• Lembergs apturējis darbību Latvijas Olimpiskajā komitejā; nav skaidrības par BK Ventspils prezidenta amatu

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    13. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    ASV sankcijām pakļautais Ventspils mērs Aivars Lembergs apturējis savu darbību Latvijas Olimpiskajā komitejā (LOK), aģentūru LETA informēja LOK preses sekretārs Mārtiņš Mālmeisters.

    Pēc viņa paustā, šodien LOK individuālais biedrs un Izpildkomitejas loceklis Lembergs LOK valdei paziņojis, ka aptur darbību organizācijā.

    Vaicāts, kādu atkāpšanās iemeslu Lembergs norādījis, viņš sacīja, ka nekādu. «Viņš paziņoja, ka pārtrauc darbību LOK izpildkomitejā un vairs nav individuālais biedrs,» skaidroja Mālmeisters.

    Pēc Mālmeistera norādītā, līdz nākamā gada pavasarim izpildkomiteja strādās samazinātā sastāvā, jo izpildkomiteju vēl tikai ģenerālā asambleja, kura jaunu izpildkomiteju iecels vien nākamgad.

    Savukārt Lemberga atrašanās basketbola kluba Ventspils prezidenta amatā varētu būt šķērslis finansējuma saņemšanai. Tomēr kluba valdes loceklis Ralfs Pleinics vēl ceturtdien aģentūrai LETA teica, ka šobrīd Ventspils negatavojas šķirties no Lemberga kā kluba prezidenta.

    Basketbola kluba ģenerālsponsors ir Ventspils brīvostas pārvalde, un no brīvostas saņemtais atbalsts veido aptuveni trešdaļu no kluba budžeta. Klubam ar brīvostu ir noslēgts 438 244 eiro vērts līgums par reklāmas aktivitāšu īstenošanu 2019.gadā basketbola spēļu laikā.

    Arī futbola klubam Ventspils ir noslēgts 399 116 eiro vērts līgums ar brīvostu par reklāmas aktivitāšu īstenošanu 2019.gadā futbola spēļu laikā. Futbola kluba izpilddirektors Sergejs Usačovs ceturtdien sarunā ar aģentūru LETA atzīmēja, ka Lembergs nekad nav bijis kluba amatpersona.

    Līdz ar Lembergu sankciju sarakstā iekļautās Ventspils brīvostas pārvaldes valdes locekle Laila Spaliņa aģentūrai LETA norādīja, ka valde vēl nav lēmusi par līgumiem ar basketbola un futbola klubiem nākamajā gadā. «Jāņem vērā, ka personu, kas ir iekļautas sankciju sarakstā, ietekmē esošas organizācijas finansējumu no publiskām personām saņemt nevarēs,» raksta Spaliņa.

    Kā ziņots, ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) 9. decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas Lembergam un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām – Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai. 

    Pēc 2020. gada 8. janvāra jebkādi finansiāli darījumi ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām nebūs iespējami, jo bankas tos neapkalpos. Savukārt Lembergs varēs paturēt vienu kontu, lai veiktu maksājumus, kas nepieciešami pamatvajadzību apmierināšanai, proti, pabalsti, pensija, nodokļu, valsts nodevu apmaksa, maksājumus par pārtikas produktiem, īri vai hipotēku, komunālajiem pakalpojumiem, atlīdzība par izdevumiem saistībā ar juridiskiem pakalpojumiem u.c.

    Turklāt sankcijas attiecas arī uz uzņēmumiem, kurus kontrolē Lembergs vai kuros viņš minēts kā patiesais labuma guvējs. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir izstrādājusi noteikumus, kādā veidā bankas var pārliecināties, vai uzrādītais uzņēmuma patiesais labuma guvējs ir īstais patiesais labuma guvējs.

    Valsts iestādes un juristi iesaka darījumos izvairīties no sadarbības ar sankciju sarakstā iekļautām personām un struktūrām. Sadarbojoties ar OFAC sankcionētām personām pastāv risks tikt pakļautam OFAC sekundārajām sankcijām vai citiem ierobežojumiem, piemēram, var tik uzlikts liegums veikt transakcijas ASV dolāros, ieceļošanas aizliegums ASV u.tml.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē