• Vardarbīgo demonstrantu saniknotie Francijas policisti paši sākuši rīkot protestus

    Politika
    Ziņu aģentūra LETA
    12. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Francijas policisti, kurus saniknojusi augstāko amatpersonu nespēja kārtības sargus aizstāvēt pret apvainojumiem un apsūdzībām rasismā, kas tiem tiek izteikti, kā ieganstu izmantojot afroamerikāņa Džordža Floida nāvi Minesotā, jau otro dienu paši rīkot protesta akcijas.

    Vairāki desmiti policistu bloķēja satiksmi Elizejas laukos, sarīkojot nesankcionētu gājienu, kura laikā viņi nesa plakātu: «Nav policijas, nav miera!»

    Savukārt ceturtdien policisti Lillē, Marseļā un citās pilsētās, stāvot ierindā, nometa zemē savus rokas apsējus, rokudzelžus un citu aprīkojumu. Vienlaikus daļa policistu skaļi pieprasīja iekšlietu ministra Kristofa Kastanēra demisiju.

    Kastanērs nokaitinājis franču policistus ar savu paziņojumu, ka pret rasismu policijas rindās būšot «nulles iecietība». Ar šo paziņojumu viņš nāca klajā pēc 2. jūnijā Parīzē notikušās demonstrācijas un tai sekojošajām vardarbīgajām sadursmēm, kuru organizatori apsūdzēja policistus vardarbībā un rasismā, par ieganstu izmantojot Floida nāvi policijas aizturēšanas operācijas laikā ASV.

    Ministrs turklāt aizliedzis policistiem noziedznieku aizturēšanai turpmāk izmantot žņaudzošu satvērienu. Policisti to uztvēruši kā nepieņemu piekāpšanos ekstrēmistiem un huligāniem, kas vēl vairāk apgrūtinās kārtības sargu darbu.

    «Policisti nav rasisti. (..) Viņi glābj dzīvības neatkarīgi no ādas krāsas,» paziņojis viens no policistu arodbiedrību līderiem.

    Savukārt cits policistu arodbiedrību pārstāvis izteicies: «Mēs tiekam apspļaudīti. Un kāpēc? Tāpēc, kas augstākajā valdības līmenī baidās no skaļas minoritātes.»

    Policisti norādījuši, ka par situāciju vienīgais atbildīgais nav tikai Kastanērs un ka arī prezidentam Emanuelam Makronam ir jāgādā par to, lai pret policistiem izturas ar cieņu.

    Tikmēr izskanējuši aicinājumi uz jauniem protestiem pret šķietamo policijas vardarbību un rasismu gan Parīzē, gan citās pilsētās.

    Dažas policistu arodbiedrības brīdinājušas, ka to biedri pildīs tikai minimālos dienesta pienākumus, jo policistiem streikot ar likumu ir aizliegts.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē