• Ko finanšu tirgus kritums nozīmē pensiju ieguldījumiem?

    Nauda
    Santa.lv
    Santa.lv
    1. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pēdējā laikā finanšu tirgos ir vērojams būtisks svārstīgums, ko, protams, ietekmē koronavīrusa Covid-19 pandēmija visā pasaulē. Bet vēsturiski finanšu tirgi ir piedzīvojuši daudz krīžu periodus. Tie ir bijuši lielāki vai mazāki, bet regulāri. Domājot par pensiju ieguldījumiem, svarīgi atcerēties, ka svārstīgums un īstermiņa zaudējumi ir tikai normāla daļa no ieguldījuma procesa, un nogaidīt, līdz ieguldījumu vērtība atjaunosies.

    Finanšu tirgu dalībnieki, galvenokārt, baidās no Covid-19 izplatības, jo tas varētu negatīvi ietekmēt atsevišķas pasaules ekonomikas daļas. Līdz ar to, arī izraisīt globālo ekonomikas lejupslīdi un būtisku akciju cenu kritumu. Jau šobrīd ir skaidrs, ka Covid-19 ietekmēs valstu ekonomikas un uzņēmumiem būs jāpārskata savu peļņu prognozes. Bet līdz brīdim, kad būs pilnībā skaidrs, cik ļoti vīruss būs ietekmējis uzņēmumu peļņu, akciju tirgi paliks īpaši svārstīgi.

    Šī gan nav nepieredzēta situācija – vēsturiski finanšu tirgi ir piedzīvojuši daudz krīžu periodus, lielākus vai mazākus, bet regulārus. Unikāla iezīme tam, kas notiek šobrīd, 2020. gadā, ir ārkārtīgi ātrs tirgus kritums.

    Ko tas nozīmē pensiju uzkrājējiem?

    Ir īstais laiks vēlreiz apdomāt, kāds ir pensijas uzkrājumu galvenais mērķis. Pensiju uzkrājums ir ilgtermiņa ieguldījums, un tam būtu jāsasniedz veiksmīgs rezultāts vairāku gadu laikā. Pensiju pārvaldnieku galvenais mērķis ir tāds portfeļa sadalījums, kas sniedz vislabāko rezultātu ilgtermiņā, taču tas neizslēdz īstermiņa svārstību risku un portfeļa vērtības samazinājumu. Svārstīgums un īstermiņa zaudējumi ir tikai normāla daļa no ieguldījuma procesa. Tomēr ir dažas lietas, par ko jūs varat savlaicīgi parūpēties, lai šo laiku pārdzīvotu pēc iespējas mierīgāk.

    • Jāizvērtē vai ir izvēlēts piemērots pensiju plāns

    Pensiju plāna izvēle ir atkarīga ne tikai no attieksmes pret riskiem, bet arī vēlamā mērķa, finansiālajām iespējām segt zaudējumus un, protams, no uzkrājumu perioda.

    Jo ilgāks laiks ir līdz pensijas vecumam, jo ieteicamāk izvēlēties aktīvo ieguldījumu plānu.

    Izvēlēties piemērotu ieguldījumu stratēģiju ir ļoti būtiski ne tikai, lai izvairītos no tādām svārstībām, kam neesat gatavi, bet arī – lai iegūtu vēlamo atdevi. Gados jauniem cilvēkiem, kam līdz pensijai vēl ir ilgs laika periods, labāk izvēlēties aktīvāku un riskantāku stratēģiju, kas ilgtermiņā varētu atmaksāties. Savukārt tiem, kam palikuši tikai daži gadi līdz pensijai, iespējams, labāk neļauties pārāk lielam riskam.

    • Jāizvērtē uzkrājuma periods

    Ja jūsu izvēlētais pensiju plāns jau ir piedzīvojis kritumu, un redzat, ka samazinājums ir tiešām būtisks, brīdis, pirms vērtība nav atgriezusies, nav labākais, lai uzkrājumu izņemtu. Īstermiņa svārstīgums un portfeļa vērtības samazinājums ir normāla ieguldījumu procesa sastāvdaļa un ir vērts nogaidīt, jo nofiksēt zaudējumus visdrīzāk nebūs labākā izvēle.

    Ja jūsu īpašumā ir labi diversificēts pensiju ieguldījumu  portfelis, tad tā vērtība atgriezīsies. Dažkārt tas var prasīt vairākus mēnešus vai pat vairākus gadus, bet vēsture rāda, ka tas noteikti notiks, tāpēc pieņemt zaudējumu nav labākais risinājums. Jo ilgāks vēl ir laiks līdz jūsu pensionēšanās vecumam, jo mierīgāks varat būt – ieguldījuma portfelim ir laiks atgūties un atgriezties pie izaugsmes.

    Situāciju var izmantot arī papildu ieguldījumiem

    Ir pašsaprotami, ka labākais laiks iepirkties ir tad, kad ir izpārdošanu laiks. Tāpēc arī tagad var izmantot iespēju papildus ieguldījumiem un pirkt akcijas vai fondu daļas laikā, kad tās ir lētākas nekā parasti. Tirgus lejupslīdes laikā ir ne tikai vērts nemainīt savus ieguldījumus, bet arī – izmantot iespēju un ieguldīt vairāk. Katra iemaksa laikā, kad ir tirgus kritums, piešķirs vairāk daļu pensiju fondā, to vērtība augs ātrāk, un laika gaitā iegūsiet lielāku atdevi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē