• Pēc 200 gadiem mūki Grimbergenas abatijā atkal vāra alu

    Vēsture un leģendas
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    6. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Bija 1128. gads. Grimbergenas abatijas mūki nolēma ķerties pie tā laika iecienīta rūpala – alus vārīšanas. Un tā tas Grimbergenā ilga sešus gadsimtus, līdz armija Franču revolūcijas laikā izpostīja seno alus darītavu. Tam sekoja vairāk nekā 200 gadus ilgs klusuma periods, līdz šogad vīri baltos mūka apģērbos atkal salēja kausos pašu radītu miestiņu.

    Patiesībā Grimbergenas alus darītava Beļģijā ne reizi vien tikusi pakļauta iebrucēju iznīcināt kārei, tā pat trīsreiz atjaunota, tāpēc viņu moto ir Ardet nec consumitur (Sadedzis, bet neiznīcināts), bet simbols – mītiskais putns Fēnikss, kas spēj atdzimt no pelniem. Tagad šī darītava atdzimst modernajai alus ideoloģijai, taču cenšoties saglabāt seno pieredzi.

    “Galvenais darbības virziens abatijā bija reliģija, taču alus darīšana bija nepieciešamība, jo viduslaikos ūdens nebija dzerams, un alu izmantoja arī kā maksāšanas līdzekli,” stāsta abatijas priors, tēvs Karels Stautemāss.

    “Jaunā darītava ir vieta, kur atdzīvināt pagātnes tradīcijas, tāpat kā mūsu simbolam Fēniksam, kas spējis atdzimt no pelniem, arī mums ir spēks ne tikai piecelties, bet arī pievienot jaunu domāšanu. Mēs vēlamies apvienot savu deviņu gadsimtu pieredzi ar inovācijām, meklējot gardākos un unikālākos jaunos brūvējumus,” stāsta tēvs Karels.

    Tēvs Karels un alus darītājs Marks Antuāns Sočons
    Tēvs Karels un alus darītājs Marks Antuāns Sočons

    Alus darīšanā izmantos ne tikai modernās tehnoloģijas, inovācijas un modes prasības, bet arī zināšanas un receptes no seniem foliantiem un grāmatām abatijas bibliotēkā. Projekta ietvaros tiks izmantoti vietējie graudi, apiņi un zālītes, kas aug abatijas dārzos.

    Grimbergenas mūki sekos Beļģijas Trappist alus darītāju noteikumiem, lai gan viņi nepieder trapistu ordenim. Šie noteikumi pieprasa, lai alus tiktu darīts tikai abatijas teritorijā, visi procesi tiktu uzraudzīti un peļņa novirzīta abatijas uzturēšanai un labdarības mērķiem, vēsta aģentūra Reuters.

    Lai arī stāsts par Grimbergenas abatijas nelielo alus darītavu ir jauks, tā nebūt nav pilnībā neatkarīgs uzņēmums. Beļģu mikro alus darītava ietilpst milzu koncernā Carlsberg, un tās ražošanas mērķis ir 10 000 litri alus gadā.

    Par alus vārīšanu abatijā atbild Marks Antuāns Sočons – alus darītājs, kurš ļoti aktīvi iesaistījies jaunās alus darītavas iedzīvināšanā. Marks Antuāns ir 28 gadus vecs alus darītājs no Francijas, kurš pirmos soļus arodā spēris vecāku garāžā un kopš tā laika mācījies gan vīna, gan alus darīšanu.

    “Jaunā alus darītava ļaus mums gatavot alus partijas, kas iedvesmotas no jaunām un senām alus pagatavošanas metodēm, lai radītu unikālu pieredzi. Šie jaunie dzērieni ļaus izbaudīt garšas, kādas iespējamas tikai unikālajā Grimbergenas abatijas apkārtnē,” viņš norāda. “Tas ir mūsu mērķis – pētīt, eksperimentēt un izmēģināt jaunas lietas – izejmateriālus, nelielus paraugus.”

    Atgriešanos alus darītāju apritē Grimbergen atzīmēja ar trim jauniem aliem – Grimbergen Magnum Opus Brut Beer, Grimbergen Ignis Quadruple un Grimbergen Astrum Pale Ale. Pirmajam ir visas iespējas kļūt par dāmu mīluli – maigs, viegli rūgtens un dzirkstošs, un arī paši abatijā to sauc par savu meistardarbu.

    Grimbergen Ignis Quadruple ir viduslaiku «bērns» – radīts pēc senas tradicionālas receptes, izmantojot dedzinātu iesalu, kas alum piešķir īpašu dūmu aromātu. Dūmošanā izmantots bērzs, ko parasti lieto viskija iesala radīšanā.

    Savukārt Pale Ale jau ir nodeva šodienas modei – augļains, eksotisks, ar izteiksmīgu, svaigu rūgtumu.

    Starp citu, tēvs Karels ir apņēmies arī pats pievienoties alus darītavas komandai. Tiklīdz situācija ar pandēmiju atļaus, viņš gatavojas iegūt nepieciešamo oficiālo kvalifikāciju alus darīšanā, kas sniegs iespēju turpināt tēvu paaudžu mantojumu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē