• Pieaug viltus interneta veikalu skaits — kā tos atpazīt un iepirkties droši?

    Attiecības
    Klubs
    Klubs
    27. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Salīdzinot ar 2019. gadu, palielinājies iedzīvotāju skaits, kas veic pirkumus interneta veikalos – pašlaik jau 62,8% Latvijas iedzīvotāju par precēm un pakalpojumiem norēķinās tiešsaistē. Paradumu maiņu veicinājuši gan Covid-19 pandēmijas ierobežojumi, gan pašu tirgotāju pielāgošanās situācijai un aktīvāka pāreja uz e-komerciju. Tendencei seko arī krāpnieki un viltus interneta veikali. Kā pasargāt sevi, izmantojot Black Friday akcijas un gādājot Ziemassvētku dāvanas internetā?

    Covid-19 laikā pircēji un uzņēmēji ir pielāgojušies jaunajiem apstākļiem – arvien vairāk iepērkamies internetā. Arī krāpnieki ir spējuši atrast jaunus ceļus pie patērētājiem, piemēram, veidojot viltus interneta veikalus – iepriekšējos gados kiberdrošības speciālisti atraduši vairāk nekā 400 viltus vietnes, kas veidotas kā AliExpress platformas kopijas. Iepērkoties viltus veikalā, klients pakļauj sevi vairākiem riskiem – nesaņemt pasūtīto preci vai pakalpojumu vai kļūt par personas un maksājumu kartes datu zādzības upuri.

    Viltus veikali ir aktīvi visu gadu, bet īpaši gada nogalē, kad notiek Ziemassvētku iepirkšanās. Tad patērētāji kļūst neuzmanīgi un kritiski neizsver, kur iegādājas preces un kam sniedz savu personīgo informāciju,” uzsver Luminor informācijas drošības eksperts Pāvels Mickevičs.

    Vairs nepietiek tikai pārliecināties par vienu drošības aspektu, lai būtu droši, ka veikals ir reāls. Krāpnieki ir iemācījušies pārliecinoši attēlot Verified by Visa un Mastercard SecureCode drošības sertifikātus un novērst citas acīmredzamas pazīmes, kas varētu liecināt par viltus mājaslapām.

    Pirms iepirkšanās nezināmā veikalā ir ļoti svarīgi pēc iespējas vairāk izpētīt pieejamo informāciju un kritiski izvērtēt, vai veikalam var uzticēties. Lai samazinātu iespējamos riskus, ieteicams izmantot Latvijas interneta veikalus, par kuru autentiskumu ir iespējams vieglāk pārliecināties. Tāpat būtu ieteicams gan datorā, gan viedtālrunī izmantot atjaunotas interneta pārlūkprogrammas, kurām uzstādīts antivīruss. Tas ātri norādīs uz viltotu interneta resursu.

    Kā atpazīt viltus internetveikalu, kas radīts, lai izkrāptu naudu?

    1. Veikala adrese ietver vairākus punktus, piemēram, con.su.club, tāpēc rūpīgi pievērs uzmanību tīmekļa adresei.
    2. Tiek piedāvātas milzīgas atlaides, kas izskatās “pārāk labi, lai būtu patiesība”.
    3. Vietne pārdod preces, bet nav to oficiālais izplatītājs.
    4. Interneta vietne strādā ar kļūdām – nevar atvērt citas lapas saites, nestrādā “pogas”.
    5. Trūkst kontaktu, vai norādītie kontakti realitātē neeksistē.
    6. Saite ir bijusi saistīta ar kiberdrošības uzbrukumiem vai datorvīrusiem. To var noskaidrot dažādos reputācijas pārbaudes rīkos, piemēram, https://www.brightcloud.com/tools/url-ip-lookup.php vai https://talosintelligence.com/reputation_center/.
    7. Saiti uz interneta veikalu negaidīti atsūta kāds draugs vai paziņa ar tekstu, kas nav raksturīgs ikdienas sarakstei.
    8. Nav nekādas papildu informācijas par precēm, trūkst reālu klientu atsauksmju par veikalu citos avotos vai sociālajos tīklos, tas šķiet neuzticams.
    9. Nav atrunāti konkrēti interneta veikala noteikumi, piegādes, naudas atmaksas vai citi svarīgi nosacījumi.

     

    „Daudzos gadījumos viltus veikali nav orientēti uz tūlītēju līdzekļu izkrāpšanu – to galvenais uzdevums var būt arī personas un maksājumu kartes datu ievākšana. Ir gadījumi, kad nauda par nesaņemto pirkumu ir atgriezta, taču kartes dati vēl joprojām paliek pie krāpnieka. Lai samazinātu risku, būtu vēlams norēķiniem tiešsaistē izmantot atsevišķu norēķinu karti, kurā pieejama summa tikai nepieciešamo pirkumu veikšanai. Turklāt ir būtiski regulāri pārbaudīt un kontrolēt sava konta atlikumu un veiktās transakcijas.

    Klientu pieredze rāda, ka vidējie zaudējumi viltus internetveikalos sasniedz pat 100 eiro.

    Ja rodas aizdomas, ka nauda ir pārskaitīta krāpniekam vai kredītkartes dati ir iesniegti neuzticamam pārdevējam, pēc iespējas ātrāk par to jāziņo bankai un policijai,“ norāda bankas pārstāvis.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē