• Pilates arī vīriem! Kāpēc tev vajadzētu izmēģināt šos treniņus?

    Veselība
    Ilze Olšteina
    11. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Maikls Kings ir Michael King Studio dibinātājs un vadītājs ar vairāk kā 40 gadu pilašu trenera pieredzi. Trenējis daudzas slavenības Losandželosā, Apvienotajā Karalistē izstrādājis pilašu standartus valdības līmenī, ir ASV Fitnesa un aerobikas asociācijas (AFAA) sertifikācijas speciālists, apmācījis daudzus Latvijas trenerus. Īsāk sakot – zina, ko runā.

    Raksts no žurnāla «Ej» arhīva.

    – Latvijā daudzi domā, ka pilates ir treniņi sievietēm.

    – Man pat ir teikuši, ka pilates domātas tikai vecākām sievietēm. Tad atbildu: «Šīm sievietēm gan ir jābūt ļoti spēcīgām! Pamēģini, pēc stundas parunāsim vēlreiz.» Taisnība, ka pilates visvairāk apmeklē sievietes, kuras ir apzinājušās sava ķermeņa vajadzības. Mainoties hormonu līmenim, dzīves laikā mainās arī sievietes ķermenis, tas prasa papildu darbu. Taču Londonā uz manu studiju nāk arī daudzi vīrieši, kuriem ir problēmas ar muguru.

    Ir atsevišķas nodarbības, kur sievietes netiek ielaistas, jo vīrieši nevēlas, lai viņas redz, cik viņiem grūti, kas sāp, kas nesanāk.

    Portugālē pilašu klasēs vīriešu ir pat vairāk nekā sieviešu. Tas tāpēc, ka sporta žurnāli un portāli tur jau sen raksta par pilatēm kā treniņprogrammu sportistiem.

    Kad Deivids Bekhems sāka pilašu treniņus, tas piesaistīja vīriešu uzmanību. Tagad daudzās zemēs ar pilatēm masveidā nodarbojas tieši sportisti – futbolisti, tenisisti, basketbolisti, maratonisti. Visi, kam ir liela slodze mugurkaulam. Pilates ir radījis vīrietis – Džozefs Pilatess. Un tā oriģināli bija vīriešiem domāta muguras atveseļošanas tehnika.

    Bija?

    – Tāpat kā ir cilvēki, kas stingri turas pie jogas tradīcijām, ir tādi, kas vēlas vingrot tikai tā, kā pilašu sistēma bija uzbūvēta sākotnēji. Bet ir daudzi treneri, kas pilates attīsta, sekojot līdzi mūsdienu atklājumiem medicīnā. Pamatos tā ir ārstnieciska vingrošanas sistēma, kurā fokuss ir uz mugurkaula sakārtošanu, korsetes muskuļu stiprināšanu, pareizu stāju, gaitu, elpošanu. Pilates ir spēka treniņš, taču sievietēm nevajag baidīties, ka uzaugs lieli muskuļi.

    Ja muskuļi tiek pareizi izstiepti, veidojas ļoti skaists augums.

    Piemēram, prinča Harija sieva Megana nodarbojas ar pilatēm.

    Pilates ir arī labs veids, kā iepazīt savu ķermeni, lai sāktu saprast, kā stāvi, kā sēdi, kā kusties, kā elpo un kādi ir tavi lielākie izaicinājumi. Reizēm lielākās grūtības rada elpošana un koncentrēšanās.

    – Kāpēc tā?

    – Pilates klasiski piedāvā īpašu elpošanas tehniku, kuru dēvē par laterālo elpošanu. Vēders ieelpā neizplešas, tikai krūškurvis (turklāt gan mugurpusē, gan sānos), izelpā tas saplok, un vienlaikus vēl vairāk ievelkas vēders. Dažos vingrojumos ir svarīgi, lai izelpā vēders ir spēcīgi ievilkts uz iekšu un arī ieelpā paliek ievilkts, tad treneris elpošanai pievērš īpašu uzmanību. Bet, tā kā visi nespēj atcerēties par šo īpašo elpošanas veidu, kas nav dabisks, kopumā vingrojot ir svarīgi, lai visu laiku strādā diafragma un elpa netiek aizturēta. Tas prasa koncentrēšanos.

    Koncentrēšanās, fokusēšanās uz to, kas notiek ķermenī, ir viens no pilašu svarīgākajiem principiem.

    Aerobikas treniņos un trenažieru zālē cilvēki fokusējas uz āru, nevis uz iekšu. Pilates, joga, taidzi un vēl daži treniņi ir par to, kā savienot savas domas un ķermeni ar kustību. Svarīga ir arī attieksme – vai tu esi pozitīvi noskaņots. Zinu, ka Apvienotajā Karalistē pieaug depresiju, pašnāvību skaits, problēmas rada aptaukošanās. Tas norāda, ka cilvēkiem lielāka uzmanība jāpievērš veselībai un apzinātībai, kuru var trenēt arī pilates. Tās var saukt arī par domāšanas un koncentrēšanās, ne tikai spēka treniņu. Jā, pilates palīdz veidot spēcīgu ķermeni iekšēji, bet mūsdienu stresa apstākļos ķermenis nereti it kā dzīvo savu dzīvi. Pilates liek un ļauj savienot prātu ar ķermeni.

    Tas, kā pilašu sistēma tiek mainīta, ne vienmēr ir pozitīvi. Dažās studijās tagad vingro dīdžeja pavadībā, zālē mirgo gaismiņas. Tur nevar būt ne runas par koncentrēšanos uz sevi, tāpēc no šādām pilatēm cilvēki negūst vislabāko efektu.

    – Labi, ballītes atmosfēra neder, bet kuras izmaiņas pilašu treniņu sistēmā vērtējat pozitīvi?

    – Pilates ir pilates, pamatprincipi nav jāmaina, bet jāņem vērā, ka mūsu dzīvesveids ir mainījies, tāpēc arī cilvēka ķermenis ir mainījies. Liela daļa visu dienu pavada, sēžot pie datora. Kakla muskuļi, spranda daļa, muguras jostas daļa tiek pārslogoti. Tie pilašu treneri, kuri iet līdzi laikam, sadarbojas ar ārstiem, sporta speciālistiem, iedziļinās pētījumos. Pēdējo gadu lielākais šoks – atklājumi par fascijas lomu ķermeņa funkcionēšanā. Esam uzzinājuši ko tādu, ko agrāk pat nespējām iedomāties.

    Fasciju varētu saukt par nervu sistēmas skeletu, tie ir saistaudi, kas apņem katru muskuli, šķiedras, aptver visus orgānus.

    Lai fascija būtu spēcīga, nepieciešamas gan kustības, gan daudz šķidruma. Ja cilvēks ilgstoši atrodas statiskā stāvoklī, fascija nevar būt spēcīga. Pierādīts, ka lielu daļu kustību un balsta aparāta problēmu nosaka fascijas vājums.

    Ķermeņa sistēmu darbību ietekmē jebkura ķirurģiska iejaukšanās – tagad zinām, ka tā notiek arī tāpēc, ka tiek bojāta fascija. Tiem, kam bijis griezums vēderā, ir ne tikai grūti uztrenēt korsetes muskuļus, vāja kļūst arī plecu zona, var rasties citas problēmas. Viss ķermenī ir saistīts.

    Zināšanas par fasciju mainījušas attieksmi pret darbu ar ķermeni. Trenerim tagad svarīgākais ir nevis vispārīga sistēma, ko viņš apguvis, bet konkrētais cilvēks – tu skaties uz viņu un saredzi, kā viņš kustas, kā sēž, kā staigā, un tikai tad vari pateikt, kura vingrošanas programma viņam piemērota.

    – Vai ar pilašu treniņiem pietiek, lai būtu labs augums un laba veselība?

    – Ja ir pietiekami daudz naudas, individuālie treniņi ir labākais, ko vajadzētu sev atļauties. Tikai nevar cerēt, ka zvaigznes izskats būs jau pēc dažiem treniņiem. Jā, Šārona Stouna joprojām izskatās fantastiski, taču viņa trenējas četras piecas stundas dienā, viņai ir privāti treneri un pavāri.

    Pilašu sistēmā nav ietverts kardiotreniņš, tāpēc klāt jāizvēlas nūjošana, skriešana, dejošana vai kas cits. Un – ar klasiskajām pilatēm nepietiks, ja kāds vēlas kļūt lokanāks. Ir izstrādāta pilates spirals treniņprogramma, kurā ir dinamiska stiepšanās. Bet lokanības uzlabošanai ir arī citas labas vingrošanas sistēmas, man ļoti patīk bodyArt.

    Labi, ja ir pieejami pilašu trenažieri, kas tagad Latvijā ir trijās studijās. Trenažierim nevar samelot, tas uzreiz parāda, ja kaut ko dari nepareizi. Pilašu izveidotājs Džozefs Pilatess nu ir izstrādājis arī trenažierus, lai radītu pilnīgu sistēmu, jo ar trenažieru palīdzību ķermeņa darbību var kontrolēt līdz vissīkākajām niansēm, kas ļauj visu nodarbības laiku vingrot apzināti. Tiem, kas pamēģinājuši nodarbības zālē un kam tās patīk, iesaku izmēģināt pilašu trenažierus (cadillac, reformer, spine corrector, chair, leader barrel). Tā būs tāda kā pāriešana nākamajā līmenī.

    Tagad ar pilatēm masveidā nodarbojas tieši sportisti – futbolisti, tenisisti, basketbolisti, maratonisti.

     

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē