• Pētījums: Patērētāju pārliecības rādītāji nokritušies līdz 2008. gada līmenim

    Nauda
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Jaunā koronavīrusa dēļ patēriņa pārliecības rādītāji pasaulē nokritušies līdz 2008. gada līmenim. Straujākais konfidences rādītāju kritums vērojams mazumtirdzniecības un pakalpojumu sektoros.

    Dati rāda, ka mazumtirdzniecības pārliecības līmenis kopš šī gada janvāra no +8.1 krities līdz –3.9 punktiem.

    Konfidences rādītāji ir statistiskie indikatori, kas raksturo vispārējo situāciju nozarē, balstoties uz rezultātiem, kas iegūti biznesa aptauju rezultātā, kurās uzņēmēji iztaujāti par to pašreizējo ekonomisko situāciju un viņu cerībām par turpmāko uzņēmuma un ekonomikas attīstību. Pavisam tiek izstrādāti pieci atsevišķi konfidences rādītāji –  rūpniecībai, būvniecībai, pakalpojumiem, mazumtirdzniecībai un patērētājiem.

    Mazumtirdzniecības nozari galvenokārt ietekmējuši ieviestie ārkārtējās situācijas noteikumi un zemāka personu mobilitāte to ietekmē. Marta rādītāji neuzrāda pilnīgu Covid-19 ietekmi uz ekonomiku, jo lielākā daļa noteikumu tika ieviesti marta vidū, tādēļ sagaidāms, ka šie rādītāji aprīļa laikā vēl pazemināsies. “Pašreizējā ekonomiskā perspektīva ar paredzamo recesiju un daudzajiem uzņēmumiem, kas samazina nodarbināto skaitu, palielina mājsaimniecību nepārliecinātību attiecībā uz viņu situāciju darba tirgū,” norāda tirdzniecības kredītu apdrošināšanas un riska pārvaldības uzņēmuma Coface ekonomists Centrālās un Austrumeiropas jautājumos Gžegožs Selevičs.

    Darbinieki baidās ne tikai no algas samazināšanas, bet arī no darba zaudēšanas kopumā. Tāpēc mājsaimniecību vēlme tērēt naudu ir samazinājusies.

    Konfidences rādītāji pakalpojumu sektorā kritušies no +5.4 gada sākumā līdz –5.8 punktiem šobrīd, un šis ir viens no Covid-19 pandēmijas visvairāk ietekmētajiem sektoriem. Koronavīrusa pandēmija, tai sekojošo noteikumu un ārkārtējās situācijas izsludināšana, ko veikušas valdības visā pasaulē, lai mēģinātu ierobežot vīrusa uzliesmojumu, atstājusi tūlītēju, nelabvēlīgā ietekmi uz pakalpojumiem. Daudzi pakalpojumu sniedzēji slēdz uzņēmumus, kamēr citi ziņo par strauji samazinātu apgrozījumu. Arī Globālais apvienotais produkcijas izlaides iepirkumu vadītāju indekss sasniedzis visu laiku zemāko līmeni – tas liecina par negatīvu situāciju industrijās.

    Coface ekonomisti paredz, ka ekonomika no Covid-19 radītajiem kritumiem atgūsies salīdzinoši ātri, ja vien valstīs nesāksies otrais vīrusa vilnis.  “Sagaidām, ka vissmagāk ekonomikai klāsies tieši otrajā ceturksnī, trešajā ceturksnī tai pamazām stabilizējoties, bet ceturtajā ceturksnī, ja nepiedzīvosim otro vīrusa uzliesmojumu pasaulē, ekonomika varētu kļūt stabila,” papildina Gžegožs Selevičs.

    Arī banku un kredītu nozarē Covid-19 ietekme ir jūtama. Pasākumi, ko valdības veikušas, lai palēninātu tā izplatību, ir radījuši saspringtu situāciju arī kredītu apdrošinātājiem. Lai gan situācija nozarē ir grūta, reitingu aģentūra Moody’s ir pārliecināta par kredītrisku apdrošinātāju ekonomisko noturību, pateicoties nozares spējai pārskatīt īstermiņa riskus, kā arī finansiālajai stabilitātei. Tas arī pasvītro daudzu valdību ieviestos mehānismus, lai atbalstītu uzņēmējus, kas varētu samazināt izmaksas kredītrisku apdrošinātājiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē