• Pirmie pieci litri — ievads alus brūvēšanā

    Brūvē pats
    Ralfs Dravnieks
    Ralfs Dravnieks
    15. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Jaunzēlandē firmas Grainfather ražots alus vārāmais katls alus darīšanai mājās. Šis 900 eiro vērtais ieguldījums atsvērs žonglēš
    Foto: Olafs Ošs
    Jaunzēlandē firmas Grainfather ražots alus vārāmais katls alus darīšanai mājās. Šis 900 eiro vērtais ieguldījums atsvērs žonglēš
    Kamēr mājbrūvētāja saražotā alus apjoms nepārsniedz 50 litrus vienā adresē, no likuma viedokļa viss ir kārtībā. Tāpēc pastāstīsim par to, kā pašrocīgi izvārīt savus pirmos piecus litrus mājās.

    Stāsta alus mājbrūvētājs un alus bāra TAKA saimnieks Juris Cinītis.

    Alkohols rodas raugam apēdot cukurus no iesala, kas ir būtiska alus brūvēšanas sastāvdaļa. Pasaulē izmanto teju 70 dažādus iesala veidus. Latvijā ir divas iesalnīcas, kas piedāvā piecus iesalus. Tiesa, šie iesala graudi parasti ir veseli nevis placināti. Tāpēc ērtības labad iesalu vari pirkt bruvepats.lv interneta veikalā, kurš piedāvā arī graudu placināšanu un visai plašu iesalu izvēli. Ja mēģināsi veselus graudus malt mājās, iespējams, pārcentīsies, pārstrādājot graudus miltos, kas brūvēšanu apgrūtinās.

    Sākot brūvēt, beidzot pats vari iztēloties un arī radīt tādu alu, kāds patīk pašam. Te nu iespējamo gājienu kombināciju ir tikpat daudz, cik šahā, jo ūdens, iesalu, apiņu un raugu saderības ir neizsmeļamas.

    Universāls alus brūvēšanai piemērots ūdens neeksistē, jo katram alus veidam der ūdens ar atbilstošu sastāvu. Piemēram, Latvijā nav atrodams saskanīgs ūdens (jo mūsu platuma grādos ūdens satur daudz minerālvielu), lai pagatavotu autentisku pilsener alu. Vārot alu pirmoreiz, vērts mēģināt mājās pieejamo ūdeni, ja vien tajā nav pārlieku liels dzelzs saturs. Turklāt Rīgas krāna ūdens alus brūvēšanai ir ideāli piemērots viegli apiņotu alu brūvēšanai.

    Pirmo soli alus brūvēšanā dēvē par iejavošanu. Lai iegūtu garšā šķidrāku alu, pievienojot iesalu seko, lai katlā iejavas temperatūra būtu robežās no 62°C līdz 64°C grādiem, Turpretī 72°C grādu temperatūrā iegūsi tumīgāku un saldenāku alu. Attieksmē pret ūdens temperatūru jābūt maksimāli precīzam, pretējā gadījumā, pievienojot iesalu virs 78°C grādiem, process būs jāsāk no jauna, jo iesalā no graudos esošās cietes cukuri neveidosies. Ūdens temperatūru vari koriģēt, pievienojot karstu vai aukstu ūdeni.

    Iesala graudus ūdenim pievieno, maisot. Pēc tam, lai nezaudētu temperatūru, katlu vēlams pārklāt ar segu, lai iejavošana turpinās vēl stundu.

    Kad stunda pagājusi, ūdeni un iesala paliekas atdali, nokāšot caurdurī, kurā papildus ieklāta arī marle. Šajā procesā svarīgi izvairīties no pārlieku lielas miltu iekāšanas misā, jo vārot tie piecepsies katla dibenam. 

    Kad misa pārlieta, caurdurī paliks biezumi, ko dēvē par drabiņām. Tajās atlikušos cukurus izskalo ar karstu (72°C) ūdeni. Visbeidzot ir iegūta misa – salds bezalkoholisks dzēriens, ko liek uz uguns un vāra.

    Kad misa uzmet burbuli, laiks apiņiem. Sākumā pievieno apiņus, kas piešķirs alum rūgtumu, taču ilgās vārīšanās dēļ, no šiem apiņiem negaidi aromātu vai īpašas garšas nianses. Tāpēc daži grami, piemēram, Saaz, ASV, vai Jaunzēlandē augušo apiņu šķirņu, kas ir aromātiskāki un tiks pievienoti vārīšanas beigās, piešķirs alum savdabību un atšķirs no tā masveida produkta, kas ir pieejams veikalu plauktos.

    Apiņi ir nopērkami granulētā veidā un to rūgtuma gradācijas ir rakstītas uz paciņas.

    Nākamais solis – dzesēšana. Mājas apstākļos to vari darīt katlu ieliekot aukstā ūdenī – vannā vai izlietnē. Misai jāatdziest līdz temperatūrai, kādā raugs jutīsies komfortabli. Arī šo informāciju meklē uz rauga iepakojuma. Raudzējot alu dzīvoklī, visērtāk izmantot kādu no eilu raugiem, tāpēc misu vajadzētu nodzesēt līdz apmēram 20°C grādu temperatūrai.

    Dezinfekcija. Šis ir svarīgākais alus darīšanas posms, jo neievērojot tīrību var sabojāt visu darbu. Ja dezinfekciju ignorē pastāv iespēja iegūt mītisko dzīvo alu, kas saskābst pat pirms lietošanas.

    Temperatūrai nokrītot līdz 70°C grādiem un mazāk obligāta prasība ir higiēnas pasākumu ievērošana. Proti, jebkas, kas nonāk misā – vai tā būtu karote, vai termometrs ir jādezinficē. Mājas apstākļos to var izdarīt ūdenī, kam pievienoti pāris joda pilieni vai izmantot ūdeņraža peroksīdu (piemēram, vietējo Lideks – OxyDez) Daudz efektīvāks, bet dārgāks aizsarglīdzeklis ir spirts, kas der mazu priekšmetu dezinfekcijai, jo iedarbības laiks ir pavisam īss

    Trauks, kurā alus rūgs, pirms lietošanas jāizmazgā un jādezinficē. Vislabāk, protams, ja raudzēšanas traukā ir iestrādāts krāns, tas atvieglos pārliešanu. Šim nolūkam vari izmantot arī plastmasas trauku ar vāku, kuru rūgšanas procesā vajag viegli uzlikt, nevis uzspiest.

    Pārlejot misu raudzēšanas traukā, tā vairs nav jāfiltrē.

    Lai vienuviet savāktu biezumus, kas radušies no proteīniem, miltiem un apiņiem, misu samaisi, katlā radot virpuli, kurš biezumus trauka dibenā savāks vienuviet. Pat ja pārliešanas laikā nosēdumi nonāks uzglabāšanas traukā, alum tas nekaitēs. Raudzējamo trauku noliec vietā, kur temperatūra būs stabila (apmēram 16° līdz 18° C robežās) un atstāj raudzēties.

    Pēc nedēļas, kad CO2 pārstājis izdalīties un rūgšanas fāze noslēgusies, pienācis laiks alu pārliet dezinficētās pudelēs. Ja vari, tad trauku ar alu pirms pildīšanas ieliec ledusskapī atdzesēt, lai tas nodzidrinās. Tas atvieglos pārliešanu. Kad alus sapildīts, ik pudelē ieber apmēram trīs gramus cukura, lai rūgšanas process turpinātos un alus uzgāzētos. Visbeidzot ar korķu aiztaisāmo pudeles noslēdz un nedēļu noturi siltumā, lai sagāzējas, tad pudeles nones pagrabā vai saliec ledusskapī, kur tās nostāvas vēl nedēļas trīs.

    Iespējams, šīs būs tavas garākās nedēļas mūžā un pārsteigums par galarezultātu būs liels, tāpēc atceries – pirmais pašbrūvētais alus vienmēr ir visgaršīgākais.  

    Darbarīki

    • Katls – misas vārīšanai vismaz 7 litri.
    • Trauks iejavošanai – palielāks, lai ielien gan iesals, gan iejavas ūdens. Var būt arī no pārtikas plastmasas.
    • Drušlaks ar marli – filtrēšanai, tik liels, lai lien katlā un sākumā var ieliet iejavu.
    • Trauks raudzēšanai.
    • Termometrs – darbarīks temperatūras noteikšanai.
    • Karote maisīšanai.
    • Korķu aiztaisāmais, ja izmanto stikla pudeles.

    Recepte 5 litriem ar 5.5% alkoholu

    • 900 g iesals Pilsener
    • 300 g iesals Vīnes
    • 3 g Hallertau Magnum apiņi (pievienošana vārīšanas sākumā)
    • 7 g apiņi Saaz – (pievienošana 15 minūtes pirms vārīšanas beigām)
    • Mazā paciņa Fermentis US – 05 raugs
    • Ūdens iejavošanai – 3,5 litri (73°C) ar iejavošanas pauzi pie 67°C, skalošanai – 3,4 litri (75°C)

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē