabi.

    Alternatīva alkoholam un citiem pretstresa līdzekļiem

    Ja pēc spraigas darba nedēļas gribas relaksēties, bet ne ierastajā veidā –  ar pāris mēriņiem –, laba alternatīva var būt sildīšanās pirtī.

    Tu mierīgi guli uz lāvas un ļauj, lai tevi kāds noper ar svaigu bērzu vai citu zaļumu slotu. Ir silti un patīkami, muskuļi pilnībā atslābinās. Mazinās stress, izgaist saspringums.

    Ir pirtis, kur papildus klasiskajai nopēršanai tiek piedāvāta arī patīkama masāža, kas vēl vairāk nomierina un atslābina, mazinot arī muskuļu sāpēs. Pēc tādām aktivitātēm tu gulēsi kā zīdainis. Protams, ja pēc karsēšanās neplāno skriet ārā, lai izvārtītos sniegā vai iegremdētos aukstā ūdenī. Tas savukārt dos tādu tonusu, ka enerģija vēl ilgu laiku plūst aumaļām.

    Pret iesnām un klepu

    Pirts kalpos kā labas zāles arī gadījumos, ja esi saaukstējies, jo siltais un mitrais gaiss pamatīgi izsildīs un atbrīvos elpceļus, kā arī izsviedrēs temperatūru. Pirtij ir līdzīga iedarbība kā aspirīnam, taču, salīdzinot ar šo medikamentu, tā mazāk kaitīga kuņģim, aknām un zarnu traktam. Pēc kārtīgas izsvīšanas pats pārliecināsies, ka ievilkt gaisu kļuvis daudz vieglāk. Arī smagums no kauliem būs zudis.

    Ielāgo!

    • Ķermenis jāsasilda pamazām. Uzreiz mesties karstumā nebūs prāta darbs, it īpaši, ja neesi pats izturīgākais cilvēks pasaulē.
    • Nepārvērtē sava ķermeņa karstumcietību. Tiklīdz uz ādas parādās izteikti sarkani plankumi, tā ir pirmā pazīme, ka ķermenis ir pārkarsis. Negaidi, kad sāks reibt galva vai parādīsies slikta dūša. Ādai jābūt viegli sārtai.
    • Ja elpa kļūst smaga un kakls sauss, arī tas ir signāls, ka organisms ir pārkarsis, tam trūkst šķidruma un ir pēdējais laiks pārvietoties uz vēsākām telpām un iedzert kādu malku silta ūdens.
    • Pirms došanās pirtī labāk izvēlies siltu zāļu tēju, nevis aukstu alu. Pēc tam – pēc sajūtām. Par pietiekamu šķidruma uzņemšanu vajadzētu domāt gan pirms, gan pēc pirts rituāla.
    • Ja tava imūnsistēma nav tēraudcieta, nevajadzētu karsēties pirtī līdz teju vai bezsamaņai un pēcāk lēkt aukstā ūdenī. Var gadīties, ka organisma spēja to izturēt var krietni atpalikt no tavas gribēšanas. Turklāt – tik strauja temperatūras maiņa var radīt muskuļu krampjus.

    Konsultē: pirtnieks Jānis Pavlovičs 

    Raksts no žurnāla «Klubs» arhīva

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē