• 7 ieteikumi, ko krīzē svarīgi zināt par naudu

    Aktuāli
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    22. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Šobrīd par naudu raizējas daudzi, tāpēc ir īstais laiks atgādināt padomus personisko finanšu plānošanai.

    Pandēmija liek saskarties ar vēl nepieredzētiem apstākļiem, kas ietekmē arī ekonomiku: vairākas nozares piedzīvo ievērojamu apgrozījuma kritumu un ir spiestas samazināt darbinieku skaitu. Ienākumu sarukšanu piedzīvo daudzi – kāds saslimst, kāds dodas bezalgas atvaļinājumā vai dīkstāvē, kāds zaudē darbu.

    Spriedze katram par savu maciņu pieaug, jo valda liela neziņa un nenoteiktība, cik spēcīga būs pandēmijas ietekme uz valsts ekonomiku un ģimeņu finansiālo stāvokli. Tikmēr mūsu katra finansiālā labklājība ir svarīga ne tikai naudas jautājumu sakārtošanas ziņā.

    Pētījumi liecina, ka tai ir spēcīga saistība ar vispārējo labsajūtu: stress, ko izraisa nenoteiktība finanšu jomā, var būtiski ietekmēt darba produktivitāti un atsaukties uz visu ģimeni. Tāpēc savlaicīga finanšu jautājumu sakārtošana ir būtiska un noteikti sniegs rezultātus. Jo rūpīgāka un ātrāka būs revīzija, jo sekmīgāk izdosies pielāgoties jaunajiem apstākļiem.

    Lūk, Swedbank Finanšu institūta ekspertes Evijas Kropas padomi, ko šobrīd svarīgi ievērot:

    1. Saplāno budžetu.
      Šis pilnīgi noteikti ir plānošanas laiks. Ja iepriekš daudzi uz to skatījās skeptiski un paļāvās uz aptuvenu ienākumu un izdevumu aprēķinu galvā, tad tagad ar to vien būs par maz. Lai neskrietu uz veikalu katru dienu, ir jāveido maltīšu plāns un tam jāpakārto iegādājamo pārtikas preču saraksts.

      Ja vecāki līdztekus mājas solim arī attālināti strādā, vairāku uzdevumu veikšana vienlaikus nebūt nav viegla. To sakārtot palīdzēs dienas ritma grafiks, ēdienreižu plānošana, kā arī rūpīga ienākumu un izdevumu pārskatīšana, izveidojot uzskaites sistēmu.
    2. Izvērtē prioritātes.
      Sastrukturē tēriņus trijās kategorijās – obligātie, vajadzīgie un vēlamie. Obligātie maksājumi (komunālie maksājumi, kredīti, citi rēķini) jāmaksā kā parasti, jo nemaksāšanai var būt nelāgas sekas. Vajadzīgie ir tie izdevumi, bez kuriem neiztikt, bet uz kuriem var ietaupīt, piemēram, pārtika, apģērbs, transports. Jāsaprot, cik lielu summu mēnesī tiem var atvēlēt, un jāparedz nauda uz priekšu. Visvieglāk ir taupīt uz vēlamajiem tēriņiem, jo šobrīd noteikti var iztikt bez gardumiem, jauniem apaviem vai izklaidēm.
    3. Pārskati fiksētos izdevumus un abonementus.
      Izvērtē, cik mēnesī izmaksā tavs mobilā telefona pieslēgums, kādi ir tarifi, kādas ir televīzijas un interneta ikmēneša maksas. To piedāvājuma un izcenojuma klāsts tirgū laika gaitā varētu būt mainījies. Iespējams, ka uz laiku var pārtraukt auto stāvvietas apmaksu pie darbavietas un pārskatīt arī citus tēriņus, kas līdz ar ikdienas ritma maiņu varētu būt zaudējuši aktualitāti.
    4. Objektīvi novērtē spēju tik galā ar regulārajiem maksājumiem.
      Ja ienākumi ir samazinājušies un ir pamatotas bažas, ka ar līdzšinējo rēķinu plūsmu nevarēs tikt galā, noteikti jāuzņemas iniciatīva un jāsāk sarunas ar pakalpojuma sniedzēju par maksājumu atlikšanu vai daļējas apmaksas grafika izveidošanu.

      Piemēram, bankas kredīta maksājumiem piedāvā pamatsummas maksājuma atlikšanu uz noteiktu laiku. Jāatceras, ka šajā gadījumā jāturpina maksāt procenti – nebūs tā, ka pilnīgi viss kredīta maksājuma slogs no ģimenes budžeta uz laiku pazudīs. Maksājuma atlikšanas iespēja ir dažādu veidu kredītiem, tāpēc noteikti jāvēršas pie aizdevēja, lai saņemtu savai situācijai piemērotāko risinājumu.
    5. Veido uzkrājumus.
      Drošības spilvena veidošana vai papildināšana šobrīd ir īpaši svarīga. Tas ļaus saglabāt drošības izjūtu un emocionālo līdzsvaru, neradot papildu spriedzi. Šajā ziņā Latvijas iedzīvotājiem ir diezgan izaicinoša situācija, jo Swedbank Finanšu institūta veiktais pētījums liecina, ka teju pusei jeb 42% iedzīvotāju uzkrājumu apjoms ir tik neliels, ka iztikas nodrošināšanai pietiktu ne vairāk kā vienam mēnesim.

      Trīs vai vairāk mēnešus spētu iztikt 19% aptaujāto, bet piektdaļai uzkrājumu nav vispār. Ja, rūpīgi pārskatot izdevumus un plānojot budžetu, izrādās, ka ietaupīt ir iespējams, atlikums noteikti jānovirza uzkrājumos, nevis jāiztērē.
    6. Apzini atbalstu.
      Ja šobrīd situācija attīstījusies nelabvēlīgi – zaudēts darbs vai jūtami samazinājušies ienākumi –, noteikti jāapzina visas iespējas par sociālo atbalstu: bezdarbnieka pabalsts, slimības nauda vai vietējās pašvaldības sociālais atbalsts palīdzēs īslaicīgas krīzes mazināšanai.
    7. Mācies.
      Izmanto attālinātās iespējas mācīties un papildināt savas prasmes. Digitālās un audio grāmatas, tiešsaistes kursi – tie ir tikai daži piemēri, no kuriem iedvesmoties, lai gudri pārstrukturētu savu ikdienu, paskatītos uz lietām no cita skatupunkta un tiktu galā ar sarežģījumiem. Pašiniciatīvai un uzņēmībai šajā situācijā ir būtiska loma.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē