• VID janvārī valsts budžetā iekasējis vairāk nekā plānots

    Nauda
    Ziņu aģentūra LETA
    13. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Valsts ieņēmumu dienests (VID) šogad janvārī valsts budžetā iekasējis 855,733 miljonus eiro, kas ir par 42,013 miljoniem eiro jeb 5,2% vairāk, nekā plānots, liecina dienesta publiskotā informācija.

    Savukārt salīdzinājumā ar 2019.gada janvāri VID administrētie kopbudžeta ieņēmumi auguši par 74,688 miljoniem eiro jeb 9,6%.

    VID norādīja, ka ieņēmumu pieaugumu galvenokārt nodrošināja darbaspēka nodokļu ieņēmumi, turklāt iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu ieņēmumi arī nodrošināja kopējo ieņēmumu plāna pārpildi par 5,2%.

    Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas 2020.gada janvārī iekasētas 293,817 miljonu eiro apmērā, kas ir par 3,3% vairāk, nekā plānots, kā arī par 18,94 miljoniem eiro jeb 6,9% vairāk nekā pagājušā gada janvārī.

    Savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi janvārī veidoja 183,433 miljonus eiro, kas ir par 23,9% vairāk, nekā plānots, kā arī par 32,156 miljoniem eiro jeb 21,3% vairāk nekā pērn janvārī.

    Pēc VID vēstītā, lielākais darbaspēka nodokļu ieņēmumu pieaugums vērojams nodokļu maksātājiem, kuru pamatdarbības veids saistīts ar vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību; automobiļu un motociklu remontu, kā arī finanšu un apdrošināšanas darbībām. «Šo ieņēmumu pieaugumu veicina nodarbināto skaita un viņu darba ienākumu palielināšanās, kā arī nodokļu likmju un piemērojamo atvieglojumu izmaiņas. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu pieaugumu sekmēja arī atsevišķu nodokļu maksātāju veiktās iemaksas saistībā ar dividenžu izmaksu vai ienākumiem no kapitāla pieauguma,» klāstīja VID.

    Šogad janvārī 25,6% jeb 219,177 miljonus eiro no VID administrētiem kopbudžeta ieņēmumiem veidoja pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi, kas iekasēti par 0,7% mazāk, nekā plānots. Salīdzinot ar 2019.gada janvāri, pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi pieauguši par 5,055 miljoniem eiro jeb 2,4%. 

    VID skaidroja, ka pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi atpalika no plāna izpildes, ņemot vērā nodokļa atmaksu pieaugumu. Šogad janvārī pievienotās vērtības nodoklis atmaksāts 106,18 miljonu eiro apmērā, kas ir par 4,91 miljonu eiro jeb 4,8% vairāk nekā pagājušā gada janvārī. Visvairāk atmaksātās pievienotās vērtības nodokļa summas palielinājušās nodokļu maksātājiem, kuri darbojas lauksaimniecības un zivsaimniecības nozarē, operāciju ar nekustamo īpašumu nozarē vai pakalpojumu sniegšanas nozarē.

    Vienlaikus uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumi šogad janvārī veidoja 14,17 miljonus eiro, kas ir par 11,4% mazāk, nekā plānots.

    Savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumi pieauguši par 9,93 miljoniem eiro jeb 3,3 reizes. Tas galvenokārt skaidrojams ar iemaksu pieaugumu par 9,25 miljoniem eiro jeb 80,9%.

    Šogad janvārī no uzņēmumu ienākuma nodokļa, pamatojoties uz nodokļu maksātāju pieprasījumiem, atmaksāti 6,52 miljoni eiro, kas ir par 0,69 miljoniem eiro jeb 9,6% mazāk nekā pērn janvārī. 

    VID atzīmēja, ka plānoto apmēru 2020.gada janvārī nesasniedza arī akcīzes nodokļa ieņēmumi, atpaliekot no plāna par 3,324 miljoniem eiro jeb 3,5%. Tomēr, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, akcīzes nodokļa ieņēmumi palielinājušies par 1,26 miljoniem eiro jeb 1,4%. Šogad janvārī akcīzes nodoklī kopumā iekasēti 91,227 miljoni eiro.

    «Neskatoties uz plāna neizpildi, lielākais pieaugums ir vērojams akcīzes nodokļa ieņēmumiem par naftas produktiem. Tas saistāms ar patēriņam nodoto naftas produktu apjoma pieaugumu. Turpretī patēriņam nodoto stipro alkoholisko dzērienu apjoma samazināšanās dēļ akcīzes nodokļa ieņēmumi par alkoholiskajiem dzērieniem salīdzināmajos periodos samazinājušies par 0,63 miljoniem eiro jeb 3%,» skaidroja VID.

    Šogad kopumā nodokļos plānots iekasēt 10,503 miljardus eiro, tostarp janvārī bija plānots iekasēt 813,72 miljonus eiro.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē